metro.cz

Sortiment studených lahůdek se rychle proměňuje. Už je i zmrzlina z brouků či levandule

  15:58
Chce-li si někdo pochutnat na kvalitní zmrzlině, nemusí už jezdit třeba do Itálie, dost možností má také u nás. A podobně to platí i v případě netradičních chutí či zdrojů.
Levandulová zmrzlina | foto: globus

Tak například jihoafrický startup Gourmet Grubb nedávno představil zmrzliny ve třech příchutích – čokoláda, burákové máslo a vánoční koření. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby hlavní ingrediencí nebyli brouci.

Nevšední nápady přináší také americký miliardář Ben Cohen, spoluzakladatel proslulé značky Ben & Jerry’s. Loni například na trh uvedl protitrumpovskou zmrzlinu. Na vaničce jsou vyobrazení indiáni a nápis „resist“ (vzdoruj). Cohen tím chtěl dát najevo, že názory a chování prezidenta USA Donalda Trumpa, hlavně co se týče rasismu, jsou neslučitelné s názory firmy Ben & Jerry’s.

Společnost Heaven Labs, která pod značkou Mana vyrábí „funkční“ jídlo, se také pustí do zmrzliny. „Proč zmrzlina? Jednou někdo řekl, že pokud chceš být se všemi zadobře, prodávej zmrzlinu. Není jídlo, co by tohle přebilo,“ uvedl před měsícem pro iDNES.cz Jakub Krejčík, spoluzakladatel Many. Zatím ale na rozjezd tohoto nápadu shání dostatek financí.

Před několika týdny rozjel výrobu točené pochoutky Zmrzlin.cz ze Zlína. Nabízí zmrzlinu bez lepku, bez palmového oleje i barviv. Jednou z příchutí je kombinace vanilky a granátového jablka.

Zmrzlinárna Ralsko v Mimoni nabízí desítky druhů, mezi nejzvláštnější patří třeba křenová, koprová, svíčková nebo moravské uzené.

V Karlíně najdete podnik Parlor – Ice Cream Cookie Sandwiches, kde si zmrzlinu dáte se sušenkou či ve veganském koblížku. Mezi nejoblíbenější parlorky zde patří tradiční čokoládová cookie či ovesná s čoko kousky doplněná zmrzlinou slaný arašíd.

Vlastní zmrzlinu si také vyrábí například velké řetězce. Kromě tradičních příchutí se mohou například v Globusu pyšnit lískovým ořechem či kyselým jablkem. Vedoucí cukráren a pekáren společnosti Globus Pavel Meduna nedávno přišel s novou příchutí, kterou je levandule-borůvka. „Jsme nadšeni z toho, jak vřele zákazníci naši novinku přijali. I muži, od kterých se očekává, že u nás zamíří spíš do řeznictví, si nakonec pochutnají na levandulové zmrzlině,“ směje se cukrář. Podle Meduny se do budoucna chystá také zmrzlina ze sójového mléka, aby si pochutnali i vegani. 

Autor:
zpět na článek