metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 22 °C

Sobota 13. dubna 2024. Svátek má Aleš

A kde je umyvadlo? Hygiena rozdala pokuty kvůli nesprávnému uchovávání potravin

  5:30
„Já taky chodím na jídlo naproti,“ říká ve známé scénce Felix Holzmann v roli neurvalého číšníka. V českých hospodách to sice už není hrůza jako někde v divokých devadesátkách, i tak rozdávají hygienici flastry. Nejednou jdou najisto, v hlášeních se objevuje údaj, že šlo o „kontrolu na podnět“. Málokdy se stane, že by byl bezpředmětný.
I takto může vypadat zákulisí přípravy jídel. | foto: Metro.cz

Přišli, nafotili – a zavřeli
V jednom takovém případě čekalo inspektory hned dvojí překvapení. Podnik Alibaba Kebab ve Dvoře Králové nedal hygienické stanici vědět, že vůbec začíná s provozem, jak mu ukládá zákon. „V provozovně byly skladovány potraviny neznámého původu a některé byly uloženy v nevhodných obalech,“ komentuje některé z nedostatků zařízení Dana Šalamunová, mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Prodejci kebabů neměli ani vhodná umyvadla pro omývání potravin, dokonce ani vhodné náčiní, aby byla zajištěna předepsaná a bezpečná očista surovin při přípravě jídel. „Hygienici nařídili uvést vše do pořádku, než k tomu dojde, byl vydán příkaz k pozastavení výkonu činnosti,“ dodává ke kontrole ve Dvoře Králové Šalamunová.

Nejvíc se kontrolovalo ve vývařovnách
Odborně se jim říká restaurace (vyvařující). Ty se musejí po covidu a v souvislosti s razantním zdražováním cen energií i ostatních vstupů vyrovnávat jak s konkurencí, tak s pozvolným poklesem strávníků. Ze všech kontrolovaných stravovacích zařízení stánků a bufetů představovala tato kategorie letos čtyřicet procent. Některé hospody to pak řeší tím, že neinvestují prostředky, ale ani čas do údržby.

Ale někdy jsou hygienici nepříjemně překvapeni také tam, kam šli i bez předchozího upozornění a kde bylo všechno většinou v pořádku. Například v jednom podniku v Poděbradech je překvapily boty, které si personál ukládal do spíže do regálu mezi potraviny.

Vítejte v hororu. Některé nálezy nepotěší.

  • Ve skladech potravin se občas nacházejí mrtví ptáci a hlodavci.
  • V jedné provozovně měli během rekonstrukce uloženou míchačku, nářadí a materiál ve skladu s potravinami.
  • Nejčastěji se při kontrolách vyskytuje trus hlodavců.

O hosty se ale restaurace připravují nejen tím, že nedbají na základní hygienická pravidla. Hygiena vyráží i tam, kde si hosté postěžují například na záměnu surovin, když kuchař použije levnější a nevhodnou potravinu.

Častým prohřeškem bývají suroviny s prošlým datem spotřeby, v lednicích se někdy přechovávají hotová a neprodaná jídla spolu s čerstvými surovinami.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Zpěvák a skladatel Michal Penk si během koncertu Pop in Symphony zahraje se symfonickým orchestrem

vydáno 13. dubna 2024  12:00

Bohemian Symphony Orchestra Prague společně se svou sólistkou Leticií Krotkou zvou své publikum na show s názvem Pop in Symphony. Smetanovu síň Obecního...  celý článek

Slunce, seno, jahody slaví letos 40 let. Co jste o nyní již kultovním snímku asi (ne)věděli?

vydáno 13. dubna 2024  7:00

Jakou náhodou první díl trilogie vznikl? Jak do něj zasáhla komunistická cenzura? Kdo ujížděl na posteli po Hošticích a kdo si na tvůrce stěžoval až na...  celý článek

Sugar a bič. Cukrouš Colin Farrell je na streamech soukromé očko. A nerad mlátí lidi

Strážce streamu
vydáno 12. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Jmenuje se John Sugar, je to soukromý detektiv takřka noirového střihu, a má tvář s lety víc a víc vyzrálého Colina Farrela. Potřebujete vědět ještě něco...  celý článek

Díky nové lanovce se možná také zamilujete, říká s úsměvem designérka Anna Marešová

vydáno 12. dubna 2024  5:00

Produktová designérka Anna Marešová má za sebou návrhy výletní tramvaje pro Prahu T3 Coupé a petřínské lanovky. Kromě designu veřejné dopravy je mimo jiné...  celý článek