„Naléváme samozřejmě po skle,“ radí nám sládek řevnického minipivovaru Roman Řezáč. Jeho doporučení přišlo ale pozdě. Všichni už máme skleničky plné. Někdo pěnu má, jiný zase ne. Pánové z projektu Pivo Jinak mě pozvali na odbornou pivní degustaci. Roman Řezáč je tu jako odborník na slovo vzatý. Ochutnávkou nás provede a dá nám i pár tipů, jak být v hospodě za hvězdu.
Pivní kultura zažívá zlaté časy. Kromě ležáků a desítek se v Česku čím dál víc pijí i svrchně kvašená piva. Ale, IPA, stout... Spousta možností. Spousta chutí. I to jsou důvody, proč vznikl předplatitelský klub Pivo Jinak. S rozšiřující se nabídkou se zrodila i možnost pořádat degustace. K nim nepotřebujete odborný výcvik. Stačí jen pár kamarádů, něco k zakousnutí a samozřejmě nějaké ty vzorky.
My seanci začínáme ležákem Řevnická 12. Navoněná piva, jako jsou například styly IPA nebo APA, přijdou na řadu později. Pivem ze Řevnic jsme nezačali náhodou. Však Roman Řezáč dělá sládka právě v tamějším pivovaru.
Stačí málo
|
Nejprve zkoumáme pěnu, barvu a vůni. Pak teprve jdeme ochutnávat. „Oproti vínu se pivo při degustaci polyká,“ vysvětluje nám sládek středočeského minipivovaru. Někdo chválí hořkost, jiný upozorňuje na karamelovou chuť. „Lepší je degustovat ve skupině. Víc hlav víc ví a lépe popíše chuť a ve výsledku to posune každého jednotlivého začínajícího degustátora,“ komentuje naše postřehy sládek.
Po prvním koštu následuje malá svačinka. Je potřeba neutralizovat chutě. K tomu se hodí pečivo nebo třeba méně výrazný sýr.
Vzorek číslo dva je svrchně kvašená Hoptopia z pivovaru Chroust. American Pale Ale je něco jiného než řevnický ležák. „Cítím maracuju,“ hlásí kolegyně degustátorka, která sedí nalevo ode mě. Její smysly ji nezklamaly. Díky pořádné dávce chmelů Citra má pivo silné aroma a chuť citrusů. Roman Řezáč rovnou přidává i pěknou zajímavost. Tento chmel totiž svou specifickou chuť získává díky včelám. Chmelnice Citry se nachází v oblasti, kde roste tropické ovoce a poletující včely pyl přenášejí i na plodinu, která je jedním ze základů piva.
Protože nás dnes čeká celkem šest vzorků, tak si pohárky nenalévám plné. Cílem degustace totiž není opít se, ale pochutnat si. Svou roli proto hraje i místo. „Není dobré organizovat degustaci někde v hlučném prostředí a prokládat vzorky výčepním pivem či destiláty. V opilosti stejně nejsme schopni naplno využít náš potenciál hodnotitele a degustace pak ztrácí na významu,“ připomíná důležitou zásadu náš dnešní průvodce.
A ještě jeden tip na závěr. Pokud plánujete pro své kamarády uspořádat ochutnávku piv, zkuste ji nějak tematicky zaměřit. Jeden večer můžete nalévat například jen piva z Belgie, jindy zase vybrat pouze konkrétní pivní styl.
Pivní předplatné„Přes polovinu našich zákazníků tvoří manželky,“ říká s úsměvem Ondřej Holický, který patří do party projektu Pivo Jinak. Předplatitelský klub vznikl v roce 2017 a funguje jednoduše. Každý měsíc vám až domů přijde krabice piv z českých minipivovarů. Buď šest, nebo dvanáct kousků. Bedna vám může dorazit jenom jedna na zkoušku nebo vám piva mohou chodit pravidelně. Boxy si lze předplatit na tři, šest nebo dvanáct měsíců. Jedna krabice o šesti pivech stojí 735 korun. Roční předplatné s pravidelnou dvanáctikusovou dávkou vyjde na 12 995 korun. Lahve nebo plechovky se nikdy neopakují a vždy se jedná o výběr pivních stylů a chutí. Součástí balení je sběratelská pivokarta s popisem „vzorku“. V obálce vám dorazí i příběh daných minipivovarů. Kromě pivního předplatného má Pivo Jinak v nabídce také adventní kalendář. Ten obsahuje dvacet čtyři malých piv z českých řemeslných pivovarů. Projekt se snaží propojovat nadšence i ty, kteří pivu teprve přichází na chuť, s lokálními českými, moravskými i slezskými pivovary. |