metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 22 °C

Čtvrtek, 9. dubna 2020. Svátek má Dušan.
Z regálů mizí hlavně těstoviny a mouka.
Větší foto
Z regálů mizí hlavně těstoviny a mouka. | foto: Metro.cz

Potravin má Česko v zásobě dost, „syslení“ není rozumné

4. března 2020  11:55 Pavel Hrabica Metro.cz
Zásobovací panika zasáhla v Česku především velké prodejny. Hospodští jsou zatím v klidu a potraviny dopředu nenakupují.

V prodejně Country Life v pražské Jungmannově ulici nabízejí vedle mnoha dalších potravin i těstoviny. Vykupování se jich prý netýká. „Ty naše jsou bio, bez přidaných konzervantů, jejich trvanlivost je zhruba tři čtvrtě roku,“ vysvětluje prodavačka v obchodě.

Jiné je to ve velkých prodejnách, kde špagety, kolínka, vřetena a další těstoviny od velkých výrobců mají datum krajní spotřeby mnohem delší, až v roce 2022, nebo dokonce 2023. Takové jdou v některých obchodech na dračku. I když prodavači regály neustále doplňují, balíčky průběžně mizí v nákupních košících. Někteří prodejci vysoký zájem o trvanlivé potraviny potvrzují. „V kategorii trvanlivých potravin se zvýšila poptávka v uplynulých dnech o desítky procent a tento zvýšený zájem v našich obchodech stále trvá,“ řekl deníku Metro Jiří Mareček, mluvčí řetězce Albert. Týká se to třeba balených vod nebo vybraných toaletních potřeb. „Snažíme se zákazníky uklidňovat, ke zvýšeným nákupům ani panice není důvod,“ říká Mareček. Zvýšené zásobování se týká zejména suchého sortimentu, jako jsou mouky, cukr, rýže, těstoviny, oleje, ale také třeba snídaňové cereálie. V prvních dnech nákupní paniky zaplnily sociální sítě „vybílené“ regály prodejny Lidl v Praze-Zbraslavi. „Situace v prodejnách je již klidnější, zájem zákazníků o trvanlivé potraviny poklesl,“ řekla deníku Metro mluvčí řetězce Zuzana Holá.

Nejdéle vydržel med

3000

Tolik let starý byl údajně med, který v roce 2015 nalezli archeologové v Egyptě. Dal se jíst. Za dlouhou trvanlivostí je nízký obsah vody a vysoký obsah cukru, nemohou se v něm množit bakterie. 

60

Zhruba tolik dní vydrží vakuovaná a v ledničce uložená hotová jídla, která nabízejí někteří výrobci „hotovek“.

1

Přibližně rok lze skladovat sušené maso, které bývá v obchodech v nabídce v malých sáčcích. Vzhledem k tomu, že balení obsahují ani ne deset deka masa a stojí až pár desítek korun, nejedná se o levnou variantu zásob.

Je otázka, jestli nakonec mnohé potraviny nakoupené v panice dopředu neskončí v kontejnerech. I přes vysokou trvanlivost může hlavně moučná jídla poškodit špatné skladování. „Mouka má obvykle dobu spotřeby půl roku,“ říká zástupkyně firmy Mlýn Veselí nad Lužnicí. Záleží na uskladnění. „Vyžaduje chlad a sucho, pak vydrží i rok, hospodyňky by ji ale měly před použitím prosít,“ radí paní ze mlýna. Pochybuje však o tom, že by lidé, kteří si pořizují v této době zásoby, měli pro skladování mouky ideální podmínky.

V případě nedostatečného zásobování by stát poskytl rezervy, které má na starosti Správa státních hmotných rezerv (SSHR). „Zásoby potravin máme zhruba na 1,3 dne. Jedná se například o zmrazené maso, masové konzervy, obilí, ale i máslo, sýry, sušené mléko, cukr nebo sůl,“ uvedl pro deník Metro Pavel Švagr, předseda SSHR. Nepředpokládá se však, že by nastal nedostatek jídla v rámci celé země. „Hovoříme spíše o nedostatku potravin v nějaké lokalitě, kde by české rezervy v případě potřeby pokryly ten první nápor, než by se zase obnovilo zásobování,“ dodává Švagr.

Přesná čísla, kolik má mít stát v rezervě mléka, sýrů nebo cukru, stanoví ministerstvo zemědělství. Tato čísla ale ani ministerstvo, ani SSHR nezveřejňují. Potraviny, u nichž se blíží datum spotřeby, jdou buď do prodeje, nebo je lze využít pro mezinárodní pomoc. „Například sušené mléko, které nesmí být starší než deset měsíců, bylo v posledních dvou letech několikrát posláno v rámci humanitární pomoci do Sýrie,“ vysvětluje předseda SSHR Pavel Švagr.

Zcela mimo nákupní potravinovou horečku jsou restaurace. Jak se deník Metro přesvědčil v několika podnicích, v této sféře je klid. „Hromadění potravin dopředu nemá pro nás význam,“ říká Jaroslav Majer, šéf restaurace Tradice v Praze na Smíchově. Potravin, které mají delší životnost, jako je třeba cukr, sůl nebo koření, tu mají minimálně. „Objednáváme, až když je třeba ve skladu jedno balení,“ říká vedoucí této restaurace. 

„Netrvanlivé“ potraviny jsou uložené u výrobců

  • Státní správa hmotných rezerv má ve vlastních skladech jen některé zásoby.
  • Například mléko a sýry jsou trvale v meziskladech výrobců. 
  • Producent je podle data spotřeby a zakázek pouští do prodeje. Vyskladněné potraviny však musí okamžitě doplnit čerstvě vyrobenými rezervami pro stát.

Komentáře

Hlavní zprávy

Trénujeme po sítích. Zabírají výzvy, těší předsedu klubu ABC Braník

Matěj Mráz
vydáno 8. dubna 2020  19:38

Góly v amatérských fotbalových soutěžích snad začnou padat zase až v létě. Většina týmů se proto musela s novou situací vypořádat. Například v Braníku se...  celý článek

Máte nový a inovativní projekt? Přihlaste ho do akcelerátoru

Ilustrační foto
vydáno 8. dubna 2020  17:14

Slovenský podporovatel výjimečných inovativních projektů Perry Talents zamířil také do Česka.  celý článek

Koronavirus umí zkrotit v urychlovači částic

Nahlédli jsme do nepřístupného podzemí pod Vítkovem.
vydáno 8. dubna 2020  5:30

Pracovníci podzemní laboratoře nabízejí zdarma sterilizaci lékařských pomůcek.  celý článek

Tiché ulice jsou past pro lidi bez zraku, chybí jim orientace

ilustrační snímek
vydáno 7. dubna 2020  18:47

Zmizely překážky, podle kterých nevidomí vědí, kde jsou. Není koho požádat o pomoc při přejití ulice.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám