metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

MasterChef. „Riskování mi vyšlo“

  10:10
Od úterního večera známe vítěze televizní soutěže MasterChef Česko 2020. Stal se jím dvaatřicetiletý kondiční trenér a bývalý juniorský hokejový reprezentant Roman Staša. Rodák ze Zlína zariskoval a své tříchodové menu postavil na vzácné, ale velmi složité surovině – foie gras. Jaké má nyní plány?
Roman Staša | foto: TV NOVAMetro.cz

Složení finálového menu byl docela risk, nebál jste se, že to nevyjde? 
Máte pravdu, bylo to netradiční a byl to velký risk. Ale říkal jsem si, že jsem ve finále největší kuchařské amatérské soutěže. Tak kdy jindy riskovat, když ne teď. Mohlo se stát, že to nevyjde. Ale nebyl to strach, spíš očekávání, jak to zvládnu. 

Vypadalo to, že jste celou soutěž sledoval chutě porotců, abyste se jim pak trefil ve finále do chuti...
Rozhodně to tak je. Velmi brzy jsem si uvědomil, pro koho vaříme a že by to mělo chutnat hlavně jim. Ve finále už jsem měl poměrně jasnou představu o tom, co jim chutná, a hlavně co je může mile překvapit. 

Který z porotců byl pro vás největší oříšek, z koho jste měl největší respekt?
Ze začátku to byl určitě Radek Kašpárek. Ale postupem času jsem zjistil, jaký je to člověk, a nervozita ze mě lehce opadla. Ale stejně, když nesete jídlo takovým personám a víte, že ho budou hodnotit, byl jsem vždycky nervózní. 

Byl jste někdy v restauracích těchto šéfkuchařů?
Byl, jen ne v Entrée Přemka Forejta. Tam se určitě chystám a moc se těším. 

Které jídlo nenávidíte?
Nemůžu říct, že bych něco vyloženě nenáviděl. Ale například durian, ze kterého jsem vařil v soutěži, to je věc, se kterou se už nepotřebuji setkat.

Dostal jste už nabídky na spolupráci se značkami?
Určitě ano. Je jich celá řada, ale přiznám se, že si pečlivě vybírám. Reaguji na ně, ale dal jsem si zásadu, že budu spolupracovat jen s těmi, kterým věřím, sám je používám a mám je odzkoušené. 

A co vlastní restaurace? Chcete nějakou založit?
Vlastní restauraci určitě nebudu otvírat. Vytvořil jsem značku Bez adresy, která zaštituje mé aktivity v oblasti vaření, a tomu se budu nejvíce věnovat. A pak také Kuchařce mého života, moc se na tvorbu těším.

Autor: Petr Holeček Metro.cz

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek