metro.cz

Počasí v Praze

0 °C / 15 °C

Čtvrtek 20. března 2025. Svátek má Světlana

U Pinkasů čepují svůj lektvar již 181 let. S plzeňským pivem přišli jako první v Praze

  18:15
Pojďte s námi do hospody, kde sedávali Jan Werich, Pepi Bican, Bohumil Hrabal i další velcí muži českého společenského života. Zahrádka hospody navíc disponuje jedinečnou klimatizací.
Fotogalerie3

Legendární výčepní Tomáš Babica | foto: U PinkasůMetro.cz

Nejprve se seznamte se s Tomášem Babicou, výčepní legendou hospody, kde pivo „hejčkaj“. U Pinkasů jsou hrdí na svůj primát, vždyť právě tady, kousek od Můstku, byli první, kteří v metropoli narazili sudy s plzeňským prazdrojem. Moudré rozhodnutí učinil roku 1843 Jakub Pinkas, „otec zakladatel“. Právě v těchto dnech hospoda slaví 181. výročí a na to připila řada znalců dobrého piva. Jedním z nich je i Karel Doubek, jenž praví: „U Pinkasů se vystřídaly celé generace znamenitých výčepních, třeba pan Podhorský, který běžně vynesl 15 půllitrů s načepovaným pivem ze sklepa do prvního patra s úsměvem na tváři. Totéž dokáže současná výčepní legenda Tomáš Babica, jehož si oblíbili naprosto všichni štamgasti.“ Škoda že profíka Babicu už nemohli zažít Jan Werich, Pepi Bican, Bohumil Hrabal ani další plejáda štamgastů.

Dej Bůh štěstí
Zakladatel hospody Jakub Pinkas byl původně krejčí, jenž dokonce šil roucha pro františkánský klášter přímo sousedící s hospodou. Spolupráce s františkány žije dál, při slavnostním otevření nového výčepu tak nemohl chybět farář Filip, jenž připojil své požehání.

Gastronaut Pavel Maurer a editor deníku Metro popíjí a zároveň pracují.

Gotická klimatizace
Nejkouzelnějším místem hospody U Pinkasů je zahrádka uvelebená v nedostavěné lodi gotického chrámu Panny Marie Sněžné. Pavel Maurer, milovník skvělého jídla i zlatavého moku, si lebedil: „Pivo tu konstantně mají ve velmi příjemné teplotě ‚pátého schodu‘.“ Jediné, co by gastronaut Maurer vytkl, je až přílišný magnetismus onoho místa. „Mají tu jakýsi virtuální zpomalovač času,“ libuje si stálý spolupracovník deníku Metro, jehož sloupky můžete hltat každou druhou středu v měsíci. Ostatně, právě u šnytu plzně od Tomáše Babici probral s autorem tohoto textu chutnou náplň nejbližších sloupků.

Hlavní zprávy

Peníze vznikají v bankomatu, babičce je vždy dávají na poště. Finanční gramotnost u dětí vázne

vydáno 20. března 2025  5:13

Finanční gramotnost Čechů, zejména mladých, má stále své mezery. Dětské představy o penězích bývají často až úsměvné. Nový vzdělávací program Skoala se...  celý článek

Kam v Praze na výlet? Bojovka pro celou rodinu vás zavede na Vyšehrad i do Nuslí

vydáno 19. března 2025  19:52

Oáza klidu v srdci města, kde se mezi hradbami mísí šepot větru s ozvěnou dávných příběhů. Pradávné hradiště Vyšehrad se v neděli stane jednou ze zastávek...  celý článek

Nahlédněte sládkům pod ruce a těšte se na ochutnávky. Blíží se první Noc pivovarů

vydáno 19. března 2025  17:59

Malé i velké pivovary se na konci dubna otevřou veřejnosti v rámci nové akce Noc pivovarů. Nabídne prohlídky míst, kde se vaří pivo, setkání se sládky,...  celý článek

140 let UMPRUM. Nová výstava představuje díla pedagogů a studentů známé umělecké školy

vydáno 19. března 2025  16:13

Galerie UM na náměstí Jana Palacha uvádí u příležitosti 140 let od vzniku Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) netradiční výstavu. Ta je věnována...  celý článek