metro.cz

Počasí v Praze

17 °C / 31 °C

Středa, 12. srpna 2020. Svátek má Klára.
Ilustrační snímek
Větší foto
Ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Problém. Jíme zdravě, ale oběd hltáme v práci

29. března 2019  7:37 Pavel Hrabica Metro.cz
Cenu oběda Češi, kteří chodí v poledne do restaurací v okolí práce, neřeší. Důvody jsou dva. Stále víc jich využívá stravenky od zaměstnavatele. A hlavně: za kolik se nají, není na prvním místě i proto, že podniky nabízejí levnější polední menu.

„Jedním z hlavních požadavků strávníků, který má stoupající tendenci, je, aby znali složení stravy a nutriční hodnotu,“ uvádí Michaela Číhalíková ze společnosti Edenred. Podle průzkumu mezi zaměstnanci firem se o množství kalorií a složení jídla zajímalo loni více než čtyřicet dotazovaných strávníků. 

Restaurace nabízejí poloviční porce pro děti i dospělé

  • V roce 2009 obědvalo denně 56 procent českých zaměstnanců. O deset let později sedmdesát procent. 
  • Průměrná útrata za oběd v Česku je momentálně kolem 100 korun.
  • Logem FOOD jsou označeny podniky, které splňují nabídku vyvážených a zdravých jídel. Obrat těchto restaurací se za deset let zvýšil o 43 %.
  • Před deseti lety zaznamenávaly poptávku po zdravých jídlech jen 3,5 restaurace, v současnosti je to 25 %.
  • Kalorická hodnota jídla v asijském bistru je na úrovni tradiční české svíčkové. Tedy kolem 4 tisíc kilojoulů.

„Kromě kalorické a nutriční hodnoty zajímá lidi rychlost, jakou je v restauraci obslouží,“ říká Petr Janoušek, marketingový manažer restaurací sítě Olive. Čekat deset nebo dvacet minut, to je prý dávná minulost. Už pětiminutové čekání ve frontě u výdejního pultu podle něho zákazníka znervózňuje. To je důvod, proč stále větší část denního obratu těchto restaurací tvoří rozvoz jídla přímo do firem. „V našem případě to dělá víc než třetinu každodenních tržeb,“ vysvětluje Janoušek.

Je to jen potvrzení faktu, že přímo na pracovišti obědvá takřka 40 procent zaměstnanců. Před deseti lety to byla jen desetina. Řada zaměstnavatelů dokonce povoluje pracovníkům konzumovat oběd přímo u počítače. Není to ale snaha o jejich pohodlí. Firmy šetří čas, který by jejich lidé strávili cestou do restaurace. Během obědové pauzy mohou třeba vyřizovat e-maily. „Rekordmany v obědvání přímo u počítače jsou Slováci, hlavní jídlo tak konzumuje dvacet procent zaměstnanců,“ říká Číhalíková.

Přestože Češi konzumují kvalitnější a „dietnější“ jídla, kvůli nedostatku pohybu trpí nadváhou a obezitou více než sedmdesát procent z nich. Podle dalších studií jsou to právě Češi, který patří k nejtlustším v Evropě. 

Komentáře

Hlavní zprávy

KOLOBLOG: „Haló? Zrovna šlapu, ale klidně mluv“

Ilustrační snímek Koloblog
vydáno 12. srpna 2020  16:25

Redaktor Pavel Hrabica je cyklista tělem i duší. Na kole vyráží do práce i na výlety. Ve své rubrice Koloblog dává čtenářům tipy, kam se vydat na...  celý článek

Některé cestovky turistům na povinný test přidají peníze

Filipínský zdravotník v ochranném obleku ukazuje odebraný vzorek pro testování...
vydáno 12. srpna 2020  13:41

Řecko má Čechy rádo. I jejich peníze. Přesto jim nyní vyslalo varování: Bez testů k nám teď nejezděte.  celý článek

Na domy se vrátila obří plachta. Horáková „kryje“ ilegální reklamu

Připomínka popravy Milady Horákové
vydáno 12. srpna 2020  10:01

Připomíná to zákopovou válku. Na jedné straně je Praha a soudy, na druhé majitel domů u Nuselského mostu a provozovatel reklam na nich. Kauza nelegálních...  celý článek

Otrnulo cestujícím? Strážníci řeší denně v metru přes 450 lidí bez roušky

Lidé v pražském metru se chrání rouškami. Od včerejška platí v Praze a několika...
vydáno 12. srpna 2020  5:16

Tři strážníci stojí u turniketů stanice metra Smíchovské nádraží. Další dva jsou na nástupišti. Zrovna nachytali cestujícího bez roušky. Během toho, kdy...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám