metro.cz

Počasí v Praze

5 °C / 12 °C

Pondělí 14. října 2024. Svátek má Agáta

Plýtvání potravinami je neudržitelné a morálně nepřijatelné, říká odbornice

  7:59
Představte si dlouhou řadu kilogramových balení mouky. Průměrná čtyřčlenná rodina v EU jich za rok imaginárně vyhodí do kontejneru hrozivých 508.
Do sběru odpadu se na Bali zapojili místní i turisté. (19. března 2024) | foto: Profimedia.cz

Jídla na planetě není málo a hlad jsou vlastně jen špatně distribuované potraviny. Někde je jich málo a jinde zase naopak takový přebytek, že se jimi často s lehkým svědomím plýtvá.

První Češka ve vysoké funkci
„Plýtvání potravinami je neudržitelné a morálně nepřijatelné. Máme prostředky a technologie, abychom tomu zabránili,“ říká Iva Werbynská, česká odbornice na obalové materiály a oblast udržitelného rozvoje a recyklace. Nedávno byla jmenována první ženou a zároveň první Češkou, která se stala ambasadorkou pro celou Evropu ve World Packaging Organisation (WPO). Obaly podle ní hrají důležitou roli v prevenci plýtvání potravinami prostřednictvím prodloužení trvanlivosti, ochrany při přepravě a skladování.

Data z Organizace pro výživu a zemědělství a Eurostatu ukazují, že třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě končí jako odpad, který by v opačném případě nasytil asi tři miliardy lidí.

Téměř polovina „smetí“ jsou potraviny
V Evropské unii každý občan ročně vyprodukuje více než metrák potravinového odpadu. Přitom jen pětina vzniká ve výrobě ve formě odřezků a dále nezpracovatelných surovin při výrobě potravin.

Odborníci se shodují, že minimalizace plýtvání a dalšího využití nezkonzumovaného jídla musí jít napříč celým zpracovatelským odvětvím i odpadovým hospodářstvím. V Česku se už zabydlely známé hnědé kontejnery určené pro svoz bioodpadu z domácností či restaurací. „V Praze jich je čtyřicet tisíc a loni do nich obyvatelé odložili 15 300 tun bioodpadu,“ říká mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický. Biosložky tvoří až čtyřicet procent odpadu, který domácnosti vyprodukují.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Sliby, chyby? Náměstek Hřib před rokem oznámil, že do výběru jména mostu zapojí veřejnost

vydáno 13. října 2024  16:37

„Rádi bychom pojmenovali dokončený Dvorecký most po nějaké významné ženě. Samozřejmě že do výběru jména zapojíme veřejnost.“ Tuhle větu umístil na své...  celý článek

VIP značky v ulicích Prahy. Oslava SS? Smutek za Heydricha? Nebo hrdý na parašutisty?

vydáno 13. října 2024  11:19

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Kroje fotil i na pohřbech. Z výsledné koláže pak vytvořil knihu a výstavu na pražské Letné

vydáno 12. října 2024  15:00

Ve vodárenské věži na pražské Letné probíhá až do konce listopadu výstava Tradice v obrazech. Prostřednictvím fotografií ve stylu fine art se zde mohou...  celý článek

Je lepší točit pět kvalitních jídel než kvanta nutričně nehodnotných

vydáno 12. října 2024  8:00

Příprava svačin pro děti v předstihu je pro mnoho lidí poměrně náročnou disciplínou. Komplikuje to shon a třeba i nulová nálada si ráno přivstat a...  celý článek