metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 19 °C

Pátek 14. června 2024. Svátek má Roland

Rostlinné výrobky provází mnohé mýty. Přitom jsou zdravé a dá se z nich uvařit chutné jídlo

  12:00
Když se řekne tofu, málokdo si v duchu řekne „mňam“. Spíš si představí náhražku masa bez chuti. Jenže ve skutečnosti jde spíš o mýty, které dnes už nemají s realitou nic společného, ačkoliv se k veganství a s ním spojené této náhražce masa připojuje stále více lidí a také známých osobností.
Jedním z jídel, která lze připravit z tofu, je asijské poke. | foto: Lunter

Jedním z nejznámějších veganů je zpěvák Ben Cristovao. Tofu je pro něho číslo jedna. „Záleží mi na zdravém stravování na bázi produktů vyrobených v souladu s principy udržitelnosti. Tofu v tomto směru optimálně splňuje všechna kritéria,“ vysvětluje.

Intolerance na potraviny
Co tofu vlastně je? Jde o rostlinný výrobek ze sóji, jenž je vhodný nejen pro vegany, kteří se jimi stali v souvislosti se svými hodnotami, ale také pro ty, kteří mají intoleranci na určité potraviny či látky. Mimo jiné je cenově, ekologicky a nutričně přívětivé a variabilní ve smyslu způsobu zpracování, dochucení i kombinování při vytváření jakéhokoli menu. „Tofu je skutečně natolik zázračným produktem pro tvorbu jídelníčku, že pokud by nebylo k dispozici, žádalo by se vymyslet ho. Naštěstí k dispozici je, a to v mnoha podobách a příchutích prostřednictvím našeho bohatého sortimentu,“ konstatuje Natália Gaberová ze společnosti Alfa Bio, která přináší na trh oblíbené produkty pod značkou Lunter.

Podle šéfkuchaře Lukáše Kováče je s ohledem na šíři sortimentu a kvalitu produktů velkou chybou vnímat tofu pouze jako hmotu na zaplnění žaludku při stravovacích omezeních a cílených režimech ve formě různých diet. „Charakteristicky nenápadná a zároveň lahodná chuť tofu v původní nebo zpracované podobě je základem pro kulinářské kreace, které se díky variabilitě stávají pokaždé novým originálem,“ upozorňuje Kováč. Díky tomu, že se tofu připravuje tak snadno, je ideální surovinou v provozním i výživovém smyslu. Dokáže se stát zdravější verzí tradičního štědrovečerního menu či při vaření guláše, kuchtění pomazánek, dortů a podobně.

Tofu pozitivně přispívá k otázce životního prostředí. Pokud je vyráběno lokálně, podle výzkumů je jeho ekologická stopa menší. Dokonce jen šest procent vypěstované sóji není určeno na krmení dobytka.

Pozor na zbytečnou chemii
I to však může vzbudit výčitky environmentálně založeného svědomí. K dispozici jsou ale i produkty z bobů, které necestovaly přes půl zeměkoule. Některé firmy svůj byznys navíc zakládají na náhražkách masa, které se snaží vypadat a chutnat jako maso, ale jejich výživové hodnoty jsou plné éček a přidaných látek. Certifikát Donau Soja je proto pro zákazníka spolehlivým lokalizujícím poznávacím znamením.

Stejnojmenná nezávislá nadnárodní nezisková organizace sdružuje 318 farmářů ze středoevropského regionu. Kontroluje a potvrzuje splnění přísných regulací Evropské unie, dodržování ekologických standardů a absenci genetické modifikace v pěstitelských i zpracovatelských procesech.

Dva tofu chody během pár minut

  • Tofu už dávno není jen zdravou alternativou v porovnaní s neveganskými produkty. Dokonce může dobře chutnat. O tom jsem se přesvědčila v kuchařské škole Chefparade+, kde jsem připravovala tři chody s šéfkuchařem Lukášem Kováčem.
  • Jako první jsme začali předkrmem, který se hodí také jako svačina či podle mého názoru i jako večeře. Z tofu pomazánky jsem tvarovala kuličky, které jsem posléze obalovala v rozemletých ořeších. Použít můžete jakékoli – arašídy, kešu, pistácie – je to jen na vás. Obalené kuličky jsem odložila na talíř a přesunula se k plotně. Zde jsem se vrhla na cibulovo-hruškové čatní. Šalotku jsem nakrájela na kostičky, přesunula do rozehřátého oleje na pánvi a restovala. Mezitím jsem si připravila na kostičky nakrájené hrušky.
  • K orestované šalotce jsem přidala lžíci třtinového cukru, aby přiměřeně zkaramelizovala. Za neustálého míchání jsem po zhruba pěti minutách přidala hrušku a opět jsem míchala. Podle chuti lze přidat třeba chilli papričky. Když už hrušky povolily, čatní jsem posolila, sundala z plotny a mohla servírovat. Na talíř jsem nandala cibulovo-hruškové čatní a navrch jsem dala tofu kuličky obalované v ořeších. Na ozdobu jsem přidala klíčky a první chod byl na světě.
  • Dále jsem se vrhla na hlavní chod. Když šéfkuchař Kováč předpékal bagetku, už mi bylo jasné, o co půjde. Veganský street food. V pánvi jsem orestovala na kostičky nakrájenou šalotku, do ní jsem posléze rozdrolila klasické tofu. Vařila jsem společně několik minut, než tofu trochu zhnědlo, a potom jsem přidala barbecue omáčku. Vše jsem restovala několik minut a pak sundala z plotny.
  • Bagetku jsem přeřízla napůl, aby se dala rozevřít a plnit potravinami. Potřela jsem ji sojonézou, přiložila ledový salát, rajčata a na to jsem naservírovala směs tofu s cibulkou. Navrch jsem ještě dala smaženou cibulku a bylo hotovo.
Autor: Tereza Šimurdová Metro.cz

Hlavní zprávy

Být gamer už není stigma, říká muž, jenž pamatuje válku mezi Levelem a Score

vydáno 14. června 2024  5:17

Kde jsou ty časy, když si vývojáři videoher museli na všechno přijít sami – od napsání programu až po jejich vydání. Jak vznikly legendy jako Dungeon...  celý článek

Nájemní zabijáci neexistují? Vrah naoko je romantická komedie šmrncnutá krimi zápletkou

Strážce streamu
vydáno 14. června 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Skutečnými událostmi inspirovaná komedie o učiteli a policejním důstojníkovi v jednom, který se pro úspěch tajných akcí musí vydávat za nájemné zabijáky...  celý článek

Benjamin Netanjahu je pro Izrael větší hrozba než Hamás, říká muž, který sloužil v Gaze

vydáno 13. června 2024  18:20

David Shorf sloužil v izraelské armádě, byl zástupcem šéfredaktora Lidových novin, hrál v kapele Raketa Bořka Slezáčka, nyní se pohybuje v marketingu,...  celý článek

Pořádná kontrola spotřeby je lepší než další solární panely na střeše, radí odborník

vydáno 13. června 2024  10:02

Zjednodušení instalací fotovoltaických elektráren a jejich vzájemné propojení mezi soukromými osobami nebo třeba obcemi zajistilo boom střešních...  celý článek