metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 13 °C

Neděle 3. března 2024. Svátek má Kamil
I takto může vypadat zákulisí přípravy jídel. | foto: Metro.cz

A kde je umyvadlo? Hygiena rozdala pokuty kvůli nesprávnému uchovávání potravin

  5:30
„Já taky chodím na jídlo naproti,“ říká ve známé scénce Felix Holzmann v roli neurvalého číšníka. V českých hospodách to sice už není hrůza jako někde v divokých devadesátkách, i tak rozdávají hygienici flastry. Nejednou jdou najisto, v hlášeních se objevuje údaj, že šlo o „kontrolu na podnět“. Málokdy se stane, že by byl bezpředmětný.

Přišli, nafotili – a zavřeli
V jednom takovém případě čekalo inspektory hned dvojí překvapení. Podnik Alibaba Kebab ve Dvoře Králové nedal hygienické stanici vědět, že vůbec začíná s provozem, jak mu ukládá zákon. „V provozovně byly skladovány potraviny neznámého původu a některé byly uloženy v nevhodných obalech,“ komentuje některé z nedostatků zařízení Dana Šalamunová, mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Prodejci kebabů neměli ani vhodná umyvadla pro omývání potravin, dokonce ani vhodné náčiní, aby byla zajištěna předepsaná a bezpečná očista surovin při přípravě jídel. „Hygienici nařídili uvést vše do pořádku, než k tomu dojde, byl vydán příkaz k pozastavení výkonu činnosti,“ dodává ke kontrole ve Dvoře Králové Šalamunová.

Nejvíc se kontrolovalo ve vývařovnách
Odborně se jim říká restaurace (vyvařující). Ty se musejí po covidu a v souvislosti s razantním zdražováním cen energií i ostatních vstupů vyrovnávat jak s konkurencí, tak s pozvolným poklesem strávníků. Ze všech kontrolovaných stravovacích zařízení stánků a bufetů představovala tato kategorie letos čtyřicet procent. Některé hospody to pak řeší tím, že neinvestují prostředky, ale ani čas do údržby.

Ale někdy jsou hygienici nepříjemně překvapeni také tam, kam šli i bez předchozího upozornění a kde bylo všechno většinou v pořádku. Například v jednom podniku v Poděbradech je překvapily boty, které si personál ukládal do spíže do regálu mezi potraviny.

Vítejte v hororu. Některé nálezy nepotěší.

  • Ve skladech potravin se občas nacházejí mrtví ptáci a hlodavci.
  • V jedné provozovně měli během rekonstrukce uloženou míchačku, nářadí a materiál ve skladu s potravinami.
  • Nejčastěji se při kontrolách vyskytuje trus hlodavců.

O hosty se ale restaurace připravují nejen tím, že nedbají na základní hygienická pravidla. Hygiena vyráží i tam, kde si hosté postěžují například na záměnu surovin, když kuchař použije levnější a nevhodnou potravinu.

Častým prohřeškem bývají suroviny s prošlým datem spotřeby, v lednicích se někdy přechovávají hotová a neprodaná jídla spolu s čerstvými surovinami.

Komentáře

Hlavní zprávy

Komerční sdělení

Senioři, zatočte s dluhy, které vás tíží!

vydáno 3. března 2024

Pan Karel žije sám, je mu 71 let a má problém, který mu nedává spát. Hrozí mu, že kvůli nesplacenému úvěru přijde o byt. Nyní mu svitla naděje, že...  celý článek

Netradiční pivo, to je „léčivý“ chmel i med z kaštanů. Jiříkovo vidění vám zachutná

vydáno 2. března 2024  19:45

Vymyslel recepturu několika piv. Sám se ale za sládka nepovažuje. Příběh člověka, kterému neslouží oči, ale nevzdal to.  celý článek

Námět na vycházku. Malíř Rittstein má na Kampě Dvě klády. A Nohy na stole.

vydáno 2. března 2024  15:21

Emeritní profesor pražské Akademie výtvarných umění patří již téměř půl století mezi přední představitele české figurativní malby.  celý článek

Bedřich Smetana. Třetina skladatelovy tvorby vznikla v naprosté hluchotě

vydáno 2. března 2024  5:37

Bedřich Smetana, který by dnes oslavil 200. narozeniny, je vedle Antonína Dvořáka patrně největším českým skladatelem. Nicméně Smetanův zvuk je v...  celý článek