Jedním z nejznámějších veganů je zpěvák Ben Cristovao. Tofu je pro něho číslo jedna. „Záleží mi na zdravém stravování na bázi produktů vyrobených v souladu s principy udržitelnosti. Tofu v tomto směru optimálně splňuje všechna kritéria,“ vysvětluje.
Intolerance na potraviny
Co tofu vlastně je? Jde o rostlinný výrobek ze sóji, jenž je vhodný nejen pro vegany, kteří se jimi stali v souvislosti se svými hodnotami, ale také pro ty, kteří mají intoleranci na určité potraviny či látky. Mimo jiné je cenově, ekologicky a nutričně přívětivé a variabilní ve smyslu způsobu zpracování, dochucení i kombinování při vytváření jakéhokoli menu. „Tofu je skutečně natolik zázračným produktem pro tvorbu jídelníčku, že pokud by nebylo k dispozici, žádalo by se vymyslet ho. Naštěstí k dispozici je, a to v mnoha podobách a příchutích prostřednictvím našeho bohatého sortimentu,“ konstatuje Natália Gaberová ze společnosti Alfa Bio, která přináší na trh oblíbené produkty pod značkou Lunter.
Podle šéfkuchaře Lukáše Kováče je s ohledem na šíři sortimentu a kvalitu produktů velkou chybou vnímat tofu pouze jako hmotu na zaplnění žaludku při stravovacích omezeních a cílených režimech ve formě různých diet. „Charakteristicky nenápadná a zároveň lahodná chuť tofu v původní nebo zpracované podobě je základem pro kulinářské kreace, které se díky variabilitě stávají pokaždé novým originálem,“ upozorňuje Kováč. Díky tomu, že se tofu připravuje tak snadno, je ideální surovinou v provozním i výživovém smyslu. Dokáže se stát zdravější verzí tradičního štědrovečerního menu či při vaření guláše, kuchtění pomazánek, dortů a podobně.
Tofu pozitivně přispívá k otázce životního prostředí. Pokud je vyráběno lokálně, podle výzkumů je jeho ekologická stopa menší. Dokonce jen šest procent vypěstované sóji není určeno na krmení dobytka.
Pozor na zbytečnou chemii
I to však může vzbudit výčitky environmentálně založeného svědomí. K dispozici jsou ale i produkty z bobů, které necestovaly přes půl zeměkoule. Některé firmy svůj byznys navíc zakládají na náhražkách masa, které se snaží vypadat a chutnat jako maso, ale jejich výživové hodnoty jsou plné éček a přidaných látek. Certifikát Donau Soja je proto pro zákazníka spolehlivým lokalizujícím poznávacím znamením.
Stejnojmenná nezávislá nadnárodní nezisková organizace sdružuje 318 farmářů ze středoevropského regionu. Kontroluje a potvrzuje splnění přísných regulací Evropské unie, dodržování ekologických standardů a absenci genetické modifikace v pěstitelských i zpracovatelských procesech.
Dva tofu chody během pár minut
|