Sommeliér musí rozumět sám sobě

  7:45
Práce sommeliéra není pouze o otevírání a nalévání vín zákazníkům. „Je to daleko komplexnější činnost, jaká vyžaduje množství zkušeností a znalostí. Je třeba mít neustále přehled o trendech a ­novinkách na trhu. Stát se specialistou na víno trvá klidně i několik let,“ říká v rozhovoru zkušený sommeliér Vlastimil Vávra, který je i manažerem nákupu vín v obchodech Albert.

Sommeliér Vlastimil Vávra | foto: Metro.cz

Co potřebujete umět k tomu, abyste se mohl stát sommeliérem?
Sommeliér musí umět rozpoznat základní chutě a­ vůně. Důležitá je také chuťová paměť. V rámci jedné degustace totiž v průměru testujeme sedm desítek vzorků vín a i u toho posledního vzorku musíme vědět, jak chutnal ten první. Jinak bychom je nemohli spravedlivě posoudit. Dá se tedy říct, že je potřeba i určitý talent. Stejně jako v jiných oborech platí, že nejvíce se člověk naučí praxí po boku zkušeného kolegy. Je také důležité být soustředěný a rozumět svým pocitům a ­smyslům. No a v neposlední řadě je nevyhnutelná určitá láska k vínům, protože když vám nechutnají, můžete s ­nimi jen těžko pracovat.

Jaká cesta vede k tomu, stát se odborníkem na víno? Jak náročné to je?
Být sommeliérem je prakticky celoživotní cesta, vzdělávání nám nikdy nekončí. V­ každé zemi se vinařství vyvíjí trochu jinak, a tak je možné neustále objevovat něco nového. Základem ale je absolvování vinařské akademie. Já jsem navštěvoval akademii ve Valticích a poté jsem působil na praxi v zahraničí, převážně ve vinařských oblastech ve Francii.

Jak dlouho trvá, než se sommeliér může postavit před zákazníka a­ doporučit mu víno?
Sommeliérství je určitý životní styl, vzděláváme se pořád. Stejně jako v každém jiném oboru se můžete setkat s kolegy na profesionální i­ nižší úrovni. Ti odvážní se před zákazníka postaví během dvou měsíců a další až po pěti letech. Nedá se říct, jaký počet měsíců nebo let je správný, je to vyloženě individuální záležitost. Odborník na víno by se měl postavit před zákazníky, až když má dostatek vědomostí a zkušeností, což je zpravidla po několika letech.

Co všechno má sommeliér na starosti?
To záleží na tom, kde se jako sommeliér uplatníte, možností je mnoho. Můžete pracovat například v restauraci a starat se o vinný sortiment pro hosty. Není tomu však tak, že sommeliér zde pouze vybírá a otevírá víno. Jeho práce je mnohem komplexnější. Navštěvuje vinaře a degustuje vzorky, musí znát jednotlivé ročníky a mít různá vína tzv. napitá, stará se o skladování vín. Musí také umět hostům doporučit ke každému chodu to správné víno. Moje práce v retailovém segmentu spočívá v sezonním výběru vín do nabídky našich supermarketů a hypermarketů. Výběru předchází minimálně několik kol degustační zkoušky a i po zařazení do nabídky vzorky náhodně testujeme. Chceme, aby si zákazník mohl vybrat nejen z různých odrůd, ale i ­v ­různých cenových hladinách co nejkvalitnější víno. Sommeliér je vlastně taková spojka mezi vinařem a zákazníkem, s lehkou nadsázkou ho můžeme nazvat průvodcem světem vína.

Jak se udržujete v obraze co do trendů? Objíždíte například jednotlivá vinařství a degustujete?
Pravidelně, minimálně jednou za měsíc, navštěvuji moravské vinaře, výrobce a producenty. Každé dva až tři měsíce se zúčastňuji degustací, kde hodnotím vína z celého světa. Jednou za rok chodím na finále národní soutěže Salon vín, z původních tisíce vzorků se vybírá TOP 100. Dále v rámci Evropy navštěvuji různé veletrhy, například v­ německém Düsseldorfu, Bordeaux nebo Itálii. Do zahraničí jezdím také jako člen hodnotících komisí, aktuálně se chystám do Paříže, Madridu nebo Štrasburku.

