metro.cz

Počasí v Praze

15 °C / 27 °C

Pondělí 17. června 2024. Svátek má Adolf

Rostlinné výrobky provází mnohé mýty. Přitom jsou zdravé a dá se z nich uvařit chutné jídlo

  12:00
Když se řekne tofu, málokdo si v duchu řekne „mňam“. Spíš si představí náhražku masa bez chuti. Jenže ve skutečnosti jde spíš o mýty, které dnes už nemají s realitou nic společného, ačkoliv se k veganství a s ním spojené této náhražce masa připojuje stále více lidí a také známých osobností.
Jedním z jídel, která lze připravit z tofu, je asijské poke. | foto: Lunter

Jedním z nejznámějších veganů je zpěvák Ben Cristovao. Tofu je pro něho číslo jedna. „Záleží mi na zdravém stravování na bázi produktů vyrobených v souladu s principy udržitelnosti. Tofu v tomto směru optimálně splňuje všechna kritéria,“ vysvětluje.

Intolerance na potraviny
Co tofu vlastně je? Jde o rostlinný výrobek ze sóji, jenž je vhodný nejen pro vegany, kteří se jimi stali v souvislosti se svými hodnotami, ale také pro ty, kteří mají intoleranci na určité potraviny či látky. Mimo jiné je cenově, ekologicky a nutričně přívětivé a variabilní ve smyslu způsobu zpracování, dochucení i kombinování při vytváření jakéhokoli menu. „Tofu je skutečně natolik zázračným produktem pro tvorbu jídelníčku, že pokud by nebylo k dispozici, žádalo by se vymyslet ho. Naštěstí k dispozici je, a to v mnoha podobách a příchutích prostřednictvím našeho bohatého sortimentu,“ konstatuje Natália Gaberová ze společnosti Alfa Bio, která přináší na trh oblíbené produkty pod značkou Lunter.

Podle šéfkuchaře Lukáše Kováče je s ohledem na šíři sortimentu a kvalitu produktů velkou chybou vnímat tofu pouze jako hmotu na zaplnění žaludku při stravovacích omezeních a cílených režimech ve formě různých diet. „Charakteristicky nenápadná a zároveň lahodná chuť tofu v původní nebo zpracované podobě je základem pro kulinářské kreace, které se díky variabilitě stávají pokaždé novým originálem,“ upozorňuje Kováč. Díky tomu, že se tofu připravuje tak snadno, je ideální surovinou v provozním i výživovém smyslu. Dokáže se stát zdravější verzí tradičního štědrovečerního menu či při vaření guláše, kuchtění pomazánek, dortů a podobně.

Tofu pozitivně přispívá k otázce životního prostředí. Pokud je vyráběno lokálně, podle výzkumů je jeho ekologická stopa menší. Dokonce jen šest procent vypěstované sóji není určeno na krmení dobytka.

Pozor na zbytečnou chemii
I to však může vzbudit výčitky environmentálně založeného svědomí. K dispozici jsou ale i produkty z bobů, které necestovaly přes půl zeměkoule. Některé firmy svůj byznys navíc zakládají na náhražkách masa, které se snaží vypadat a chutnat jako maso, ale jejich výživové hodnoty jsou plné éček a přidaných látek. Certifikát Donau Soja je proto pro zákazníka spolehlivým lokalizujícím poznávacím znamením.

Stejnojmenná nezávislá nadnárodní nezisková organizace sdružuje 318 farmářů ze středoevropského regionu. Kontroluje a potvrzuje splnění přísných regulací Evropské unie, dodržování ekologických standardů a absenci genetické modifikace v pěstitelských i zpracovatelských procesech.

Dva tofu chody během pár minut

  • Tofu už dávno není jen zdravou alternativou v porovnaní s neveganskými produkty. Dokonce může dobře chutnat. O tom jsem se přesvědčila v kuchařské škole Chefparade+, kde jsem připravovala tři chody s šéfkuchařem Lukášem Kováčem.
  • Jako první jsme začali předkrmem, který se hodí také jako svačina či podle mého názoru i jako večeře. Z tofu pomazánky jsem tvarovala kuličky, které jsem posléze obalovala v rozemletých ořeších. Použít můžete jakékoli – arašídy, kešu, pistácie – je to jen na vás. Obalené kuličky jsem odložila na talíř a přesunula se k plotně. Zde jsem se vrhla na cibulovo-hruškové čatní. Šalotku jsem nakrájela na kostičky, přesunula do rozehřátého oleje na pánvi a restovala. Mezitím jsem si připravila na kostičky nakrájené hrušky.
  • K orestované šalotce jsem přidala lžíci třtinového cukru, aby přiměřeně zkaramelizovala. Za neustálého míchání jsem po zhruba pěti minutách přidala hrušku a opět jsem míchala. Podle chuti lze přidat třeba chilli papričky. Když už hrušky povolily, čatní jsem posolila, sundala z plotny a mohla servírovat. Na talíř jsem nandala cibulovo-hruškové čatní a navrch jsem dala tofu kuličky obalované v ořeších. Na ozdobu jsem přidala klíčky a první chod byl na světě.
  • Dále jsem se vrhla na hlavní chod. Když šéfkuchař Kováč předpékal bagetku, už mi bylo jasné, o co půjde. Veganský street food. V pánvi jsem orestovala na kostičky nakrájenou šalotku, do ní jsem posléze rozdrolila klasické tofu. Vařila jsem společně několik minut, než tofu trochu zhnědlo, a potom jsem přidala barbecue omáčku. Vše jsem restovala několik minut a pak sundala z plotny.
  • Bagetku jsem přeřízla napůl, aby se dala rozevřít a plnit potravinami. Potřela jsem ji sojonézou, přiložila ledový salát, rajčata a na to jsem naservírovala směs tofu s cibulkou. Navrch jsem ještě dala smaženou cibulku a bylo hotovo.
Autor: Tereza Šimurdová Metro.cz

Hlavní zprávy

Češi jdou zítra do boje. Fanděte společně. Zápas s Portugalskem promítají na Smíchově i v Podolí

vydáno 17. června 2024  16:14

Fotbalový svátek už pár dní jede. Zítra večer se do evropského šampionátu zapojí také Češi. Hned na úvod je čeká favorit skupiny a dost možná i celého...  celý článek

Zastávky autobusů budou na znamení. Strach cestujících mírní organizátor dopravy i humorem

vydáno 17. června 2024  4:24

„Zakrněl vám váš stopovací palec? Nevadí. I vy máte na zastávce superschopnost zastavit si autobus. A nemusíte pro to udělat vůbec nic. Jen být vidět,“...  celý článek

Stopy po okupačních kulkách, které vydržely na fasádě a také vlajkodržáky na Letné

vydáno 16. června 2024  11:30

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

České pivovary kráčejí k udržitelnosti a zároveň se snaží šetřit životní prostředí

vydáno 15. června 2024  8:32

Radegast chce zadržet v krajině více vody, než sám spotřebuje. Tento projekt přijde na miliony korun. Plzeňský Prazdroj zase vyvinul úspornější chladič...  celý článek