Průzkum, který letos proběhl v Nizozemsku, ukázal, že rostlinné alternativy masa zlevnily. Nebo minimálně zůstaly na stejné cenové hladině, zatímco živočišná masa vystřelila leckde prudce vzhůru.
Zlevňování nemasných výrobků potvrzují letošní průzkumy mezinárodní organizace ProVeg v Nizozemsku. Podle jejich zjištění například v únoru 2022 pravé masné hamburgery od začátku války na Ukrajině v Nizozemsku zdražily, rostlinné jsou nyní v průměru o tři čtvrtě eura (asi dvacet korun) levnější.
Průzkum se věnoval cenám masných a nemasných hamburgerů v obchodech, ne v řetězcích rychlého občerstvení. Tam jsou, a to i v Česku, veganské hamburgery stále dražší než ty z masa. Například v Česku může být rozdíl mezi hovězím a nemasným hamburgerem až čtyřicetiprocentní.
„Výsledky průzkumu potvrzují trendy, které v Česku vidíme už několik posledních let,“ komentuje situaci Martin Ranniger, ředitel ProVeg Česko. Což dokládá i zkušenost jednoho z velkých obchodních řetězců: „Nejrychleji rostoucí zájem je o alternativy veganských nebo vegetariánských hamburgerů,“ říká Anna Malenová, manažerka kvality v Albertu.
Tendenci ke zlevňování polotovarů tohoto druhu si všímají i čtenáři deníku Metro. „Levnější než v Nizozemsku to asi ještě nebude, ale nedávno jsme kupoval veganské kuřecí obalované řízky a v porovnání s tím samým produktem, ale pravým kuřecím, byl asi jen deset korun ve prospěch pravého kuřete, takže vidím, že ceny se sbližují,“ popisuje čtenář Igor.
Souboj masné stravy o zákazníka vede k tomu, že zisk je leckdy minimální, marže se pohybují do deseti procent a obchody leckdy nabízejí tyto výrobky i pod cenou, kterou platí dodavatelům. „Masné alternativy mívají marže až padesát procent, dávají tedy možnost víc absorbovat cenové pohyby,“ argumentuje ve prospěch rostlinného masa Pablo Moleman z nizozemské organizace ProVeg.
Současná aktivita veganského spolku však vadí českým mléčným a masným firmám. „Mezinárodní organizace ProVeg International spustila celoevropskou kampaň a petici, jejímž cílem je dosáhnout náhrady mléka podávaného v rámci školního stravování imitacemi na rostlinné bázi,“ uvádí jeden z protiargumentů Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky.
Dotčená organizace se však brání tím, že nemléčné výrobky doporučuje jen jako alternativu, ne jako absolutní nahrazení.
Hledání alternativ
|