metro.cz

Počasí v Praze

-1 °C / 3 °C

Pondělí 30. ledna 2023. Svátek má Robin

Větší foto
Ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Problém. Jíme zdravě, ale oběd hltáme v práci

  7:37
Cenu oběda Češi, kteří chodí v poledne do restaurací v okolí práce, neřeší. Důvody jsou dva. Stále víc jich využívá stravenky od zaměstnavatele. A hlavně: za kolik se nají, není na prvním místě i proto, že podniky nabízejí levnější polední menu.

„Jedním z hlavních požadavků strávníků, který má stoupající tendenci, je, aby znali složení stravy a nutriční hodnotu,“ uvádí Michaela Číhalíková ze společnosti Edenred. Podle průzkumu mezi zaměstnanci firem se o množství kalorií a složení jídla zajímalo loni více než čtyřicet dotazovaných strávníků. 

Restaurace nabízejí poloviční porce pro děti i dospělé

  • V roce 2009 obědvalo denně 56 procent českých zaměstnanců. O deset let později sedmdesát procent. 
  • Průměrná útrata za oběd v Česku je momentálně kolem 100 korun.
  • Logem FOOD jsou označeny podniky, které splňují nabídku vyvážených a zdravých jídel. Obrat těchto restaurací se za deset let zvýšil o 43 %.
  • Před deseti lety zaznamenávaly poptávku po zdravých jídlech jen 3,5 restaurace, v současnosti je to 25 %.
  • Kalorická hodnota jídla v asijském bistru je na úrovni tradiční české svíčkové. Tedy kolem 4 tisíc kilojoulů.

„Kromě kalorické a nutriční hodnoty zajímá lidi rychlost, jakou je v restauraci obslouží,“ říká Petr Janoušek, marketingový manažer restaurací sítě Olive. Čekat deset nebo dvacet minut, to je prý dávná minulost. Už pětiminutové čekání ve frontě u výdejního pultu podle něho zákazníka znervózňuje. To je důvod, proč stále větší část denního obratu těchto restaurací tvoří rozvoz jídla přímo do firem. „V našem případě to dělá víc než třetinu každodenních tržeb,“ vysvětluje Janoušek.

Je to jen potvrzení faktu, že přímo na pracovišti obědvá takřka 40 procent zaměstnanců. Před deseti lety to byla jen desetina. Řada zaměstnavatelů dokonce povoluje pracovníkům konzumovat oběd přímo u počítače. Není to ale snaha o jejich pohodlí. Firmy šetří čas, který by jejich lidé strávili cestou do restaurace. Během obědové pauzy mohou třeba vyřizovat e-maily. „Rekordmany v obědvání přímo u počítače jsou Slováci, hlavní jídlo tak konzumuje dvacet procent zaměstnanců,“ říká Číhalíková.

Přestože Češi konzumují kvalitnější a „dietnější“ jídla, kvůli nedostatku pohybu trpí nadváhou a obezitou více než sedmdesát procent z nich. Podle dalších studií jsou to právě Češi, který patří k nejtlustším v Evropě. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Pod vodou zkoumáme vesmír, říká pro deník Metro lékař Svoboda. Přitahují ho extrémní podmínky

vydáno 29. ledna 2023  16:39

Rodiče z něj chtěli mít sportovce nebo chemika, Aleše Svobodu ale lákalo umění a divadlo. „S jedním představením jsme dokonce hráli i ve Slovenském...  celý článek

Okna, kterými není vidět ven. Na jedné pražské křižovatce taky žijí lidé

Praha? Aha!
vydáno 29. ledna 2023  10:24

Zvedněte pohled od displeje mobilního telefonu a zkuste vnímat, kudy chodíte, kolem čeho chodíte a po čem chodíte. Možná vás překvapí, co vám celé roky...  celý článek

Stínadelská tajemství opět ve stopách Rychlých šípů. S dětmi a baterkami na Malou Stranu

vydáno 28. ledna 2023  14:24

„Za Mříží je park, v tom parku černý rám, v tom rámu plno vran, celé hejno vran, černočerných vran. Pozor si dej, ať nezůstaneš stát, ať nezůstaneš sám,...  celý článek

Není třeba vypínat radiátory a teple se oblékat i doma. Někdy stačí jen drobné úpravy

vydáno 28. ledna 2023  6:11

Když loni v září písničkář Pokáč uváděl svůj koncert v O2 areně mimo jiné slovy: „Chtěli jsme vám předvést velkou show, bohužel všechny prachy utratíme...  celý článek