„Žijeme ve velmi uspěchané době, jsme zahlceni množstvím informací. Největší problém spatřuji v zařazování změn do jídelníčku ve snaze řešit dílčí problém, ovšem bez celostního pohledu,“ říká Lukášková pro deník Metro.
Proč nás ovlivňuje to, co jíme?
Má to zásadní dopad na celkovou kvalitu života, proto je důležité náš zažívací systém podporovat a respektovat. Mnohé nemoci vznikají právě poruchami trávení, je proto důležité v první řadě upravit stravu a posílit zažívání. Kvalita našeho trávení má vliv na naši schopnost vstřebávat živiny, na kvalitu spánku, emoční rovnováhu, psychiku a v konečném důsledku na hormonální zdraví a tělesnou váhu.
Zdravotní problémy trápily i vás...
Dlouhé roky jsem trpěla chronickou únavou, zimomřivostí, nízkým tlakem, což vyústilo v hormonální poruchy, i když dle laboratorních výsledků jsem byla zcela zdravá. Západní medicína pro mě neměla řešení, lékaři to vzdali. Já nikdy, věřila jsem, že musí existovat cesta.
Co vám pomohlo?
Studovala jsem doma i v zahraničí jak tradiční léčivou, tak moderní dietetiku, díky tomu jsem si uvědomila, jak je celostní přístup důležitý. Třeba u chronických potíží je téměř vždy přecitlivělost na nějakou potravinu, i když z krevních testů je intolerance vyloučena, často se jedná o takzvanou skrytou přecitlivělost, kterou nevnímáme bezprostředně po jídle.
Souvisí s jídlem i únava?
Příčin může být více. Lidé bývají po jídle unavení nejen z důvodů nevhodných potravin a jejich úpravy, ale také kvůli oslabenému trávení. To ovlivňuje schopnost vstřebávání živin potřebných pro fungování celého těla, energie i vitality.
Nedostatek energie dohání lidé kávou. Jaký na ni máte názor?
Káva zvyšuje stres nervové soustavy s následným propadem, zhoršuje úzkosti a vnitřní napětí, je to stimulant a díky tomu můžeme jít za své hranice energie, to dlouhodobě vyčerpává a má vliv na hormonální systém. Z celostního pohledu má kyselinotvornou tendenci, což je v případě zánětů a chronických potíží nežádoucí. Sice obsahuje mikromnožství antioxidantů, ty ale najdeme i v zeleném čaji, ovoci a zelenině. Takže si dejte zase na misky vah, co je pro vás důležité. Je opravdu velmi smutné, že mnoho lidí, a i mladých, není schopno bez tohoto stimulantu fungovat.
Jak podle vás vypadá ideální jídelníček?
Vždy by měl odpovídat aktuální zdravotní kondici, ročnímu období a podporovat to, co je potřeba v těle posílit. Jako skvělý start dne je zeleninová polévka, na svačinu kaše se správně upravenými semínky, k obědu polévka a jednoduché čerstvé jídlo ve stylu rýže, maso, zelenina, cukry a podobně. K odpolední svačině pak třeba ořechy, které kvůli stravitelnosti doporučuji alespoň máčené nebo klíčené. A k večeři půl talíře zeleniny, čtvrt talíře bílkovin ve formě masa či luštěnin a čtvrt talíře obilovin ve formě rýže, batátů či pohanky. A lžíci kvašené zeleniny.
Takže trávení je zdraví?
Dnes již neplatí přísloví: Jsi to, co jíš. Nejsme to, co jíme, ale to, co dokážeme strávit. Pokud nemáme dobré trávení, můžeme jíst všechny superpotraviny světa, ale je otázkou, jak velkou nutriční hodnotu jsme schopni z nich získat.