metro.cz

Počasí v Praze

14 °C / 24 °C

Čtvrtek 20. června 2024. Svátek má Květa

Proč jsou šéfkuchaři většinou muži? Odpověď hledají Roman Paulus a David Kalina

  12:18
Práce v profesionální kuchyni se dá přirovnat k práci v profesionální armádě. Je to dřina a často tu velí muži.
Zleva držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a Oldřich Sahajdák | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

„Nejlepší věk pro kuchaře je mezi dvaceti až pětatřiceti lety, aby byl schopný zvládat dennodenní zápřah. A to je přesně věk, kdy se většinou ženy věnují dětem a rodinám. Takže to je trochu diskriminuje,“ nabízí jeden z důvodů šéfkuchař restaurace hotelu Alcron Roman Paulus.

Podle něj za to může také způsob života, kdy kuchaři tráví v práci i večery. „Pokud se najde žena, které tento režim nevadí a ráda to podstoupí, není důvod, aby nebyla šéfkuchařka. Také je to fyzicky i psychicky náročná práce. I mladí kluci jsou po směně třetí den v práci strhaní a mají toho dost,“ přidává svůj další postřeh Paulus.

S tím souhlasí také šéfkuchař restaurací Mincovna a Tiskárna David Kalina. „Práce v kuchyni je nesmírně fyzicky a psychicky náročná. Práce v profesionální kuchyni se dá přirovnat k práci v profesionální armádě, každý má svou předem danou strategickou pozici a poslouchá rozkazy nadřízeného.“

Nezáleží na pohlaví, ale na schopnostech
Podle Pauluse nezáleží potřebné manažerské vedení na tom, jestli je šéfkuchař muž, nebo žena, ale na konkrétní osobě. „Někdo to zvládá lépe, někdo hůře. Známe úspěšné manažerky, které řídí firmy. Historicky to bylo ve společnosti dané tak, že muži vládli světu, ale v současnosti už je to více rovnoprávné a záleží vyloženě na schopnostech. Pokud chce žena vybudovat firmu, také tam nebude jen na ranní ve všední dny,“ míní Paulus.

MasterChef Česko

  • Ve čtyřech ročnících této soutěže byli v porotě jen muži.
  • V prvních dvou letech Marek Raditsch, Marek Fichtner a Miroslav Kalina. V dalších dvou Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemysl Forejt. Dvakrát soutěž vyhrál muž, loni žena. Letošní ročník bude 10. června přerušen. 

Známý šéfkuchař, který šestkrát za sebou získal michelinskou hvězdičku pro Alcron, uvádí, že ani při nabírání nových zaměstnanců nerozlišuje pohlaví. „Potřebujete k sobě lidi, kteří zas tak moc nepřemýšlejí, jak všechno probíhá. Vaření jsou únavné, denně se opakující úkony, které ve větších provozech připomínají až pásovou výrobu. Takže potřebujete najít vhodnou kombinaci lidí, kteří to vydrží a dělají to i rádi a přitom mají kreativitu a chuť si s jídlem hrát. Jestli je to holka, nebo kluk, je mi jedno,“ vysvětluje Paulus.

Ženy se podle něj rozhodují třeba pro cukrárnu. „Ale není to tak, že bychom je tam rovnou šoupali. Máme i u nás dámu, která je šéfkou studené kuchyně a zvládá to perfektně. Navíc v teplé kuchyni je to pro holku, jako byste ji postavil k tavné peci. Na Ostravsku také nejsou v dolech ženy,“ doplňuje Paulus. S tím souhlasí také Kalina. „Za dobu mé profesní dráhy jsem se setkával se ženami hlavně na postech cukrářek a ve studené kuchyni,“ líčí Kalina.

Na kurzy vaření chodí více žen než mužů. Podle Pauluse je populární dát poukázku na takový kurz muži. „U ženy je to jako jí dát vysavač,“ myslí si Paulus a doplňuje, že hodně lidí bere vaření jako zábavu, ale mít to jako každodenní práci není pro všechny.

Rodinné recepty od žen
Oba šéfkuchaři přiznávají, že od svých předků v ženském pokolení mají oblíbené recepty – Paulus na bábovku od maminky, Kalina na babiččiny jihočeské zelníky. „Mám jich více a všechny jsou od mé babičky, která pocházela z jižních Čech, od Hluboké nad Vltavou,“ dodává Kalina.

V názoru, jestli vaří muži a ženy stejně, se ale zcela neshodnou. „Pokud by tady byla slepá ochutnávka, nemáte šanci poznat, kdo to vařil,“ prohlašuje Paulus. Kalina si myslí, že ženy vaří obecně trochu jinak: „Většinou se drží striktně daných receptů, zatímco muži jsou větší experimentátoři.“

Mrazí omáčky a polévky
Poslední téměř tři měsíce Paulus také řešil, jak si poradit s vařením bez hostů. Alcron nabídl rozvoz jídel či výdejní okénko. Některá jídla dokonce s kolegy zamrazují. „Jsou to třeba vývary nebo omáčky. Takovým věcem mražení nevadí,“ poodhalil Paulus. Teď už ale má jeho restaurace otevřeno a minulý víkend začali také oblíbené brunche. 

Ženský pohled na toto téma najdete zde.

Autor: Pavel Urban Metro.cz

Hlavní zprávy

Železnice se rozrůstá příliš pomalu. Hrozí kolaps, varují mnozí odborníci

vydáno 20. června 2024  5:14

Organizátor dopravy si nechal vypracovat podrobnou analýzu kapacity tratí. Kritické přetížení hrozí v první řadě velmi využívaným vlakům z Prahy do...  celý článek

Český James Bond se jmenoval Ladislav Bittman. Kariéru začal před 60 lety

vydáno 20. června 2024  12:20

Komunisti vylovili nacistický archiv! Žabím mužům se povedl nález desetiletí! Americký magazín Life přinesl před 60 lety sérii senzačních odhalení z...  celý článek

Stopy po okupačních kulkách, které vydržely na fasádě a také vlajkodržáky na Letné

vydáno 16. června 2024  11:30

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

České pivovary kráčejí k udržitelnosti a zároveň se snaží šetřit životní prostředí

vydáno 15. června 2024  8:32

Radegast chce zadržet v krajině více vody, než sám spotřebuje. Tento projekt přijde na miliony korun. Plzeňský Prazdroj zase vyvinul úspornější chladič...  celý článek