metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 2 °C

Středa, 27. ledna 2021. Svátek má Ingrid.

Otevřený dopis pacientů s ME/CFS se zahraniční podporou

22. června 2020  10:53

Praha 22. června 2020 (PROTEXT) - Šedesát zahraničních vědců a lékařů podpořilo otevřený dopis organizace pacientů s ME/CFS

Klub pacientů s myalgickou encefalomyelitidou/syndromem chronické únavy (ME/CFS)

dnes zaslal ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové a dalším reprezentantům českého zdravotního systému otevřený dopis. Upozorňuje v něm na tíživou situaci nemocných a vyzývá k systémové změně v přístupu k tomuto onemocnění v České republice. Podporu otevřenému dopisu vyjádřilo více než šedesát zahraničních odborníků, včetně zástupců předních světových akademických institucí.

ME/CFS je vážné chronické onemocnění, které se nejčastěji rozvine po prodělání infekce. Postihuje dospělé i děti a může vést k trvalé invaliditě. Počet nemocných se u nás odhaduje až na desítky tisíc. Přestože diagnóza ME/CFS je klasifikována Světovou zdravotnickou organizací mezi neurologickými nemocemi, pacienti mnohdy nejsou diagnostikováni a mají značné problémy v přístupu ke zdravotní a sociální péči.

Klub pacientů s ME/CFS byl založen 1. ledna 2005 při Svazu pacientů ČR, z.s. Od svého vzniku hájí zájmy lidí s ME/CFS.

Text otevřeného dopisu:

Kontakt:

Ing. Jan Choutka

zástupce pro vědu a zahraniční styky

Klub pacientů s ME/CFS

E: me-cfs@seznam.cz

W: http://me-cfs.eu/ http://me-cfs.cz/

FB: https://www.facebook.com/MEcfs.cz/

YT: http://www.youtube.com/user/MEcfsCZ

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

Křivice, berle, hladový zrak. Žebráci hrají na city, v kapse ale mají mobil za tisíce

Nejnovější představitel „invalidních“ žebráků v metru. Pokud ho, kulhajícího a...
vydáno 27. ledna 2021  11:35

Mladá žena maskovaná tak, že jí jsou sotva vidět oči. Shrbená postava, vytvářející dojem, že se jedná o velice starou osobu. V ruce kelímek na drobné od...  celý článek

Tramvaje Škoda 14T oslaví výročí. Kritizované stroje brázdí Prahu už patnáct let

Úplně první tramvaj 14T nese evidenční číslo 9111.
vydáno 27. ledna 2021  5:53

Po uvedení do provozu se pětičlánková tramvaj setkala s kritikou veřejnosti. V roce 2014 byly téměř všechny tramvaje 14T odstaveny kvůli konstrukčním...  celý článek

Komerční sdělení

Chorvatský, historický Trogir láká na na nezapomenutelnou atmosféru

Ubytování v Chorvatsku: Historický Trogir láká na nezapomenutelnou atmosférou
vydáno 27. ledna 2021

Už se těšíte na teplo, až vyrazíte na jih k moři? Chorvatsko patří už řadu let k vůbec nejoblíbenějším destinacím českých turistů, kteří se chtějí nabažit...  celý článek

Komerční sdělení

Jak vybrat správné dioptrické brýle online?

vydáno 27. ledna 2021

Pokud zvažujete pořízení dioptrických brýlí online, pak je důležité vědět, na co přesně se zaměřit, abyste měli jistotu, že vám brýle i bez vyzkoušení...  celý článek

Vaše fotky z Prahy