Žižkovské pivobraníFestival začíná v pátek od 14. hodiny, v sobotu od jedenácti hodin. lVstup je zdarma. Kdo chce pivo degustovat si zakoupí buď degustační set (sklenka, tužka, katalog a degustační dukáty) za 140 korun nebo třetinkovou sklenku za 50. lSvé výrobky budou prodejci nabízet i v PET lahvích. lZ kapel vystoupí Blue Effect, Vltava nebo Beatles Revival nebo Xindl X. |
Spousta jídla, skvělé kapely a hlavně bohatá nabídka piv, které v běžné hospodě nedostanete. Těšíte se, jak se před víkendem opijete?
"Pokud by někdo očekával akci typu Oktoberfest, tak asi bude zklamán. Půjde především o degustaci," říká organizátor akce Jiří Sedláček, podle kterého je účelem festivalu pozvednout ochutnávku vzorků piv na "vyšší kulturní úroveň". Tomu budou odpovídat i ceny. Deset korun za "jedničku" a dvacet za třetinku piva organizátor vystavovatelům sám nastavil. A někteří to kritizují.
"Nikdo neví, z jakých důvodů si diktují cenu, za kterou minipivovar musí prodávat své pivo," stěžuje si jeden zvýrobců, který nechtěl být jmenován.
Podle Sedláčka jde ale pouze o doporučení, nikoliv nařízení. „Nechceme, aby tam přijel nějaký pivovar s velkou sítí a prodával tam za dumpingové ceny,“ vysvětluje Sedláček.
Pražská pivovarská scéna je velmi bohatá
Dejte si jedno
|
Minipivovary spojené s restaurací přinášejí milovníkům piva velké potěšení. V Praze malé pivovary jenom kvetou a metropole spolu s jejím okolím je tak co do počtu takových podniků v republice jednoznačně na prvním místě. Je jich okolo dvaceti, ale zatím je nikdo přesně nespočítal.
I když je světlý ležák podle sládků stále nejpopulárnější, minipivovary nabízejí i jiné pivo a z pivní kultury se tak stává ojedinělý gastronomický zážitek. U nás pivaři preferují hlavně hořkou a plnou chuť.
Nové chutě přicházejí do módy
"Řekl bych, že minipivovary jsou módou zvlášť v posledních letech. Lidé si je otevírají asi hlavně s podnikatelským záměrem, ale najdou se i nadšenci, kteří vaří pivo na koleně doma a pak se rozhodnou, že ho budou propagovat dál," poznamenává jeden z autorů intenetového projektu Pivídky a nadšený pivař Jan Bartuška.
"V poslední době jsou především u mladých populární i svrchně kvašená piva a jiné speciální druhy piva. Český konzument na ně nebyl zvyklý a až cestováním zjistil, že jsou také chutná," míní jeden ze spolumajitelů Pivovarského domu Michal Černý. "Vaříme kolem tisíce hektolitrů piva ročně a všechno se spotřebuje. Myslím si, že kouzlo spočívá především v autentičnosti výroby," tvrdí také Černý s tím, že zájem je podle něj momentálně i přes vlivy krize stabilizovaný.
Nejstarší pivovar jede 500 let, nejmladší pár měsíců
Vůbec nejstarším pražským minipivovarem s nepřetržitým provozem je restaurace U Fleků, jejíž historie sahá až do roku 1499. "Vaříme černé flekovské pivo po bavorském způsobu, které se jinam nevyváží a je proto takové vzácné. Zákazníci si u nás mohou koupit ozdobné lahve, ale nestáčíme pivo do sudů,“ říká ředitel provozu restaurace U Fleků Ivo Brtník. Právě díky více než 500leté tradici se flekovský tmavý ležák stal po celém světě legendou. Kromě toho láká restaurace i na pivovarské muzeum a pravou českou kuchyni. Brtník přiznává, že restaurace je závislá spíše na zahraniční klientele – ostatně jako mnoho jiných minipivovarů.
Naopak benjamínem na pražském trhu je minipivovar U Tří růží, který svůj provoz zahájil v Husově ulici na Starém městě teprve na začátku května a hned od začátku sklízí úspěch. "Lidé nyní preferují posezení v čistém prostředí před zakouřenou hospodou. Naší předností je i kvalita piva, dobrá atmosféra a várnice přímo uvnitř lokálu, takže návštěvníci můžou naživo vidět sládka v akci," říká šéfkuchař minipivovaru Martin Procházka. Specialitou podniku je takzvaný Vienna Red neboli vídeňský červeňák a také klášterní speciál, který vznikl po dohodě se sousedním kostelem svatého Jiljí.