metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 12 °C

Sobota 1. října 2022. Svátek má Igor

Větší foto
Ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Problém. Jíme zdravě, ale oběd hltáme v práci

  7:37
Cenu oběda Češi, kteří chodí v poledne do restaurací v okolí práce, neřeší. Důvody jsou dva. Stále víc jich využívá stravenky od zaměstnavatele. A hlavně: za kolik se nají, není na prvním místě i proto, že podniky nabízejí levnější polední menu.

„Jedním z hlavních požadavků strávníků, který má stoupající tendenci, je, aby znali složení stravy a nutriční hodnotu,“ uvádí Michaela Číhalíková ze společnosti Edenred. Podle průzkumu mezi zaměstnanci firem se o množství kalorií a složení jídla zajímalo loni více než čtyřicet dotazovaných strávníků. 

Restaurace nabízejí poloviční porce pro děti i dospělé

  • V roce 2009 obědvalo denně 56 procent českých zaměstnanců. O deset let později sedmdesát procent. 
  • Průměrná útrata za oběd v Česku je momentálně kolem 100 korun.
  • Logem FOOD jsou označeny podniky, které splňují nabídku vyvážených a zdravých jídel. Obrat těchto restaurací se za deset let zvýšil o 43 %.
  • Před deseti lety zaznamenávaly poptávku po zdravých jídlech jen 3,5 restaurace, v současnosti je to 25 %.
  • Kalorická hodnota jídla v asijském bistru je na úrovni tradiční české svíčkové. Tedy kolem 4 tisíc kilojoulů.

„Kromě kalorické a nutriční hodnoty zajímá lidi rychlost, jakou je v restauraci obslouží,“ říká Petr Janoušek, marketingový manažer restaurací sítě Olive. Čekat deset nebo dvacet minut, to je prý dávná minulost. Už pětiminutové čekání ve frontě u výdejního pultu podle něho zákazníka znervózňuje. To je důvod, proč stále větší část denního obratu těchto restaurací tvoří rozvoz jídla přímo do firem. „V našem případě to dělá víc než třetinu každodenních tržeb,“ vysvětluje Janoušek.

Je to jen potvrzení faktu, že přímo na pracovišti obědvá takřka 40 procent zaměstnanců. Před deseti lety to byla jen desetina. Řada zaměstnavatelů dokonce povoluje pracovníkům konzumovat oběd přímo u počítače. Není to ale snaha o jejich pohodlí. Firmy šetří čas, který by jejich lidé strávili cestou do restaurace. Během obědové pauzy mohou třeba vyřizovat e-maily. „Rekordmany v obědvání přímo u počítače jsou Slováci, hlavní jídlo tak konzumuje dvacet procent zaměstnanců,“ říká Číhalíková.

Přestože Češi konzumují kvalitnější a „dietnější“ jídla, kvůli nedostatku pohybu trpí nadváhou a obezitou více než sedmdesát procent z nich. Podle dalších studií jsou to právě Češi, který patří k nejtlustším v Evropě. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Strašně mě inspiruje Jiří Suchý, říká Michal Malátný. Novou desku Chinaski pokřtí fanoušci

vydáno 1. října 2022  5:09

V těchto dnech si budou moci fanoušci poprvé poslechnout novou desku kapely Chinaski. Mnozí až při koncertech, kterých pětičlenná parta odehraje během...  celý článek

Dvě minuty na přestup jsou standard. Časy se určují na základě zkušeností, říká mluvčí ROPID

vydáno 30. září 2022  18:00

Jestli se vám tahle situace někdy nestala, patříte v hlavním městě k menšině. Potřebujete stihnout důležitou schůzku, bojíte se, že přijdete pozdě do...  celý článek

Horror Story či Horror Stories? Soubor strašidelných povídek je jako dav spolužaček

Strážce streamu
vydáno 30. září 2022  14:00

STRÁŽCE STREAMU Povídkový seriál American Horror Stories, jehož druhá řada je nyní ke zhlednutí na streamovací platformě Disney+, volně navazuje na svého předchůdce -...  celý článek

Umění zahalené v kouři nebo street art v kostele. Navštívili jsme pražské galerie

vydáno 30. září 2022  5:22

Jedno odpoledne. Tři výstavy. Banksy, Mucha a V kroužcích dýmu. Prošli jsme za jeden den tři velké expozice a prohlédli si díla významných mistrů....  celý článek