Podle čeho jako sommeliér vybíráte vína do nabídky?
Výběr vína přizpůsobuji trendům. Chceme, aby naši zákazníci měli možnost si vybrat z různých odrůd, zemí původu i cenových hladin. Zároveň se samozřejmě snažíme nabídnout něco navíc oproti konkurenci. Aktuálně se nám podařilo zalistovat vína, která jsou jinak dostupná pouze v horeca segmentu a zákazník se k nim běžně v obchodě jen tak nedostane.

Bez jakých pomůcek byste se v práci neobešel?
Základní pomůcky jsou kvalitní sommeliérské skleničky a otvírák. Neobejdeme se bez tzv. degustační místnosti. Každý sommeliér si při ochutnávání vín musí dělat poznámky, aby se ve vzorcích orientoval. Při hodnocení vín je nevyhnutelný také bodový systém, který slouží k objektivnímu posouzení vzorků.

Jak má probíhat správná prezentace a nalití vína zákazníkovi?
Sommeliér by měl dopředu znát příležitost, při které se bude víno konzumovat. Při výběru vína pak zohledňuje například i roční období, denní dobu nebo typ slavnosti. Po otevření vína nabídne zákazníkovi korek k přivonění. Nejprve sám víno ochutná, zhodnotí, zda je v pořádku, a následně se zeptá hostů, kdo bude ochutnávat také. Pokud zákazník s vínem souhlasí, nalévá se víno všem u stolu. Dodržuje při tom však pravidla etikety, nejprve tedy nalévá ženám.

Kdy je slušné víno odmítnout?
Měli bychom se naučit víno odmítnout, protože statisticky každá stá lahev může být vadná. Když víno není v pořádku, je správné jej odmítnout. Dáte tím najevo, že vínům rozumíte.

Co je podle vás nejnáročnější částí vašeho povolání?
Nejnáročnější, respektive nejúnavnější je asi časté cestování. Minimálně jednou měsíčně objíždím vinařství, výrobce a producenty. Všechnu únavu ale kompenzuje zážitek z vína při jeho degustaci. Mám štěstí, že práce je zároveň i mým koníčkem. Snoubí se v ní to, co mě baví s pracovními povinnostmi.

Kde všude jako sommeliér působíte?
Šestým rokem působím jako sommeliér a manažer nákupu vín v obchodech Albert. Pravidelně zasedám v profesionálních degustačních komisích doma i v zahraničí. Sommeliérství se věnuji již více než dvacet let.

Jaká jsou vína patří k vašim nejoblíbenějším?
Já osobně mám nejraději vína z Moravy, ale mám v oblibě i francouzská vína z Bordeaux. V letních měsících nepohrdnu sklenkou růžového z oblasti Provence.

Nejčtenější

Osvěžující koupání. Nuda pláže v Praze a okolí nabízí retro i moderní mejdany

S létem přichází touha po slunci, vodě, ale i pocitu naprosté svobody. Pro ty, kteří preferují opalování bez plavek a touží si opravdu svobodně zaplavat, nabízí Praha a její okolí několik skvělých...

„Šedesát let? Nemám v plánu se vracet.“ Michael Douglas v Karlových Varech promluvil o konci kariéry

Oscarový herec Michael Douglas se po sedmadvaceti letech vrátil do Karlových Varů, aby osobně představil restaurovanou verzi Přeletu nad kukaččím hnízdem a odnesl si novou edici Křišťálového glóbu,...

