metro.cz

Počasí v Praze

18 °C / 32 °C

Sobota 27. července 2024. Svátek má Věroslav

Vařil pro celebrity, ve slavných restauracích a teď Radek Příhonský kuchtí v ulicích

  18:06
Není moc odborníků svých oborů, kteří se v kariéře zastaví a zkusí jít jinou cestou. Jedním z nich je uznávaný kuchař Radek Příhonský. Během 40 let šéfoval v luxusních restauracích a hotelech, byl osobním kuchařem Karla Schwarzenberga a reprezentantem české gastronomie v JAR, Indonésii, Izraeli, Dánsku a Mexiku. Teď křižuje se svou dodávkou Česko a další evropské země. „Při učení jsem měl štěstí na kuchaře, kteří vařili ve 30. letech, a to byla velká škola,“ říká pro deník Metro profesionál, jenž vzpomínal jak v tomto rozhovoru, tak ve své knize.

Další 3 fotografie v galerii
Radek Příhonský | foto: Archiv R. P.

Hodně jste toho zažil. Co vás v gastronomii překvapilo?
Moc věcí mě nepřekvapuje. Rád totiž poznávám nové věci a i příprava netradičních surovin mě baví. Spíš je vždy zajímavé to, kde a za jakých okolností jsem se s netradičními surovinami setkal. Třeba s přípravou krokodýla v Jižní Africe na krokodýlí farmě, v Indonésii jsem zase ochutnal kobru, stahoval a griloval jsem i žabí stehýnka a netopýra. Ten například chutná jako něco mezi kuřetem a vepřovýma nožičkama.

Kde jste posbíral recepty?
Ty přicházejí praxí a také z cest. Dalo by se říct, že od 14 let vařím profesionálně a všechny recepty, které uvařím, se mi v hlavě samy nějak řadí do škatulek. Takže v momentě, kdy něco uvařím, vsune se mi to v hlavě do těch šuplíčků a už si to pamatuji. Co se týká české kuchyně, největším zdrojem byla moje maminka, obě babičky a tety. Teta Manka byla profesionální kuchařka a na studenou kuchyni byla neuvěřitelný machr. I moje máma jeden čas pracovala v kuchyni. Tam byl šéfkuchař, který v třicátých letech pracoval v hotelu Evropa na Václaváku. Bylo mi tenkrát 10 let, nechal mě prohlížet fotky, co měl v krabici, a vyprávěl mi o tom, pro koho kdy vařil a koho hotel hostil. To se mi líbilo. A moje pražská babička Slávka zase pracovala v řeznictví. Tam jsem se rád motal při výrobě klobás a Pražské šunky. Další teta dělala ve výrobně piroh a moje pratchyně vařila u Šroubka – to byl pojem. Od ní mám nafocenou spoustu receptů. I při učení jsem měl štěstí na kuchaře, co vařili ve 30. letech, a to byla velká škola. Teď je například „trend udržování potravin v restauracích“ , ale já to beru jako samozřejmost, že dobrý hospodář zpracuje vše, a je za mě nesmysl to vydávat za nový trend v gastronomii.

Vy jste měl být hokejistou...
Ano, hrál jsem vrcholově hokej. Do svých 17 let, odchytal jsem i jeden zápas za československou reprezentaci a tím moje kariéra skončila, protože jsem měl úraz kolene, který byl neslučitelný s dráhou profesionálního hokejisty. A tak mi zbylo vaření.

Prý jste dyslektik a dysgrafik. Bez angličtiny jste přesto vařil v luxusních restauracích pro známé lidi...
Dyslexie a dysgrafie mě provází od první třídy, kde jsem nesměl psát a kreslit levou rukou. A od těch šesti let jsem se setkával s výsměchem. Tenkrát jsem všem chtěl dokázat, že jsem dobrý, nebo i lepší, a tak jsem makal. Teď bych byl spíš rád příkladem pro ty, kteří to měli nebo mají podobně jako já, a ukazoval lidem, že člověk může být šťastný a úspěšný ve svém oboru i přesto, že má takové omezení. A také mi pomáhá moje „punkové smýšlení“. Už neřeším názory druhých a jsem jednoduše sám sebou.

Jak jste se k významným osobnostem dostal?
Od roku 1989 jsem pracoval v restauracích, které v té době byly top v Praze – Lví Dvůr, U Modré kachničky, Parnas a od roku 2000 Zahrada v Opeře, která v té době byla nejlepší restaurací v Česku. To bylo skoro 20 let potkávání se s celebritami a dalšími osobnostmi skrze mou gastronomii. V roce 2009 jsem začal vařit na Ministerstvu zahraničních věcí pro Karla Schwarzenberga a to byla další možnost se setkávat s významnými osobnostmi.

Pro koho jste vařil?
Moje privátní vaření ponechávám opravdu v privátním duchu, takže by se neslušelo mluvit o tom, pro koho vařím. Ale obecně mohu říct, že jsou to lidé z různých společenských vrstev, různých povolání a jsou to i lidé mediálně známí. Mám privátní vaření rád i proto, že na něm většinou odpadnou zábrany. Sejdou se lidé, kteří milují dobré jídlo, já vyprávím historky ze svých cest a na oplátku se zase obohacuju tím, co se dozvídám od svých klientů. Vzniklo díky tomu i pár hezkých přátelství, a za to jsem rád.

Práci pro luxusní restaurace jste opustil a pořídil jste si vlastní food truck, v němž vaříte mexické speciality.
TacoTruckMex je můj splněný sen i v tom, že se mnou spolupracuje moje dcera Eliška a s námi jsou TacoHolky Kačka a Andrejka – jak s oblibou říkám, moje nevlastní dcery. Food truck jsme koupili s mou společnicí Olgou Kelemenovou. S ním objíždíme celou republiku. Každý víkend od jara do zimy ji křižujeme. A letos nás s food truckem čekají i cesty do zahraničí, a na ty se moc těšíme.

Autor: Marek Peška Metro.cz

Hlavní zprávy

První várka závěrečné řady Cobra Kai je na Netflixu. Přídavek dorazí až v listopadu

Strážce streamu
vydáno 26. července 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Trochu kalkul, trochu podraz a skoro určitě chytrá marketingová strategie. Tak by se dal označit aktuální krok streamovací platformy Netflix, která si...  celý článek

Rád bych navázal na generaci Bobka a Křesťana a vrátil do Česka country muziku, říká Marpo

vydáno 26. července 2024  5:00

Otakar Petřina ml., alias Marpo, je na české hudební scéně známý už léta. Se svou kapelou Troublegang udává směr rapové scéně. Teď se ale pustil do nových...  celý článek

Peníze máme, s fyzičkou je to horší! Češi utrácejí za elektrokola klidně desetitisíce

vydáno 25. července 2024  5:22

Podle odhadů poradenské skupiny Moore Czech Republic se ekonomický optimismus Čechů mírně snižuje. Přesto jsou ochotní za leccos utrácet. Například za...  celý článek

Nejočekávanější komiksový snímek roku je tu. Na úspěchu Deadpoola vydělají fandové i producenti

vydáno 24. července 2024  15:56

Výbuchy, kulky i utržené končetiny létající vzduchem, proklatě černý humor. To vše nabídla v kinech dvojice snímků Deadpool (2016) a Deadpool 2 (2018)....  celý článek