metro.cz

Počasí v Praze

18 °C / 28 °C

Středa 29. června 2022. Svátek má Petr, Pavel

Otevřený dopis pacientů s ME/CFS se zahraniční podporou

10:53

Praha 22. června 2020 (PROTEXT) - Šedesát zahraničních vědců a lékařů podpořilo otevřený dopis organizace pacientů s ME/CFS

Klub pacientů s myalgickou encefalomyelitidou/syndromem chronické únavy (ME/CFS)

dnes zaslal ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové a dalším reprezentantům českého zdravotního systému otevřený dopis. Upozorňuje v něm na tíživou situaci nemocných a vyzývá k systémové změně v přístupu k tomuto onemocnění v České republice. Podporu otevřenému dopisu vyjádřilo více než šedesát zahraničních odborníků, včetně zástupců předních světových akademických institucí.

ME/CFS je vážné chronické onemocnění, které se nejčastěji rozvine po prodělání infekce. Postihuje dospělé i děti a může vést k trvalé invaliditě. Počet nemocných se u nás odhaduje až na desítky tisíc. Přestože diagnóza ME/CFS je klasifikována Světovou zdravotnickou organizací mezi neurologickými nemocemi, pacienti mnohdy nejsou diagnostikováni a mají značné problémy v přístupu ke zdravotní a sociální péči.

Klub pacientů s ME/CFS byl založen 1. ledna 2005 při Svazu pacientů ČR, z.s. Od svého vzniku hájí zájmy lidí s ME/CFS.

Text otevřeného dopisu:

Kontakt:

Ing. Jan Choutka

zástupce pro vědu a zahraniční styky

Klub pacientů s ME/CFS

E: me-cfs@seznam.cz

W: http://me-cfs.eu/ http://me-cfs.cz/

FB: https://www.facebook.com/MEcfs.cz/

YT: http://www.youtube.com/user/MEcfsCZ

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Ostrov z naplavených odpadků může vzniknout i v českých vodních tocích

vydáno 29. června 2022  13:30

V ohybu řeky Temže u mostu Hammersmith se vytvořil ostrov o rozměru dvou tenisových kurtů z vlhčených ubrousků. Deník Metro o tom čtenáře informoval v...  celý článek

Po chodnících se řítí metráky sdílených kol a koloběžek. Kdy zabijí prvního chodce?

vydáno 29. června 2022  10:16

Sdílená kola, elektrokola či elektrické koloběžky. Kolik kilogramů představuje tahle atrakce? Deník Metro je zvážil. A docela jsme se divili. Při rychlé...  celý článek

Pojede to prázdninově. Na nové jízdní řády vlaků i autobusů se najede v pátek

vydáno 29. června 2022  5:37