metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 12 °C

Neděle, 24. října 2021. Svátek má Nina.

Větší foto
Ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Problém. Jíme zdravě, ale oběd hltáme v práci

  7:37
Cenu oběda Češi, kteří chodí v poledne do restaurací v okolí práce, neřeší. Důvody jsou dva. Stále víc jich využívá stravenky od zaměstnavatele. A hlavně: za kolik se nají, není na prvním místě i proto, že podniky nabízejí levnější polední menu.

„Jedním z hlavních požadavků strávníků, který má stoupající tendenci, je, aby znali složení stravy a nutriční hodnotu,“ uvádí Michaela Číhalíková ze společnosti Edenred. Podle průzkumu mezi zaměstnanci firem se o množství kalorií a složení jídla zajímalo loni více než čtyřicet dotazovaných strávníků. 

Restaurace nabízejí poloviční porce pro děti i dospělé

  • V roce 2009 obědvalo denně 56 procent českých zaměstnanců. O deset let později sedmdesát procent. 
  • Průměrná útrata za oběd v Česku je momentálně kolem 100 korun.
  • Logem FOOD jsou označeny podniky, které splňují nabídku vyvážených a zdravých jídel. Obrat těchto restaurací se za deset let zvýšil o 43 %.
  • Před deseti lety zaznamenávaly poptávku po zdravých jídlech jen 3,5 restaurace, v současnosti je to 25 %.
  • Kalorická hodnota jídla v asijském bistru je na úrovni tradiční české svíčkové. Tedy kolem 4 tisíc kilojoulů.

„Kromě kalorické a nutriční hodnoty zajímá lidi rychlost, jakou je v restauraci obslouží,“ říká Petr Janoušek, marketingový manažer restaurací sítě Olive. Čekat deset nebo dvacet minut, to je prý dávná minulost. Už pětiminutové čekání ve frontě u výdejního pultu podle něho zákazníka znervózňuje. To je důvod, proč stále větší část denního obratu těchto restaurací tvoří rozvoz jídla přímo do firem. „V našem případě to dělá víc než třetinu každodenních tržeb,“ vysvětluje Janoušek.

Je to jen potvrzení faktu, že přímo na pracovišti obědvá takřka 40 procent zaměstnanců. Před deseti lety to byla jen desetina. Řada zaměstnavatelů dokonce povoluje pracovníkům konzumovat oběd přímo u počítače. Není to ale snaha o jejich pohodlí. Firmy šetří čas, který by jejich lidé strávili cestou do restaurace. Během obědové pauzy mohou třeba vyřizovat e-maily. „Rekordmany v obědvání přímo u počítače jsou Slováci, hlavní jídlo tak konzumuje dvacet procent zaměstnanců,“ říká Číhalíková.

Přestože Češi konzumují kvalitnější a „dietnější“ jídla, kvůli nedostatku pohybu trpí nadváhou a obezitou více než sedmdesát procent z nich. Podle dalších studií jsou to právě Češi, který patří k nejtlustším v Evropě. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Není to jen radost. O odvrácené straně mateřství si teď můžete přečíst také knížku

vydáno 24. října 2021  9:05

Upřímný mateřský blog si před třemi lety založila Tereza Maroušková. Působí na Instagramu jako Nas*aná máma a poodkrývá odvrácenou stranu mateřství...  celý článek

Pojeďte s námi na výlet. Nádraží Jedlová. Penzion (nejen) pro šotouše

vydáno 23. října 2021  11:43

Poznávat krajinu lze všelijak. Jsou výlety, ke kterým stačí jenom jízdenka na vlak, který vás bez složitého trmácení dopraví rovnou téměř do pokoje.  celý článek

Skoncovat s manželstvím jde i kladivem. Na Netlixu je to navíc zábava

Strážce streamu
vydáno 22. října 2021  14:00

STRÁŽCE STREAMU Věčně rozhádaný manželský pár vyrazí na odlehlou chatu s cílem zabít jeden druhého, shrábnout životní pojistku svého protějšku a žít si poklidně dál jako...  celý článek

Málem mu ustřelili zadek. Teď slaví čtyřicet tisíc prodaných báglů

vydáno 22. října 2021  11:37

Lukáši Matějčkovi se před zhruba čtyřmi lety při túrách po Asii zalíbil jeden batoh. Podobné teď šije v Kolumbii a Indii.  celý článek

Vaše fotky z Prahy