metro.cz

Počasí v Praze

18 °C / 32 °C

Sobota 27. července 2024. Svátek má Věroslav

A kde je umyvadlo? Hygiena rozdala pokuty kvůli nesprávnému uchovávání potravin

  5:30
„Já taky chodím na jídlo naproti,“ říká ve známé scénce Felix Holzmann v roli neurvalého číšníka. V českých hospodách to sice už není hrůza jako někde v divokých devadesátkách, i tak rozdávají hygienici flastry. Nejednou jdou najisto, v hlášeních se objevuje údaj, že šlo o „kontrolu na podnět“. Málokdy se stane, že by byl bezpředmětný.
I takto může vypadat zákulisí přípravy jídel. | foto: Metro.cz

Přišli, nafotili – a zavřeli
V jednom takovém případě čekalo inspektory hned dvojí překvapení. Podnik Alibaba Kebab ve Dvoře Králové nedal hygienické stanici vědět, že vůbec začíná s provozem, jak mu ukládá zákon. „V provozovně byly skladovány potraviny neznámého původu a některé byly uloženy v nevhodných obalech,“ komentuje některé z nedostatků zařízení Dana Šalamunová, mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.

Prodejci kebabů neměli ani vhodná umyvadla pro omývání potravin, dokonce ani vhodné náčiní, aby byla zajištěna předepsaná a bezpečná očista surovin při přípravě jídel. „Hygienici nařídili uvést vše do pořádku, než k tomu dojde, byl vydán příkaz k pozastavení výkonu činnosti,“ dodává ke kontrole ve Dvoře Králové Šalamunová.

Nejvíc se kontrolovalo ve vývařovnách
Odborně se jim říká restaurace (vyvařující). Ty se musejí po covidu a v souvislosti s razantním zdražováním cen energií i ostatních vstupů vyrovnávat jak s konkurencí, tak s pozvolným poklesem strávníků. Ze všech kontrolovaných stravovacích zařízení stánků a bufetů představovala tato kategorie letos čtyřicet procent. Některé hospody to pak řeší tím, že neinvestují prostředky, ale ani čas do údržby.

Ale někdy jsou hygienici nepříjemně překvapeni také tam, kam šli i bez předchozího upozornění a kde bylo všechno většinou v pořádku. Například v jednom podniku v Poděbradech je překvapily boty, které si personál ukládal do spíže do regálu mezi potraviny.

Vítejte v hororu. Některé nálezy nepotěší.

  • Ve skladech potravin se občas nacházejí mrtví ptáci a hlodavci.
  • V jedné provozovně měli během rekonstrukce uloženou míchačku, nářadí a materiál ve skladu s potravinami.
  • Nejčastěji se při kontrolách vyskytuje trus hlodavců.

O hosty se ale restaurace připravují nejen tím, že nedbají na základní hygienická pravidla. Hygiena vyráží i tam, kde si hosté postěžují například na záměnu surovin, když kuchař použije levnější a nevhodnou potravinu.

Častým prohřeškem bývají suroviny s prošlým datem spotřeby, v lednicích se někdy přechovávají hotová a neprodaná jídla spolu s čerstvými surovinami.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

První várka závěrečné řady Cobra Kai je na Netflixu. Přídavek dorazí až v listopadu

Strážce streamu
vydáno 26. července 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Trochu kalkul, trochu podraz a skoro určitě chytrá marketingová strategie. Tak by se dal označit aktuální krok streamovací platformy Netflix, která si...  celý článek

Rád bych navázal na generaci Bobka a Křesťana a vrátil do Česka country muziku, říká Marpo

vydáno 26. července 2024  5:00

Otakar Petřina ml., alias Marpo, je na české hudební scéně známý už léta. Se svou kapelou Troublegang udává směr rapové scéně. Teď se ale pustil do nových...  celý článek

Peníze máme, s fyzičkou je to horší! Češi utrácejí za elektrokola klidně desetitisíce

vydáno 25. července 2024  5:22

Podle odhadů poradenské skupiny Moore Czech Republic se ekonomický optimismus Čechů mírně snižuje. Přesto jsou ochotní za leccos utrácet. Například za...  celý článek

Nejočekávanější komiksový snímek roku je tu. Na úspěchu Deadpoola vydělají fandové i producenti

vydáno 24. července 2024  15:56

Výbuchy, kulky i utržené končetiny létající vzduchem, proklatě černý humor. To vše nabídla v kinech dvojice snímků Deadpool (2016) a Deadpool 2 (2018)....  celý článek