metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Letní euforie zpomalila elán mnoha hospod modernizovat

  16:22
Hladová okénka. Větší zahrádky. Doručení až na práh. Jarní část epidemie vyvolala u restauratérů vlnu nápaditosti.
Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Covid český gastronomický trh pročistí, restaurací je u nás moc. Chmurná vize známého kuchaře a provozovatele restaurací Filipa Sajlera z minulého týdne náladu v této branži nijak nepozvedla. Jenže o určitém momentálním zamrznutí jarních aktivit hospod k tomu, aby přežily, svědčí i názory jiných odborníků z této profese.

Český gastroráj

  • V roce 2019 bylo v Česku přes 21 tisíc společností, které provozovaly jedno a více gastronomických zařízení. Celkově je u nás kolem 40 tisíc hospod, barů a restaurací. 
  • Nejvíc nových gastrofirem vzniklo v roce 2016, a to takřka 2500.

„Když všechno začalo, zaznamenali jsme poměrně velký zájem o nové technologie, které umožňují bezpečnější provoz hospody,“ říká Igor Třeslín ze společnosti Storyous, která se pohybuje v gastronomickém byznysu. Zájem restauratérů byl především o moderní způsob objednávání pití a jídla přes QR kódy. „Host si místo toho, že by sáhl fyzicky po jídelním lístku, načte chytrým telefonem jídelní a nápojové menu, rovnou objedná a obsluha se u stolu objeví až s objednanou zakázkou,“ vysvětluje Třeslín. 

Odpadá tak častější kontakt personálu a hostů, snižuje se možnost nákazy koronavirem. Bezkontaktní placení přes kód je samozřejmostí. Třeslín říká, že pocit bezpečí je důležitý v restauraci jak pro hosta, tak pro personál. Bezkontaktní objednávání se podle něho osvědčilo například v hotelu Kolínská bouda v Krkonoších. Majitelé přiznávali, že nový systém urychlil obsluhu a mohli proto obsloužit mnohem víc hostů, kteří nemuseli dlouho čekat. Což se projevilo i ve vyšším obratu.

Covid mejdany

  • Ohniskem se v letní sezoně staly „kýblparty“ na chorvatském ostrově Pagu.
  • V Česku se podobným „epicentrem“ stal pražský klub Techtle Mechtle.

Po rozvolnění však jarní zájem o zavádění objednávkových systémů skrze QR kódy a organizaci provozu obecně tak, aby byl hygienicky co nejbezpečnější, silně ochabl. Podobné to prý bylo i se zájmem o webové objednávkové systémy, kdy si zákazník doma či v práci vybere jídlo a v restauraci se už jen zastaví pro svůj balíček, který předem zaplatil, a u okénka si vybere jen svou zakázku s číslem či jménem, aniž by se s personálem fyzicky setkal. „Ti, co na jaře projevili předběžně zájem, se v létě už neozvali. Zavládla euforie, že je covid pryč, přitom podobný bezkontaktní způsob je jednou z cest, které mohou řadu podniků udržet nad vodou i během podzimní druhé vlny,“ konstatuje Třeslín. V mnoha restauracích totiž čekali už jenom lepší časy.

Těm, kteří nepropadli bezmezné euforii, se zvyky z jarního období vyplácejí. Budou-li alespoň nějací hosté, budou se i nadále přísná hygienická pravidla dodržovat v hotelech. „Samozřejmostí se stal servis jídla přímo na pokoje, aby se hosté nepotkávali v restauraci. Předem si řeknou, co chtějí. To jsme se v létě naučili a ani teď od toho odcházet nebudeme,“ říká ředitelka pražského hotelu Casa Marcello. Hosté to nejen oceňují, ale v této době také považují za zcela normální. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

vydáno 26. dubna 2024  16:02

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky, že je možná obětí trestného činu. Neznámým pachatelům,...  celý článek