metro.cz

Sloupek Pavla Maurera: Brno, piva plno

  8:42
„Pokud si někdo chce užít Brno na plné pecky, ať nehledá lokální zvláštnosti,“ píše ve svém sloupku milovník jídla.
Pavel Maurer | foto: ArchivMetro.cz

„Můžete mi, prosím, poradit nějakou typickou brněnskou specialitu, jako je například kaplická cmunda, znojemská omáčka, boloňské špagety?“ Tento zoufalý dotaz jsem minulý týden uveřejnil na Facebooku, abych se ujistil, jestli mi náhodou něco neuniklo z místní gastronomie. V žádné knížce ani na internetu jsem se totiž nemohl dopídit něčeho skutečně specifického, vyhledávaného, chutného.

Naše země má pár regionálních specialit, třeba krkonošské kyselo, valašské frgály, štramberské uši, karlovarské lázeňské oplatky či olomoucké tvarůžky, a tak jsem si chtěl být jistý, že v případě Brna na něco signifikantního nezapomenu. To víte, když Pražák (alias „cajzl“) píše něco o Brnu, tak v podstatě dráždí hada bosou nohou! A tak jsem se svěřil sociálním sítím. 

Neuvěříte, jaké tsunami názorů, hlášek, vtipů, sprostot a urážek jsem si vzápětí přečetl. V podstatě jsem se dozvěděl dvě věci, které ani moc nepřekvapily: Brňáci a Pražáci – to je oheň a voda, při každé příležitosti si dělá legraci jeden ze druhého, někdy je to humor inteligentní, jindy je „přes čáru“.

Co se jídla týče, tak speciality typu brněnský drak s kečupem, nebo brněnský řízek s hráškem nejsou asi nic, kvůli čemu by měl Čech, Moravák či jakýkoli další zahraniční turista vyhledávat místní gastronomické zařízení. Na druhé straně – žádné město ani region nemají povinnost mít vlastní jedinečnou specialitu. To se prostě buď stane, nebo ne! 

Pokud si někdo chce užít Brno na plné pecky, ať nehledá lokální zvláštnosti a raději zajde na pivo. Atmosféra jedinečná a výběr obrovský. Málokteré naše město má tak skvělou a unikátní pivní kulturu – jako Brno!

Autor:
zpět na článek