metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 16 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Dobrou chuť, Obamo! Vařil pro nejvlivnější muže planety, na holky ale čas nemá

  9:00
Z toho tématu je už poněkud otrávený. „Všichni se mě ptají na Bushe a na Obamu,“ posteskne si Patrik Bečvář, když mu na terase restaurace Zlatá Praha v nejvyšším patře hotelu InterContinental oznamuji, na co se ho chci ptát. Má smůlu, zeptám se stejně. Vařit pro americké státníky přece není to samé jako připravit dětem krupicovou kaši.

Další 2 fotografie v galerii
Šéfkuchař Patrik Bečvář | foto: Metro.cz

Že bude jednoho dne vařit pro nejmocnější muže planety, to by si Patrik Bečvář na základce nepomyslel. Šestadvacetiletý šéfkuchař pražského hotelu InterContinetal ovšem už dosáhl na to nejvyšší ocenění, je Kuchař roku.

Byla to náhoda, nešli přímo po mně

„S Bushem to byla úplná náhoda, tehdy jsem vařil v Obecním domě a tamní kuchaři dělali na Hradě oběd pro George Bushe, tak jsem se účastnil. A když tu byl Barack Obama, byl InterContinental osloven s tím, aby vařil na americké ambasádě,“ říká. Přiznává, že se na tom nepodílel sám, ale také čtyři jeho kolegové z kuchyně Zlaté Prahy. Jak kvůli bezpečnostním opatřením vaření probíhalo? Museli kuchtíci jít úplně donaha? „Přišli jsme tam, zkontrolovali nás. Pak jsme si udělali přípravu a museli jsme asi na dvě hodiny odejít z ambasády. Až pak jsme se mohli vrátit a vydávat jídla,“ vzpomíná.

Přečtěte si i další články z magazínu

  • Zkuste extrémní sporty. Flyboarding, downhill, wakeboarding - v Praze i jejím okolí je spousta možností, jak se můžete vyřádit.
  • Máte plechovou hubu? Někdo před chilli papričkami utíká, někdo na ně nedá dopustit a pojídá je po kilech.
  • Byla jsem ošklivé kačátko a tahala jsem se s průseráři. Dcera Lenky Filipové se jmenuje Lenny a přišla zamávat s českou hudební scénou.

A na čem si státník pochutnal? Objednal si prý steak a mořského vlka. Maso i rybu na jednom talíři. „To mě zaujalo,“ dodává k nezvyklé kombinaci. S celebritami nebo jinými politiky se ve „své“ restauraci moc nesetkával. Do Zlaté Prahy prý jen občas zašel exprezident Havel.

Patriot jako poleno

Kuchařem od narození Patrik Bečvář rozhodně není. Že se dá na tohle řemeslo, vymyslel až na konci základky. Vrhnul se na učiliště, dostal se do prestižních podniků a zkušenosti získával na různých kuchařských soutěžích. Jestliže to každého táhne na zkušenou do zahraničí, Bečvář by takové praxi dal jen týden, dva maximálně. „Určitě bych chtěl zůstat v Česku, mně se tady líbí,“ říká a trochu se ošívá. Práce v kuchyni už mu totiž hoří.

Patrik Bečvář získal cenu Kuchař roku

Nasazení má vysoké, nad sporáky tráví prý většinu svého času. Jednu výhodu by práce v zahraničí podle něj ale měla. „Je tam více lidí na kuchyň, což je u nás fakt problém. Když se u nás šetří, tak na zaměstnancích, což je fakt špatně.“ Ostatně i to je důvod, proč je sám. Na holky prostě nemá čas. „Jsem tak vytíženej, že ani nevím, co by se mnou holky dělaly.“ Až na ni čas mít bude, doma prý rozhodně vařit nebude.

Pohlreich, nebo Babica?

V televizních kuchařských show se bijí dva proudy. Zastánci jednoho tvrdí, že za málo peněz se prostě nedá udělat kvalitní jídlo. Ten opačný by veškeré nedostupné ingredience nahradil něčím absurdním.

„Na dobré jídlo nemusí být nějaké extra drahé suroviny. Právě to je umění, uvařit levně,“ má jasno Patrik. Schválně, co by tedy vytvořil, pokud by měl rozpočet sto korun na den a osobu? „Protože mám rád italskou kuchyni, udělal bych nějaké dobré těstoviny s rajčaty a česnekem. Je to takové lehké, na tom bych stavěl, pokud bych si vařil pro sebe.“ Ano, má rád italskou kuchyni, ale jak říká, doma si rád udělá i „nějakou českou prasárničku“. Jaký je Bečvář vůbec strávník v restauracích? Vrátí jídlo, které mu nechutná? To prý ne, nechce nikoho buzerovat. Ani jemu samotnému se prý ještě nestalo, že by mu host jídlo vrátil. V jistém momentu by ho to ale dokázalo naštvat. „Urazilo by mě to, jen kdyby ten člověk neměl pravdu. Pokud by ji měl, dokázal bych to přiznat,“ říká. 

Kdo je Patrik Bečvář

  • Narodil se 29. 9. 1987 v Říčanech, kde bydlí dosud.
  • Vystudoval Střední odborné učiliště U Krbu v Malešicích.
  • Rok působil ve francouzské restauraci v Obecním domě pod šéfkuchařem Jiřím Králem.
  • V restaurantu Zlatá Praha působí už šestým rokem.
  • V různých kuchařských soutěžích sbírá jedno ocenění za druhým.
  • Zmínit lze třeba zlato i stříbro z Gourmet Team Challenge (2012, 2010), posledním jeho úspěchem je ocenění Kuchař roku 2013/2014.
  • Tématem bylo tříchodové menu, hlavní jídlo bylo na téma dančí maso.
  • Je svobodný, kvůli práci nemá prý na vztahy čas.
Autor: Tomáš Belica Metro.cz

Hlavní zprávy

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Dáte si lážo i plážo? Na kole za pivem, houpačkami, trampolínami i klobáskami

vydáno 25. dubna 2024  12:58

Vezměte děti na výlet v bezprostřední blízkosti Vltavy. Čekají na vás tři pecky, které jsou trochu gastronomické, trochu punkové a především velmi...  celý článek

Komerční sdělení

Město Split – 6 míst, které si užít v okouzlující Dalmácii

vydáno 26. dubna 2024

Chorvatsko je oblíbenou destinací a ročně láká spousty turistů. Čeká na vás spousta krásných míst, mezi jedno z těch nejoblíbenějších patří Split. Jde o...  celý článek

Komerční sdělení

Jak vybrat koberec do kuchyně, který doladí prostor

vydáno 26. dubna 2024

Kuchyně je pro mnoho z nás srdcem domova. Je to místnost, kde se setkáváme, vaříme a celkově trávíme spoustu času. Dlouho ovšem byla považována za...  celý článek