metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 2 °C

Pondělí 2. prosince 2024. Svátek má Blanka

Sloupek Pavla Maurera: Jak poznat špatnou restauraci na první pohled?

  16:13
Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku.
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Spousta věcí v restauraci může být špatně. Hlasitá muzika nebo bezmyšlenkovitě puštěné rádio je špatně. Čisté WC – to je pro mne skoro stejně podstatné jako dobré jídlo. Špinavý záchod signalizuje zalískanou kuchyni!

Když je na stole upatlaná slánka a pepřenka, volně uskladněná párátka – špatně! Převoněný či potem páchnoucí číšník – to je moc špatně. Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku – tak to tam raději ani nechoďte!

Přeplněný jídelní lístek! Bichle o rozměrech telefonního seznamu – to je návrat do gastronomických třetihor! Restaurace, která se honosí, že zmákne čínu, italské špagety, pizzu, hamburgery, zvěřinové hody i vegetariánské speciality – tam bych si dal nejspíš chleba s máslem, protože to asi pokazí nejméně.

Špatně je také, když si všimnete, že ke všem pokrmům servíruje kuchař v podstatě stejnou „oblohu“. Někdo mu poradil, že dnes frčí strava s větším obsahem zeleniny a že také může trochu zdražit pokrm, a tak spousta všeumělů si připraví dopředu na všechny talíře co nejbarevnější oblohu: krouhané zelí, strouhanou mrkvičku, petrželku, cibulku, list salátu i kyselou okurčičku. K tomuto nesmyslně vytvořenému minisálatku pak podle objednávek servírují cokoli: řízek, tlačenku, kuřecí prso a tak dále, bez ladu a skladu, hlavně že je talíř plný nesmyslů, které k sobě kulinárně, chuťově ani logicky vůbec nepatří! Tak to je také moc špatně.

Čtěte také:

Špatně je, když kuchaři používají raději polotovary než vlastní vaření. Pak už z nich nejsou kuchtíci, ale pouze mikrovlnní přihřívači a opékači průmyslově a velkokapacitně předpřipravených jídel. Kvůli tomu přece nechodíme do restaurace, aby nám tu ohřáli pokrm, který byl vyroben jinde? A nejvíc špatně u restaurace je, když je nám pak špatně! Tam už nikdy více nevstupujte!

Autoři: Metro.cz

Hlavní zprávy

Hlídač. Za zajímavé fotoúlovky rozdává deník Metro čtenářům třisetkorunové odměny

vydáno 2. prosince 2024  10:30

Ne nadarmo se o čtenářích deníku Metro říká, že jsou jedni z nejpodnikavějších. Od celé řady aktivit je neodradilo ani studené počasí. Nejčastějším...  celý článek

Filtrovaná voda do petky. Po Hlaváku, Smícháči a Masaryčce si loknete i na Florenci

vydáno 2. prosince 2024  5:00

Že jsou plasty pro přírodu zlo, neboť se rozkládají stovky let, se učí děti už na prvním stupni základních škol. Mnoho Čechů si již dávno zvyklo nosit s...  celý článek

Influenceři, selfíčka a kdo má právo se zúčastnit? Sošky mají Farna, Ztracený a Kabát

vydáno 1. prosince 2024  17:20

V pražském Foru Karlín se v sobotu večer opět udělovaly ceny Český slavík nejoblíbenějším hudebním interpretům v zemi. O pořadí rozhodovala v hlasování...  celý článek

Domy, které vypadají jako lodě. Na Florenci pluje například Titanic, který přežil povodně

vydáno 1. prosince 2024  11:12

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek