metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 22 °C

Středa 29. května 2024. Svátek má Maxmilián, Maxim

Vařil pro celebrity, ve slavných restauracích a teď Radek Příhonský kuchtí v ulicích

  18:06
Není moc odborníků svých oborů, kteří se v kariéře zastaví a zkusí jít jinou cestou. Jedním z nich je uznávaný kuchař Radek Příhonský. Během 40 let šéfoval v luxusních restauracích a hotelech, byl osobním kuchařem Karla Schwarzenberga a reprezentantem české gastronomie v JAR, Indonésii, Izraeli, Dánsku a Mexiku. Teď křižuje se svou dodávkou Česko a další evropské země. „Při učení jsem měl štěstí na kuchaře, kteří vařili ve 30. letech, a to byla velká škola,“ říká pro deník Metro profesionál, jenž vzpomínal jak v tomto rozhovoru, tak ve své knize.

Další 3 fotografie v galerii
Radek Příhonský | foto: Archiv R. P.

Hodně jste toho zažil. Co vás v gastronomii překvapilo?
Moc věcí mě nepřekvapuje. Rád totiž poznávám nové věci a i příprava netradičních surovin mě baví. Spíš je vždy zajímavé to, kde a za jakých okolností jsem se s netradičními surovinami setkal. Třeba s přípravou krokodýla v Jižní Africe na krokodýlí farmě, v Indonésii jsem zase ochutnal kobru, stahoval a griloval jsem i žabí stehýnka a netopýra. Ten například chutná jako něco mezi kuřetem a vepřovýma nožičkama.

Kde jste posbíral recepty?
Ty přicházejí praxí a také z cest. Dalo by se říct, že od 14 let vařím profesionálně a všechny recepty, které uvařím, se mi v hlavě samy nějak řadí do škatulek. Takže v momentě, kdy něco uvařím, vsune se mi to v hlavě do těch šuplíčků a už si to pamatuji. Co se týká české kuchyně, největším zdrojem byla moje maminka, obě babičky a tety. Teta Manka byla profesionální kuchařka a na studenou kuchyni byla neuvěřitelný machr. I moje máma jeden čas pracovala v kuchyni. Tam byl šéfkuchař, který v třicátých letech pracoval v hotelu Evropa na Václaváku. Bylo mi tenkrát 10 let, nechal mě prohlížet fotky, co měl v krabici, a vyprávěl mi o tom, pro koho kdy vařil a koho hotel hostil. To se mi líbilo. A moje pražská babička Slávka zase pracovala v řeznictví. Tam jsem se rád motal při výrobě klobás a Pražské šunky. Další teta dělala ve výrobně piroh a moje pratchyně vařila u Šroubka – to byl pojem. Od ní mám nafocenou spoustu receptů. I při učení jsem měl štěstí na kuchaře, co vařili ve 30. letech, a to byla velká škola. Teď je například „trend udržování potravin v restauracích“ , ale já to beru jako samozřejmost, že dobrý hospodář zpracuje vše, a je za mě nesmysl to vydávat za nový trend v gastronomii.

Vy jste měl být hokejistou...
Ano, hrál jsem vrcholově hokej. Do svých 17 let, odchytal jsem i jeden zápas za československou reprezentaci a tím moje kariéra skončila, protože jsem měl úraz kolene, který byl neslučitelný s dráhou profesionálního hokejisty. A tak mi zbylo vaření.

Prý jste dyslektik a dysgrafik. Bez angličtiny jste přesto vařil v luxusních restauracích pro známé lidi...
Dyslexie a dysgrafie mě provází od první třídy, kde jsem nesměl psát a kreslit levou rukou. A od těch šesti let jsem se setkával s výsměchem. Tenkrát jsem všem chtěl dokázat, že jsem dobrý, nebo i lepší, a tak jsem makal. Teď bych byl spíš rád příkladem pro ty, kteří to měli nebo mají podobně jako já, a ukazoval lidem, že člověk může být šťastný a úspěšný ve svém oboru i přesto, že má takové omezení. A také mi pomáhá moje „punkové smýšlení“. Už neřeším názory druhých a jsem jednoduše sám sebou.

Jak jste se k významným osobnostem dostal?
Od roku 1989 jsem pracoval v restauracích, které v té době byly top v Praze – Lví Dvůr, U Modré kachničky, Parnas a od roku 2000 Zahrada v Opeře, která v té době byla nejlepší restaurací v Česku. To bylo skoro 20 let potkávání se s celebritami a dalšími osobnostmi skrze mou gastronomii. V roce 2009 jsem začal vařit na Ministerstvu zahraničních věcí pro Karla Schwarzenberga a to byla další možnost se setkávat s významnými osobnostmi.

Pro koho jste vařil?
Moje privátní vaření ponechávám opravdu v privátním duchu, takže by se neslušelo mluvit o tom, pro koho vařím. Ale obecně mohu říct, že jsou to lidé z různých společenských vrstev, různých povolání a jsou to i lidé mediálně známí. Mám privátní vaření rád i proto, že na něm většinou odpadnou zábrany. Sejdou se lidé, kteří milují dobré jídlo, já vyprávím historky ze svých cest a na oplátku se zase obohacuju tím, co se dozvídám od svých klientů. Vzniklo díky tomu i pár hezkých přátelství, a za to jsem rád.

Práci pro luxusní restaurace jste opustil a pořídil jste si vlastní food truck, v němž vaříte mexické speciality.
TacoTruckMex je můj splněný sen i v tom, že se mnou spolupracuje moje dcera Eliška a s námi jsou TacoHolky Kačka a Andrejka – jak s oblibou říkám, moje nevlastní dcery. Food truck jsme koupili s mou společnicí Olgou Kelemenovou. S ním objíždíme celou republiku. Každý víkend od jara do zimy ji křižujeme. A letos nás s food truckem čekají i cesty do zahraničí, a na ty se moc těšíme.

Autor: Marek Peška Metro.cz

Hlavní zprávy

Hnědásek na Hané i můry na Karlštejně. Svaz ochránců si přichystal exkurze do přírody

vydáno 28. května 2024  19:39

Český svaz ochránců přírody přichystal pro zájemce komentované exkurze do přírody. První se koná koncem týdne. Chcete se vydat po stopách nočních motýlů?...  celý článek

Lázně nejsou jen pro seniory. Člověk by tam měl podle expertů zajet už ve čtyřiceti

vydáno 28. května 2024  16:00

„Do lázní jezdí důchodci.“ „Nic mě nebolí, nepotřebuju tam jet.“ „Nikdo mě tam nedostane, je tam nuda.“ Tyto a další domněnky panují u mnoha Čechů. Lázně...  celý článek

Obecním domem se polinou vetřelčí, vesmírné i muší tóny. Pražský filmový orchestr je zpět

vydáno 28. května 2024  8:00

Sedmdesátičlenný soubor Pražského filmového orchestru (PFO) začal jako první v Česku hrát hudbu ze slavných filmů, a to výhradně z původních notových...  celý článek

Bitcoin bude brzy stejně běžný jako psaní e-mailů, říkají bratři Kuchařovi

vydáno 27. května 2024  19:00

Bratři Martin a Matyáš Kuchařovi dostanou již v polovině příštího měsíce do Prahy nejvlivnější jména bitcoinového, respektive kryptoměnového světa. Po...  celý článek