metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 10 °C

Pondělí 26. února 2024. Svátek má Dorota

Další 1 fotografie v galerii
Interiér zero waste kavárny Lab | foto: Metro.cz

Lab otevře kobku na náplavce, zatím přes pultík

  9:20
Koncept zero waste kavárny chce otestovat vlastní limonády i dezerty.

Loni v červenci se lidé z projektu Tiskárna na vzduchu dozvěděli, že jednu z kobek na Rašínově nábřeží u Palackého náměstí získají do pronájmu. K jejímu otevření ale dochází až dnes. Termíny oddalovaly dodělávky či opatření kvůli koronaviru.

„Proces byl nakonec delší, než se předpokládalo, ale bavíme se o pár měsících. Autor návrhu podoby kobek, architekt Petr Janda, o tom mluví už deset let, takže si vždycky vzpomenu s čekáním na něj,“ říká Lucie Kosová z organizačního týmu kavárny Lab.

Kobky na náplavce

  • Na Rašínově a Hořejším nábřeží je kobek téměř dvacet.
  • V někdejších zásobárnách ledu jsou kavárny, galerie či komunitní prostory. O několik z nich se soutěžilo, kde uspěl právě i Lab. Do jiných kobek se vrátili nájemci, kteří už tam byli dříve. Například Bajkazyl, Avoid Gallery nebo Galerie Nábřeží.
  • Náklady na revitalizace obou nábřeží se vyšplhaly na 173 milionů korun.

Právě ta dnes přes okénko začíná prodávat. „Už máme hodně věcí připravených a potřebujeme kontakt s hosty, abychom zjistili, jak vše funguje. To nám umožní aspoň trochu prodej přes okénko,“ líčí Kosová pro Metro. Příští pondělí už bude i několik stolků před kobkou jako zahrádka a 25. května budou moci návštěvníci i dovnitř. Interiér navrhla designérka Lenka Hotmarová.

„Prostor byl dán povrchy, stěnami, barem a sklem. Jinak byl interiér na nás. Zero waste koncept jsme se snažili propsat i sem a uplatnit různé přístupy. Třeba desky stolů, které tu máme, ležely nepotřebné v truhlárně. Máme také židli z IKEA z odpadního recyklovaného materiálu. Dostali jsme i druhořadé zboží, které by bylo těžké prodat. Nebo máme ušité zástěry ze starých džín,“ vyjmenovává Kosová s tím, že se zde nesetkáte ani s jednorázovým nádobím. Další možností je, že si lidé přinesou svoje.

A proč název Lab? „Je to prostě laboratoř. Místo, kde budeme styl zero waste zkoušet,“ svěřuje Kosová. Ta rovnou přidává, na co by se mohli zákazníci těšit z menu. „Máme výběrovou kávu. Nealko sortiment bude založený na domácích produktech. Nebudeme mít žádné přeprodeje. Začali jsme si dělat vlastní limonády, tonic, colu i mathé. Jsme zvědaví, co na to řeknou zákazníci.“ Dále bude možné si dát pivo, víno a několik drinků. K dispozici budou i sendviče či dezerty.

Podle Kosové se chystá i doprovodný program, až to umožní vládní nařízení. Měly by se zde konat workshopy, přednášky nebo diskuze.

Investice do vybavení baru a interiéru se v Labu vyšplhaly přes půl milionu korun.

Komentáře

Hlavní zprávy

Motorka jako držák na láhev. Jak vlastně vypadá typický český suvenýr z Prahy?

PRAHA? AHA!
vydáno 25. února 2024  11:54

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Pomáhám zlobivějším dětem, ty hodné nechávám modelkám, říká Jonáš Motyčka

vydáno 25. února 2024  7:00

Už přes 10 let se věnuje projektům, které pomáhají dětem z dětských domovů začlenit se do běžného života. Jonáš Motyčka za tu dobu doprovodil desítky...  celý článek

Honí vás lékaři od čerta k ďáblu? Objevit příčinu nemoci je někdy těžké

vydáno 24. února 2024  14:00

Lékař není bůh. Nebo jako student nedával při přednáškách pozor. Lidské tělo se ale nechová jako motor auta. Je složitější.  celý článek

Na bolest jsem zvyklá. Nekňourám, bojuji, říká kaskadérka Hanka Dvorská

vydáno 24. února 2024  8:00

Na srdci má kardiostimulátor a na mozku jí doktoři našli nádor. I přesto každý den běhá po Praze a mimo jiné vede fitness lekce. Nejstarší česká...  celý článek