Prestižní průvodce nejlepšími restauracemi Michelin Chorvatsko nešetřil! Restaurace Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) a Agli Amici (Rovinj) byly oceněny jednou hvězdou Michelin, zatímco restaurace Pelegrini (Šibenik), 360° (Dubrovník), Monte (Rovinj), Noel (Záhřeb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja) a LD Terrace (Korčula), si udržely své michelinské hvězdy z dřívějška.
Zajímavostí je, že Restaurace Nebo je součástí nového luxusního hotelového komplexu Hilton Rijeka Costabella, jehož majitelem je český podnikatel Jaroslav Třešňák, vlastník JTH group.
Ojedinělý úspěch
Restaurace získala michelinskou hvězdu pouhé dva měsíce po svém otevření, což je v oboru ojedinělé. Zásluhu na tomto úspěchu má jistě také šéfkuchař této restaurace, Deni Srdoč, jediný držitel dvou michelinských hvězd v Chorvatsku a současně i nejmladší. „Pro celou chorvatskou kulinářskou scénu je udělování těchto prestižních značek v rámci globální pandemie koronaviru výjimečným úspěchem. To je pro chorvatský cestovní ruch velmi důležité, protože naše země má nyní celkem deset restaurací s hvězdou Michelin a celkem 79 restaurací s některou ze značek tohoto prestižního gastronomického průvodce. To potvrzuje kvalitu chorvatské gastronomie a představuje to motivaci v našem úsilí učinit z Chorvatska prominentní a mezinárodně uznávanou eno-gastronomickou destinaci,“ řekl ředitel Chorvatského turistického sdružení Kristjan Staničić.
Přísnější opatření
|
Kulinářská scéna roste
„Chorvatsko je obzvláště zajímavá destinace, která umožňuje cestovatelům a gurmánům užít si autentické a rozmanité gastronomické zážitky. Země nabízí místním kuchařům lokální produkty výjimečné kvality, díky nimž se každým dnem překonávají,“ řekl také Gwendal Poullennec, mezinárodní ředitel průvodců Michelin.
„Posledních několik měsíců bylo pro vaši zemi obtížných nejen kvůli zdravotní krizi, ale také kvůli zemětřesení. Přes všechny výzvy chorvatská kulinářská scéna roste, zejména na pobřeží a v hlavním městě. Naši inspektoři dokázali najít profesionály, kteří jsou vášniví a oddaní své zemi,“ dodal Poullennec.
Kdo má Biba?
Kromě výše uvedeného bylo na seznam Bib Gourmand zařazeno dalších sedm restaurací: restaurace Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Konoba Fetivi (Split), Izakaya by Time (Zagreb), Vuglec Breg (Krapina), Konoba Malo Selo (Buje) a Alla Beccaccia (Valbandon).
Chorvatsko se tak dnes může pochlubit celkem třinácti restauracemi s tímto označením Michelin, které je udělováno restauracím nabízejícím kvalitní menu za dostupné ceny.
Šetrná Zinfandel’s
Dodejme, že nové vydání průvodce Michelin pro Chorvatsko pro rok 2021 obsahuje novou značku „Michelin Green Star“, která byla udělena restauraci Zinfandel’s (Záhřeb). Je to značka, která se uděluje restauracím, které se věnují zejména gastronomii, která je udržitelná a šetrná k životnímu prostředí.
Nové značky jsou výsledkem tajné prohlídky chorvatských restaurací profesionálními inspektory společnosti Michelin, globálně jedním z nejdůležitějších a nejuznávanějších průvodců restauracemi, na jejichž stránkách byl zveřejněn seznam pro Chorvatsko.
Turisté jsou náročnější
„V několika posledních letech sledujeme určitý posun rovněž ve složení návštěvníků z České republiky. Stále více českých turistů objevuje Chorvatsko nejen jako cíl letní dostupné dovolené u moře, ale Chorvatsko se stává oblíbenou destinací také náročnější klientely, která přijíždí často i mimo sezonu za odpočinkem, relaxací a gurmánskými zážitky v některém z luxusních středisek, hotelů a restaurací, které v posledních letech v Chorvatsku rostou jako houby po dešti,“ říká Dubravko Miholić, ředitel Chorvatského turistického sdružení pro Českou a Slovenskou republiku.
„A stále častěji je jednou z hlavních motivací návštěvy Chorvatska objevování nových kulinářských zážitků spojených s ochutnávkami tradičních chorvatských i mezinárodních pokrmů a oceňovaných vín z místních vinic. A michelinská ocenění tento trend zcela jistě dále posílí,“ dodává Miholić.