metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 23 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

A kde je umyvadlo? Hygiena rozdala pokuty kvůli nesprávnému uchovávání potravin

  5:30
„Já taky chodím na jídlo naproti,“ říká ve známé scénce Felix Holzmann v roli neurvalého číšníka. V českých hospodách to sice už není hrůza jako někde v divokých devadesátkách, i tak rozdávají hygienici flastry. Nejednou jdou najisto, v hlášeních se objevuje údaj, že šlo o „kontrolu na podnět“. Málokdy se stane, že by byl bezpředmětný.
I takto může vypadat zákulisí přípravy jídel. | foto: Metro.cz

Přišli, nafotili – a zavřeli
V jednom takovém případě čekalo inspektory hned dvojí překvapení. Podnik Alibaba Kebab ve Dvoře Králové nedal hygienické stanici vědět, že vůbec začíná s provozem, jak mu ukládá zákon. „V provozovně byly skladovány potraviny neznámého původu a některé byly uloženy v nevhodných obalech,“ komentuje některé z nedostatků zařízení Dana Šalamunová, mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Prodejci kebabů neměli ani vhodná umyvadla pro omývání potravin, dokonce ani vhodné náčiní, aby byla zajištěna předepsaná a bezpečná očista surovin při přípravě jídel. „Hygienici nařídili uvést vše do pořádku, než k tomu dojde, byl vydán příkaz k pozastavení výkonu činnosti,“ dodává ke kontrole ve Dvoře Králové Šalamunová.

Nejvíc se kontrolovalo ve vývařovnách
Odborně se jim říká restaurace (vyvařující). Ty se musejí po covidu a v souvislosti s razantním zdražováním cen energií i ostatních vstupů vyrovnávat jak s konkurencí, tak s pozvolným poklesem strávníků. Ze všech kontrolovaných stravovacích zařízení stánků a bufetů představovala tato kategorie letos čtyřicet procent. Některé hospody to pak řeší tím, že neinvestují prostředky, ale ani čas do údržby.

Ale někdy jsou hygienici nepříjemně překvapeni také tam, kam šli i bez předchozího upozornění a kde bylo všechno většinou v pořádku. Například v jednom podniku v Poděbradech je překvapily boty, které si personál ukládal do spíže do regálu mezi potraviny.

Vítejte v hororu. Některé nálezy nepotěší.

  • Ve skladech potravin se občas nacházejí mrtví ptáci a hlodavci.
  • V jedné provozovně měli během rekonstrukce uloženou míchačku, nářadí a materiál ve skladu s potravinami.
  • Nejčastěji se při kontrolách vyskytuje trus hlodavců.

O hosty se ale restaurace připravují nejen tím, že nedbají na základní hygienická pravidla. Hygiena vyráží i tam, kde si hosté postěžují například na záměnu surovin, když kuchař použije levnější a nevhodnou potravinu.

Častým prohřeškem bývají suroviny s prošlým datem spotřeby, v lednicích se někdy přechovávají hotová a neprodaná jídla spolu s čerstvými surovinami.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Pražské mrakodrapy. Víte, že ten úplně první na světě měl pouhopouhých deset pater?

vydáno 28. dubna 2024  11:48

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek