metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 1 °C

Čtvrtek 7. prosince 2023. Svátek má Ambrož, Benjamin
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Jak poznat špatnou restauraci na první pohled?

  16:13
Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku.

Spousta věcí v restauraci může být špatně. Hlasitá muzika nebo bezmyšlenkovitě puštěné rádio je špatně. Čisté WC – to je pro mne skoro stejně podstatné jako dobré jídlo. Špinavý záchod signalizuje zalískanou kuchyni!

Když je na stole upatlaná slánka a pepřenka, volně uskladněná párátka – špatně! Převoněný či potem páchnoucí číšník – to je moc špatně. Smrádek z přepáleného tuku člověka občas zarazí už na chodníku – tak to tam raději ani nechoďte!

Přeplněný jídelní lístek! Bichle o rozměrech telefonního seznamu – to je návrat do gastronomických třetihor! Restaurace, která se honosí, že zmákne čínu, italské špagety, pizzu, hamburgery, zvěřinové hody i vegetariánské speciality – tam bych si dal nejspíš chleba s máslem, protože to asi pokazí nejméně.

Špatně je také, když si všimnete, že ke všem pokrmům servíruje kuchař v podstatě stejnou „oblohu“. Někdo mu poradil, že dnes frčí strava s větším obsahem zeleniny a že také může trochu zdražit pokrm, a tak spousta všeumělů si připraví dopředu na všechny talíře co nejbarevnější oblohu: krouhané zelí, strouhanou mrkvičku, petrželku, cibulku, list salátu i kyselou okurčičku. K tomuto nesmyslně vytvořenému minisálatku pak podle objednávek servírují cokoli: řízek, tlačenku, kuřecí prso a tak dále, bez ladu a skladu, hlavně že je talíř plný nesmyslů, které k sobě kulinárně, chuťově ani logicky vůbec nepatří! Tak to je také moc špatně.

Čtěte také:

Špatně je, když kuchaři používají raději polotovary než vlastní vaření. Pak už z nich nejsou kuchtíci, ale pouze mikrovlnní přihřívači a opékači průmyslově a velkokapacitně předpřipravených jídel. Kvůli tomu přece nechodíme do restaurace, aby nám tu ohřáli pokrm, který byl vyroben jinde? A nejvíc špatně u restaurace je, když je nám pak špatně! Tam už nikdy více nevstupujte!

Komentáře

Hlavní zprávy

Létající gladiátoři se vrátí do Prahy. Tentokrát už bez jezdce Petra Kuchaře

vydáno 7. prosince 2023  7:00

V sobotu se v pražské O2 areně představí motokrosové hvězdy během show plné ohňů, nebezpečných triků a dechberoucích skoků. Nejstarší freestyle...  celý článek

Komerční sdělení

Minipůjčka nabídne rychlou odpověď na finanční výdaje

vydáno 7. prosince 2023

Máte před sebou výzvu, na kterou by bylo nejlepší odpovědět ještě dnes? Výdajové položky v rodinném rozpočtu se někdy nedají naplánovat. Přijdou, když se...  celý článek

Končí nadzvedávání chodníků. Pražské stromy konečně dostávají více prostoru

vydáno 6. prosince 2023  18:56

Za starých časů by se oprava Baranovy ulice mohla stát snadným terčem kritiky. Vydouvání dlažby kolem dřevin se však konat nemá.   celý článek

Tam, kde před lety žila prasata, tráví zimu lemuři. Zoopark Nehvizdy je otevřený celý rok

vydáno 6. prosince 2023  16:27

„Pacholci,“ hubuje chovatel Jiří Glatt páru hus kuřích, když na něj dorážejí. Dva ptáci z Austrálie jsou podle něj nejagresivnějšími zvířaty v Zooparku...  celý článek