metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 9 °C

Pátek 23. února 2024. Svátek má Svatopluk
Točení piva. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Vrchní, prchni! Bude zájem o gastro a hotelové školy?

  7:50
Nezůstane na pracáku? Tuhle otázku si teď kladou rodiče dětí, které by si měly na jaře vybírat střední školu. Některé obory mohou pocítit úbytek zájemců.

Call centrum. Rozvoz jídla. Skladiště nábytku. Mnozí lidé z gastronomie a hotelnictví, kteří jsou vedle umělecké sféry nejhůře postiženi epidemií covid-19, se snaží hledat jistější profesi. Nemoc ovlivní čtyřicet tisíc podniků veřejného stravování. Mohlo by to ovlivnit i rodiče, jejichž potomci nyní končí základní školy a vyplňují přihlášky na střední školy nebo učiliště. Pošlou děti učit se profesi, která zažívá tak turbulentní období a kde si nejsou zaměstnanci jistí dnem ani hodinou? Zažije české řemeslo renesanci, nebo děti skončí ve skladech a továrnách?

Točí se tu miliardy

  • Hosté nechávají v gastronomických zařízeních ročně kolem dvou set miliard korun.
  • V režimu výdejních okének přicházela gastronomická profese podle odhadu Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR denně o přibližně čtyři sta milionů korun. Týdně se tak jednalo o přibližně tři miliardy korun.

Uvidíme po vysvědčení
„V letošním roce je situace o to horší, že uchazeči o studium nemohou kvůli zrušeným dnům otevřených dveří školu navštívit a seznámit se s jejím prostředím a zázemím,“ říká pro deník Metro ředitelka Střední školy hotelnictví a gastronomie v pražských Klánovicích Eva Juríková. Dva návštěvní dny už po zrušení přesunuli do on-line formy, třetí připravují na leden a teprve uvidí, jestli bude. Ředitelka souhlasí s možností, že postižená gastronomická profese se může setkat i s menším zájmem budoucích studujících. „Přihlášky se ale budou odevzdávat až po skončení prvního pololetí, konečný termín je do prvního března. Teprve pak můžeme posoudit a srovnat zájem o nabízené gastronomické obory s minulými roky,“ upřesňuje.

Než vystudují, bude covid jen vzpomínka
Petra Havlová, projektová manažerka Střední školy gastronomické a hotelové z pražského Braníka, je optimističtější. „Rychlá dedukce svádí k myšlence, že na obory jako kuchař-číšník, cukrář či cestovní ruch se studenti poté, co covid zasáhl do našich životů, hrnout nebudou. Studium ale není krátkodobá záležitost a než studenti vystudují, bude covid jen nějaká nepříjemnost z minulosti,“ myslí si Havlová. Alespoň letošní zájem o dálkové studium, jehož nábor probíhal od března do října, škole potvrdil, že se to na počtu přihlášených nijak neprojevilo.

Studenti lákají budoucí studenty
Právě dálková výuka jim dávala náskok pro distanční výuku denních studentů, protože ji pro dálkaře již dávno využívají. „Abychom posílili naše on-line kapacity, zřídili jsme dvě nová profesionální nahrávací a vysílací studia a asi padesátce studentů denní výuky jsme zapůjčili notebooky,“ říká projektová manažerka gastronomické školy. Studenti sami natočili krátká videa pro žáky základních škol, aby jim studium v tomto oboru přiblížili svými slovy a pohledem. Škola také posílila řady vyučujících o odborníky ze čtyř- a pětihvězdičkových hotelů a restaurací, které na jaře omezily provoz. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Robotický psycholog není vysavač. Vaše data jsou v bezpečí, tvrdí podnikatel

vydáno 23. února 2024  5:00

Česká platforma VOS.health, kterou založil mladý podnikatel Jiří Diblík s kolegou Ondřejem Kopeckým, pečuje o mentální zdraví více než tří milionů lidí po...  celý článek

Svépomoc je fajn věc. Nejde ji ale chtít po všech, říká kutil a moderátor Libický

vydáno 22. února 2024  13:14

Už nějaký ten rok natáčí hobby pořady. Jeho Libovky Pepy Libického jsou určeny pro všechny, kterým se líbí ručně vyrábět, rekonstruovat, budovat, tvořit,...  celý článek

Více podnikatelek by pozitivně ovlivnilo tuzemskou ekonomiku, tvrdí odborníci

vydáno 22. února 2024  4:55

Být pánem svého času by nevadilo mnohým Čechům. O podnikání je v Česku stále větší zájem. Touha po nezávislosti nabírá na síle.  celý článek

Komerční sdělení

Rohálovská desítka láká na šampionát veteránů i favority z minulých let

vydáno 22. února 2024

Jako už tradičně se sjedou i letos 24. února do Prusinovic na Kroměřížsku vyznavači běhu, aby se postavili na start 31. ročníku silničního závodu...  celý článek