metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 1 °C

Pátek, 18. ledna 2019. Svátek má Vladislav.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | foto: Koláž - iDNES.cz

Ochrana osobních údajů se zpřísní. Firmy už se chystají

19. srpna 2017  13:13 Pavel Urban Metro.cz
Zavedení nového nařízení Evropské unie si vyžádá investice až za šest miliard korun.

Každý, kdo pracuje s osobními údaji, tedy i malá firma s pár zaměstnanci, musí systémy připravit do května příštího roku na nová pravidla. Ve zkratce se novému obecnému nařízení říká GDPR.

Novinka od května

  • Jednou ze změn je povinnost jmenovat pověřence pro ochranu osobních údajů. Budou ho muset mít:
  • a) orgány veřejné moci či subjekty, například ministerstva
  • b) správci a zpracovatelé provádějící jako hlavní činnost rozsáhlé monitorování subjektů údajů, třeba banky
  • c) správci a zpracovatelé se zvláštní kategorií osobních údajů, například nemocnice, nikoli však samostatný lékař

To je samo o sobě závazné pro všechny členské státy EU. „Máme však platný zákon o ochraně osobních údajů, který je třeba novelizovat tak, abychom tu neměli dvě paralelní právní úpravy. Velká část tohoto zákona proto bude zrušena. S ohledem na blížící se volby ovšem neočekávám, že by Parlament tuto změnu stihl schválit do května 2018, kdy GDPR vstoupí v účinnost,“ říká právník Viktor Dušek z KPMG Legal.

Podle mluvčího Úřadu pro ochranu osobních údajů Tomáše Patáka má nařízení přinést jednotnou celoevropskou úroveň ochrany osobních údajů v době rychlého rozvoje informačních technologií a globalizace. „Například nebude možné podmiňovat uzavření smlouvy se zákazníkem souhlasem s použitím osobních údajů k jiným účelům včetně předání dalším firmám,“ uvádí Paták.

Podstatnou novinkou, která by měla zjednodušit třeba přechod klienta od jedné banky k jiné, bude právo na přenositelnost údajů. „Mělo by vést k posílení konkurence mezi jednotlivými poskytovateli služeb a tedy ke zvýšení jejich kvality odstraněním situací, kdy někdo zůstává u „starého“ poskytovatele, protože nechce přijít například o již vytvořený vlastní obsah. Využít tohoto práva bude možné, jedná-li se o osobní údaje zpracovávané automatizovaně na základě souhlasu subjektu těchto údajů či plnění smlouvy. Je-li to navíc technicky možné, lze vyžadovat předání údajů přímo mezi správci,“ vysvětluje Dušek.

Některé firmy a instituce už se na přechod pod přísnější regulaci chystají. „V České pojišťovně probíhají přípravy již od konce minulého roku tak, abychom byli na účinnost nové legislativy připraveni,“ prohlašuje mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

„V současnosti analyzujeme dopady přímo do naší společnosti a slaďujeme se s kolegy z ostatních zemí EU v rámci celého holdingu,“ nastiňuje Lenka Sedláková, finanční ředitelka Europ Assistance.

Nová regulace se má dotknout asi milionu subjektů v Česku. „Náklady budou odvislé od velikosti a složitosti organizací a na stavu, v jakém mají systém bezpečnosti informací. Půjde o investici v řádu tisíců korun pro živnostníky a v řádu desítek až stovek tisíc pro firmy a veřejnou správu,“ podotýká Jakub Kejval z poradenské a inspekční společnosti Bureau Veritas. Podle něj si uvedení GDPR do praxe vyžádá investice ve výši zhruba šest miliard korun.

Za porušení nařízení hrozí pokuty až 20 milionů eur, případně čtyři procenta z jejich obratu. „Nařízení říká, že pokuty musí být odrazující. Tím se budeme řídit. Záležet bude na závažnosti porušení,“ dodává Paták.

Komentáře

Hlavní zprávy

Zranění z Troji mohli dostat peníze dříve

Lávka v Troji padla v prosinci 2017. Oběti jsou dodnes bez koruny.
vydáno 18. ledna 2019  12:20

Oběti pádu trojské lávky dostanou zatím jen zálohu. Pojišťovna ji navíc možná vyplatí později, než slibují radní.  celý článek

Nový hlas v devíti stanicích metra

Stanice metra Budějovická
vydáno 18. ledna 2019  5:55

Hlášení pro nevidomé mají premiéru na Muzeu, Jinonicích i Karlově náměstí.  celý článek

Mladí filozofují, staří rovnou třídí

Ilustrační snímek
vydáno 17. ledna 2019  13:25

Sáčky, plastové krabičky, papír. Na třídění odpadu jsme kabrňáci.  celý článek

Výluky potrápí Střešovice i centrum

Ilustrační snímek
vydáno 17. ledna 2019  9:59

Krátkodobých výluk se koná v hlavním městě více než stovka ročně. Většinou za ně mohou nejrůznější opravy, jejichž cena se podle mluvčí dopravního podniku...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám