Tendence zmírnit globální oteplování míří stále víc i do potravinářského sektoru. Světový fond na ochranu přírody (WWF) nedávno představil nová doporučení pro zdravé a udržitelné stravovací návyky. „Udržitelný jídelníček odpovídá jednotlivým národním výživovým standardům a zároveň snižuje ekologickou stopu stravování,“ připomíná Lenka Fryčová, vedoucí českého zastoupení WWF a také spoluautorka zprávy Zdravý talíř, zdravá planeta. Autoři uvedeného doporučení si však uvědomují, že výběr potravin, který denně činí každý člověk, není jen otázkou preferencí a chtění, ale i cenové dostupnosti.
V Česku se totiž většina rychloobrátkového zboží, tedy potravin, prodá v akcích. Zákazníci tak minimálně řeší, jak emise zatížily jejich snídani či oběd.
Co a kde spočítat?
|
„Loni to bylo téměř 66 procent, v roce 2022, kdy jsme mluvili o novém historickém rekordu, to bylo 61 procent,“ vysvětluje tendence v české populaci pro portál Zboží a prodej Karel Týra, managing director NIQ. Tato společnost se celosvětově zabývá sběrem a vyhodnocováním informací o spotřebitelích.
Odborníci WWF a v Česku prezentovaný průzkum Barometr Food se snaží propagovat co nejzdravější jídelníček a apelují také na cenovou politiku státu v oblasti potravin. A to tak, aby se ty zdravější a udržitelné staly cenově přístupnějšími. Statistiky dokládají, že i konzumací levnějších potravin spořádají Češi až trojnásobek doporučené denní dávky soli, čímž vydatně přispívají ke značnému množství kardiovaskulárních onemocnění. Spočítat si skutečnou uhlíkovou stopu potravin je pro běžného konzumenta v podstatě nemožné. Hypotečních či energetických kalkulaček je k dispozici na internetu bezpočet, ale výpočet uhlíkové stopy potravin je spíše detektivní záležitost. Informace, jak moc ta která potravina zatěžuje planetu, jsou spíše orientační. Některé kalkulačky jsou dokonce placené.