metro.cz

Počasí v Praze

4 °C / 11 °C

Neděle, 18. dubna 2021. Svátek má Valérie.

Větší foto
Ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Problém. Jíme zdravě, ale oběd hltáme v práci

  7:37
Cenu oběda Češi, kteří chodí v poledne do restaurací v okolí práce, neřeší. Důvody jsou dva. Stále víc jich využívá stravenky od zaměstnavatele. A hlavně: za kolik se nají, není na prvním místě i proto, že podniky nabízejí levnější polední menu.

„Jedním z hlavních požadavků strávníků, který má stoupající tendenci, je, aby znali složení stravy a nutriční hodnotu,“ uvádí Michaela Číhalíková ze společnosti Edenred. Podle průzkumu mezi zaměstnanci firem se o množství kalorií a složení jídla zajímalo loni více než čtyřicet dotazovaných strávníků. 

Restaurace nabízejí poloviční porce pro děti i dospělé

  • V roce 2009 obědvalo denně 56 procent českých zaměstnanců. O deset let později sedmdesát procent. 
  • Průměrná útrata za oběd v Česku je momentálně kolem 100 korun.
  • Logem FOOD jsou označeny podniky, které splňují nabídku vyvážených a zdravých jídel. Obrat těchto restaurací se za deset let zvýšil o 43 %.
  • Před deseti lety zaznamenávaly poptávku po zdravých jídlech jen 3,5 restaurace, v současnosti je to 25 %.
  • Kalorická hodnota jídla v asijském bistru je na úrovni tradiční české svíčkové. Tedy kolem 4 tisíc kilojoulů.

„Kromě kalorické a nutriční hodnoty zajímá lidi rychlost, jakou je v restauraci obslouží,“ říká Petr Janoušek, marketingový manažer restaurací sítě Olive. Čekat deset nebo dvacet minut, to je prý dávná minulost. Už pětiminutové čekání ve frontě u výdejního pultu podle něho zákazníka znervózňuje. To je důvod, proč stále větší část denního obratu těchto restaurací tvoří rozvoz jídla přímo do firem. „V našem případě to dělá víc než třetinu každodenních tržeb,“ vysvětluje Janoušek.

Je to jen potvrzení faktu, že přímo na pracovišti obědvá takřka 40 procent zaměstnanců. Před deseti lety to byla jen desetina. Řada zaměstnavatelů dokonce povoluje pracovníkům konzumovat oběd přímo u počítače. Není to ale snaha o jejich pohodlí. Firmy šetří čas, který by jejich lidé strávili cestou do restaurace. Během obědové pauzy mohou třeba vyřizovat e-maily. „Rekordmany v obědvání přímo u počítače jsou Slováci, hlavní jídlo tak konzumuje dvacet procent zaměstnanců,“ říká Číhalíková.

Přestože Češi konzumují kvalitnější a „dietnější“ jídla, kvůli nedostatku pohybu trpí nadváhou a obezitou více než sedmdesát procent z nich. Podle dalších studií jsou to právě Češi, který patří k nejtlustším v Evropě. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Brzobohatý: „Porazte covid jako izraelská tatérka“

vydáno 17. dubna 2021  8:28

Herec a muzikant Ondřej G. Brzobohatý se v posledním roce nenudil. Kromě koncertů napsal hudbu k filmu či večerníčku, ale pracuje i na knize. Podílel se...  celý článek

STRÁŽCE STREAMU: Sázka na neznámého zabijáka se opět vyplatila. Minisérie Had je pecka

Strážce streamu
vydáno 16. dubna 2021  14:00

Jmenuje se Charles Sobhraj, ale jeho kumpáni mu říkávali Alain. Případně úplně jinak. Pokud jste o něm někdy četli, nebo slušeli, pravděpodobně se...  celý článek

Tam, kde si proslulí advokáti odírají blatníky

PRAHA? AHA!
vydáno 16. dubna 2021  11:24

Zvedněte pohled od displeje mobilního telefonu a zkuste vnímat, kudy chodíte, kolem čeho chodíte a po čem chodíte. Možná vás překvapí, co vám celé roky...  celý článek

Radniční Instagramy: Trojka je lepší než jednička

vydáno 16. dubna 2021  5:13

Anketa Zlatý lajk ohodnotila radniční Instagramy. Čtenářům, kteří tolik neholdují sociálním sítím se předem omlouváme, tento článek totiž bude plný...  celý článek

Vaše fotky z Prahy