Generace Z už dávno odhodila kuchařky a nahradila je internetem. Konkrétně sociálními sítěmi, jako je Instagram či Tik-Tok. Není ani zas tak důležité je nějak uctívat, stačí vědět, že na nich můžete najít spoustu inspirace. I přesto, že osobně dávám jakožto výjimka generace Z přednost tištěným knihám plným receptů, případně tradičním na papíře napsaným postupům od babiček, sama jsem se o síle internetu pomilionté přesvědčila. Někteří internetoví tvůrci se snaží odlišit od ostatních a místo klasických perníčků, úlků či lineckých rohlíčků začali sdílet postupy svých originálních receptů. Vybrala jsem pro vás tři podle mého názoru nejzajímavější a zároveň také nejjednodušší recepty. O které jde?
Prvním z nich jsou minicheesecaky s jahodou a šlehačkou. Celý výtvor představuje postavu Santa Clause s čepičkou (fotografie vpravo). V první fázi si uděláme minikorpus. V míse smícháme 55 gramů rozpuštěného másla, půl hrnku hladké mouky, 15 gramů moučkového cukru a špetku soli. Vzniklé těsto lžičkou namačkáme na dno košíčků na muffiny a dáme do předehřáté trouby na 150 stupňů na osm minut.
Mezitím si vytvoříme krém. Rozmixujeme 350 gramů smetanového sýra s polovinou hrnku cukru moučka. Poté přidáme 100 gramů zakysané smetany, lžičku citronové šťávy, lžičku vanilkového extraktu a rozmixujeme krém znovu. Přidáme vejce a opět rozmixujeme, poté další vejce a zase.
Snížíme teplotu trouby na 140 stupňů a krém nalijeme na vychladlý korpus v košíčcích. Vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Poté necháme vychladnout a takto vychladlé cheesecaky vyndáme z košíčků. Doprostřed vložíme odkrojenou jahodu špičkou nahoru a okolo ozdobíme šlehačkou. Trochu přidáme i na špičku jahody, což nám vytvoří bambulku. Výsledek vložíme do chladničky a můžeme podávat návštěvám či dětem jako originální vánoční moučník.
Druhým receptem jsou takzvané vánoční stromečky (fotografie vlevo). Rozválíme si listové těsto a ukrojíme z něj čtvrtku, ze které vykrojíme hvězdy. Zbylé tři čtvrtiny těsta potřeme tím, co máme rádi. Já jsem například použila čokoládovou pomazánku.
Potřené těsto přehneme přes sebe a rozkrájíme na plátky o velikosti zhruba dvou centimetrů. Každý plátek sejmeme z pracovní desky a srolujeme na sebe do pyramidy. Opatrně těsto napíchneme na špejli a posuneme po dřívku nahoru. Tam už na hrot nandáme vykrojenou hvězdu a dáme na plech. Výsledek vložíme do trouby předehřáté na 150 stupňů a pečeme dozlatova. Hotové cukroví necháme vychladnout a podáváme poprášené moučkovým cukrem. Jde o další skvělý způsob, jak pohostit svou návštěvu atypickým nápadem na cukroví, které často překvapí svou jednoduchostí.
Jste-li fanoušci slaného, třetí recept je přímo pro vás. Sýr v celku, který máme rádi (já použila brie), rozkrojíme na trojúhelníky. Doprostřed nejkratší části takto vykrojeného sýra vložíme slanou tyčinku. Tím vznikne kmen našeho vánočního stromu. Sýr poté ozdobíme kořením, já použila například tymián v celku a červenou papriku. A vánoční stromeček je na světě. Tento recept udělá velkou parádu na vánočním stole za pár minut. A chutná.