OBRAZEM: Legendární podchod u Muzea mizí. Stavba nové tramvajové trati mění Legerovu ulici

Praha přichází o jeden ze svých známých podchodů. Pěší tunel pod Legerovou ulicí u Muzea se kvůli stavbě nové tramvajové trati postupně bourá. Místo, kudy po desítky let proudily davy lidí mezi...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Liteň. Nenápadný městys leží kousek od Karlštejna, davy turistů sem nemíří. Dělají ale chybu!

Tento městys leží pět kilometrů od Karlštejna. Davy turistů tady naštěstí nehrozí, většina lidí zůstává dole u Berounky. Vítejte v Litni! Tady se můžete po krajině rozhlédnout z méně známé...

Metro v ohrožení. Policie zná identitu všech mužů, které hledala kvůli požáru ve Staroměstské

Pražská policie oznámila, že zná už totožnost všech šesti mužů, kteří jsou spojováni se sobotním požárem kabelů u eskalátoru ve stanici metra Staroměstská. Všichni jsou občané České republiky ve věku...

Holky už zase utekly. Aneb předzahrádka
ve Vamberské ulici.

vydáno 13. července 2025  13:03

Praha Jižní Město

V noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli mají noční spoje být prodloužené až do 7:00 hod., přičemž denní linky mají o víkendu vyjíždět až od 5:30 hod. a nočních linek má být od roku 2026 více.

vydáno 13. července 2025  13:02

Zdravím, posílám fotky z FAB25, festivalu na výstavišti v Holešovicích: FAB25 je mezinárodní program, který na Výstaviště Praha Holešovice přilákal odborníky a digitální tvůrce z více než 50 zemí....

vydáno 13. července 2025  13:02

Socialistický pomník špičkového sportu v Nymburku se promění v jeho pýchu

Konečně, chtělo by se zvolat. Po desetiletích planých slibů, odkladů a hledání financí má obnova sportovního centra v Nymburku reálné obrysy. S proměnou chátrajícího areálu na moderní tréninkové...

13. července 2025  13:02,  aktualizováno  13:02

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...} {LABEL}

Jabkenice

Německý ohař krátkosrstý v Jabkenicích.

vydáno 13. července 2025  13:02

Zdravím, posílám fotky z FAB25, festivalu na výstavišti v Holešovicích: FAB25 je mezinárodní program, který na Výstaviště Praha Holešovice přilákal odborníky a digitální tvůrce z více než 50 zemí....

vydáno 13. července 2025  13:01

Počty lidí s plným starobním důchodem se na Vysočině loni skoro nezměnily

Na Vysočině pobíralo loni v prosinci plný starobní důchod 93.205 lidí, o osm desítek méně než v předchozím roce. Průměrná výše těchto důchodů v kraji byla ke...

13. července 2025  11:20,  aktualizováno  11:20

V Karlových Varech se začínají rozebírat kulisy festivalu, letos byl klidný

Karlovarské centrum města, které devět dní žilo mezinárodním filmovým festivalem, dneškem utichlo. Začaly práce na demontáži festivalových staveb, poslední...

13. července 2025  11:03,  aktualizováno  11:03

V olomoucké katedrále se otevře výstava fotografů, zachycují život v církvi

V olomoucké katedrále svatého Václava se otevře výstava velkoformátových fotografií mapující významné církevní události loňského roku. Snímky zachycující život...

13. července 2025  10:23,  aktualizováno  10:23

Okradl karbaníka a ještě mu sebral boty. Černá kronika byla nejen v Praze nejčtenější rubrikou novin

Jak prožít humor i napětí v jednom. To bývaly rubrika kriminálních činů a dopravních nehod v každém denním tisku před desítkami let. Někde tomu říkali Černá kronika, jinde Stíny. Rubriky, které lidé...

13. července 2025  11:58

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Z rybníku u Prahy vytáhli mrtvého muže. Jak se do vody dostal, není jasné

V rybníku v Ohrobci u Prahy našli svědci v neděli ráno mrtvého muže. Příčinu jeho smrti určí soudní pitva. Totožnost zemřelého zatím policie nezná, řekla krajská policejní mluvčí Michaela Richterová.

13. července 2025  11:32
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.