metro.cz

Počasí v Praze

12 °C / 21 °C

Sobota 4. května 2024. Svátek má Květoslav

Jak na (nejenom) epidemie? Hotely hledají pro fungování i digitální cesty

  9:54
Ubytovací zařízení, kde už nepotkáte personál. Pokoj i rezervaci uděláte přes mobil doma, místo recepčního buď jen dotykový displej v hale, nebo přihlášení k pobytu opět přes vlastní telefon. Nemusíte čekat u recepce, až si vás personál vyťuká do hotelového systému a zkontroluje osobní doklady. Žádný klíč, teď už stačí jen namačkat buď kód na číselníku u kliky, nebo přiblížit mobil. Stejný systém umožní také odhlášení a zaplacení pobytu, aniž by se host musel zdržoval opět u recepce.
Hoteliér Lukáš Pytloun. | foto: Pytloun Hotels

Takové hotely potkáte nejen v cizině, přibývají i u nás. Je to jeden z důvodů, proč se teď někteří majitelé hotelů a penzionů přece jen obávají další vlny covidu méně než během loňského podzimu. Hlad po cestování je pořád dost vysoký „Zájem o ubytování je letos na podzim stejný, někde i lepší než v předcovidovém roce 2019,“ uvedl pro deník Metro Lukáš Pytloun, majitel čtrnácti hotelů nesoucích jeho příjmení.

Změnila se však skladba hostů. Méně jezdí hlavně senioři a také lidé od pětapadesáti až šedesáti let výše. Někteří už mají delší odstup od očkování a ještě neobdrželi třetí dávku vakcíny. „Možná v této kategorii přece jen panuje větší opatrnost. Výrazně ale přibyli mladí hosté a také rodiny s dětmi,“ říká majitel Pytloun hotelů.

Nad obavou z viru zřejmě zvítězila vyhladovělost po cestování. Také Pytloun vidí naději na překonání případného zpřísnění hygienických podmínek v další digitalizaci cestovního ruchu, například už dva z jeho hotelů jsou, až na úklid a stravování, prakticky bezobslužné.

Na výraznější digitální charakter turistiky teď sázejí i státní instituce. Kdo, odkud, kam a kdy kde je právě víc návštěvníků, kde více nebo naopak méně volných lůžek, případně po jakých atrakcích se turisté nejvíc pídí. To jsou informace, které by rády měly centrály cestovního ruchu.

„Chorvatsko na systému e-turisty pracovalo asi pět nebo šest let. Vedoucí turistických center v jednotlivých oblastech nyní vědí v podstatě on-line, že do toho a toho hotelu a města přijelo iks cestovatelů z Německa, z jakého města a na jak dlouho se ubytovali,“ říká Jan Herget, šéf agentury CzechTourism.

Podobné údaje by institucím i u nás umožňovaly lépe plánovat okamžité aktivity v daném regionu. Navíc by systém umožňoval návštěvníkům přímo si vybírat atrakce a zajímavosti v okolí hotelu a řídit vlastní další kroky. „Mezi třemi tisícovkami klientů, které v hotelnictví máme, jsme zjistili, že během covidu si rezervace a přihlášení k pobytu přes mobil udělalo více než padesát procent klientů,“ potvrzuje digitální trend Pavel Kotas z firmy Previo, která provozuje hotelový rezervační systém Alfred.

Scházejí lidi. Kde nejvíc?

  • Restaurace a hotely byly covidem postiženy víc než jiné oblasti podnikání.
  • Kolem 65 procent hoteliérů stále hledá zaměstnance.
  • Momentálně chybí 38 procent recepčních, 28 procent personálu v hotelových restauracích.
  • Další nedostatkovou profesí jsou hotelové pokojské. Chybí jich 24 procent.
Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Před 38 lety jela vlakem do Sovětského svazu. Z Černobylu unikal zhoubný mrak

vydáno 4. května 2024  15:29

Čtenáři deníku Metro jsou skvělí. Na naši výzvu, aby přispěli svými vzpomínkami na dny, kdy explodoval Černobyl, nám přišly desítky silných, sugestivních...  celý článek

Zvíře, hrdina, zabiják. Belmondo i Pitt. Filmoví kaskadéři vypadají všelijak

vydáno 4. května 2024  8:49

Režisér David Leitch natočil poctu kaskadérskému řemeslu a všem, kteří se mu věnují. Není první ani poslední, kdo se podíval do zákulisí nebezpečné...  celý článek

Válka se nikdy nemění. Seriálový hit jménem Fallout navždy zvedl laťku herním adaptacím

Strážce streamu
vydáno 3. května 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Proč byste měli i jako pařením her nepolíbení jedinci věnovat pozornost televizní adaptaci jednoho z nejvýznamnějších značek videoherního průmyslu? Tuhle...  celý článek

Zálivky do korporátů jsou zbytečně plné chemie, říká omáčkář z Moravy

vydáno 3. května 2024  9:21

Fermentace je tradiční metoda, která v současnosti slaví svůj comeback. Delší trvanlivost je jen jednou z mnoha výhod.  celý článek