metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Neděle, 12. července 2020. Svátek má Bořek.

Otevřený dopis pacientů s ME/CFS se zahraniční podporou

22. června 2020  10:53

Praha 22. června 2020 (PROTEXT) - Šedesát zahraničních vědců a lékařů podpořilo otevřený dopis organizace pacientů s ME/CFS

Klub pacientů s myalgickou encefalomyelitidou/syndromem chronické únavy (ME/CFS)

dnes zaslal ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové a dalším reprezentantům českého zdravotního systému otevřený dopis. Upozorňuje v něm na tíživou situaci nemocných a vyzývá k systémové změně v přístupu k tomuto onemocnění v České republice. Podporu otevřenému dopisu vyjádřilo více než šedesát zahraničních odborníků, včetně zástupců předních světových akademických institucí.

ME/CFS je vážné chronické onemocnění, které se nejčastěji rozvine po prodělání infekce. Postihuje dospělé i děti a může vést k trvalé invaliditě. Počet nemocných se u nás odhaduje až na desítky tisíc. Přestože diagnóza ME/CFS je klasifikována Světovou zdravotnickou organizací mezi neurologickými nemocemi, pacienti mnohdy nejsou diagnostikováni a mají značné problémy v přístupu ke zdravotní a sociální péči.

Klub pacientů s ME/CFS byl založen 1. ledna 2005 při Svazu pacientů ČR, z.s. Od svého vzniku hájí zájmy lidí s ME/CFS.

Text otevřeného dopisu:

Kontakt:

Ing. Jan Choutka

zástupce pro vědu a zahraniční styky

Klub pacientů s ME/CFS

E: me-cfs@seznam.cz

W: http://me-cfs.eu/ http://me-cfs.cz/

FB: https://www.facebook.com/MEcfs.cz/

YT: http://www.youtube.com/user/MEcfsCZ

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Hlavní zprávy

"Žádná pohádka. Hrad nebyl součástí věna," směje se pokračovatel kastelánské dynastie

Trosky Magazín
vydáno 12. července 2020  5:37

Západočeské Velhartice mají od letošního roku nového kastelána. Petr Mejstřík po dlouhých 36 letech předal klíče od hradu svému nejstaršímu synovi...  celý článek

Jsou plné příběhů, legend i zármutku. Reportér Metra zkoumá hřbitovy v celém Česku

Ilustrační foto Magazín
vydáno 11. července 2020  9:51

Prošel jsem jich po Čechách a části Moravy už stovky, nafotil desetitisíce obrázků. Jsou to dějiny na dlani, vryté do hřbitovní architektury, náhrobků,...  celý článek

STRÁŽCE STREAMU: Chybí vám MasterChef? Zkraťte si čekání vařením, na něž koukal i Forejt

Tým kuchařů soupeří v rychlé soutěži o to, kdo lépe zvládne ikonická jídla... Strážce streamu
vydáno 10. července 2020  16:38

Televize Nova se k vysílání druhé části aktuální řady kuchařské show MasterChef Česko vrátí po „nucené“ pauze až na konci léta. Někteří fandové proto...  celý článek

Součástí Prahy bude i Amerika

ilustrační snímek
vydáno 10. července 2020  12:26

V srpnu bude spuštěna integrace veřejné dopravy v oblasti Voticka. Zásmucko se naopak opozdí.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?