metro.cz

Počasí v Praze

7 °C / 13 °C

Pondělí, 26. října 2020. Svátek má Erik.

Otevřený dopis pacientů s ME/CFS se zahraniční podporou

22. června 2020  10:53

Praha 22. června 2020 (PROTEXT) - Šedesát zahraničních vědců a lékařů podpořilo otevřený dopis organizace pacientů s ME/CFS

Klub pacientů s myalgickou encefalomyelitidou/syndromem chronické únavy (ME/CFS)

dnes zaslal ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové a dalším reprezentantům českého zdravotního systému otevřený dopis. Upozorňuje v něm na tíživou situaci nemocných a vyzývá k systémové změně v přístupu k tomuto onemocnění v České republice. Podporu otevřenému dopisu vyjádřilo více než šedesát zahraničních odborníků, včetně zástupců předních světových akademických institucí.

ME/CFS je vážné chronické onemocnění, které se nejčastěji rozvine po prodělání infekce. Postihuje dospělé i děti a může vést k trvalé invaliditě. Počet nemocných se u nás odhaduje až na desítky tisíc. Přestože diagnóza ME/CFS je klasifikována Světovou zdravotnickou organizací mezi neurologickými nemocemi, pacienti mnohdy nejsou diagnostikováni a mají značné problémy v přístupu ke zdravotní a sociální péči.

Klub pacientů s ME/CFS byl založen 1. ledna 2005 při Svazu pacientů ČR, z.s. Od svého vzniku hájí zájmy lidí s ME/CFS.

Text otevřeného dopisu:

Kontakt:

Ing. Jan Choutka

zástupce pro vědu a zahraniční styky

Klub pacientů s ME/CFS

E: me-cfs@seznam.cz

W: http://me-cfs.eu/ http://me-cfs.cz/

FB: https://www.facebook.com/MEcfs.cz/

YT: http://www.youtube.com/user/MEcfsCZ

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Nadšenci tajně vysadili nový trávník u Tančícího domu. Dodnes jim nikdo nepoděkoval

Vysadit trávník pomohli kamarádi Janka Rubeše.
vydáno 25. října 2020  18:36

Zatím poslední akcí Janka Rubeše je záchrana Jiráskova náměstí. Začala již v dubnu.  celý článek

Strach je jeden z mých nejlepších kamarádů, říká Miroslava Jirková

Miroslava Jirková
vydáno 25. října 2020  15:29

Před patnácti lety začala se slacklinem, tehdy už se ale věnovala i horolezectví. Miroslava Jirková se zúčastnila několika expedicí na osmitisícovky, ale...  celý článek

Uvařili jsme doma vlastní pivo. Suroviny nám přivezla legenda

Milan Rambousek je mezi pivovarníky legenda.
vydáno 25. října 2020  11:08

Hospody a nakonec i pivovary se přesouvají do obýváků a domácích kuchyní. Když prostě nemůžete k pivnímu tanku, nechte ho, aby přijel za vámi. Vyzkoušeli...  celý článek

KOLOBLOG: Lockdown II.

ilustrační snímek Koloblog