metro.cz

Počasí v Praze

-3 °C / 3 °C

Úterý, 20. února 2018. Svátek má Oldřich.
Škvarkoví šneci
Větší foto
Škvarkoví šneci | foto: Pražské řeznictvíMetro.cz

Masopust je také svátek dobrého jídla

3. února 2018  9:45 Metro.cz
Maškary, hudba, pálenka a hromady výborného, i když ne právě dietního jídla. To jsou neoddělitelné součásti tradičního masopustu, jednoho z mála lidových zvyků, které se dodnes uchovaly, i když už jsou k vidění převážně jen na vesnicích a malých městech.

V českých zemích se masopust slaví dle dochovaných zdrojů od 13. století, ale jeho původ sahá až do starověku. Masopust začíná 6. ledna, na Tři krále, a končí Popeleční středou, která připadá na 40. den před Květnou nedělí. Letos bude 14. února.



I když výraz masopust může někoho zmást, ve skutečnosti to není období, kdy se lidé oprostí od masa, ale právě naopak. Je to jakási příprava na 40denní půst, který předchází Velikonocům. Lidé by se proto měli v těchto dnech dosyta najíst a pobavit. Dodržoval se jak v Čechách, tak na Moravě, jen s malými rozdíly v tradicích. Ve všech regionech si ale pochutnali na vesměs stejném jídle, liší se například příprava zelí, kdy na Moravě je zahuštěné, zatímco v Čechách lehčí.

Nejdůležitějšími jsou poslední dny masopustu, tehdy se hoduje a veselí nejvíc. Začíná se Tučným čtvrtkem, kdy by se lidé měli ládovat co možná nejvíc a co možná nejtučněji. „Samozřejmostí byly dříve domácí zabijačky, na které se pozvala rodina, přátelé, sousedé, vepřové hody si prostě užila celá ves. Kdo nemohl přijet, dostal výslužku. Jitrnice, jelita, škvarky, ovary nebo třeba huspeninu,“ říká Vít Morkus z Pražského řeznictví. Hodovat se začalo polévkou, pokračovalo přes takzvanou předehru, směs masa a drobů, po vrabce, tedy pečené maso z plece a bůčku, a smažené řízky. Vrcholem bylo tradiční vepřo knedlo zelo zapité nezbytným pivem. Zelí dodalo vitaminy a pivo pomáhalo trávit, ideální pomoc i pro dnešní dobu. „Právě takovou hostinu můžete v českých domácnostech vidět i dnes,“ dodává Morkus.

Škvarkoví šneci

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 ml vlažného mléka
  • lžička cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 60 g mletých škvarků
  • 350 g celých škvarků
  • 100 g rozpuštěného sádla
  • 2 žloutky
  • vejce na potření
  • kmín na posypání

Postup

  1. Droždí utřete s cukrem, přilijte trochu mléka a rozmíchejte na kašičku.
  2. Do mísy dejte hladkou a polohrubou mouku, uprostřed udělejte důlek a vlijte kašičku z droždí. Přidejte zbytek mléka, žloutky a promíchejte. Přidejte mleté škvarky a zadělejte těsto. Aby se nelepilo, přidávejte hladkou mouku.
  3. Těsto nechte 20 minut kynout. Rozválejte na pomoučeném vále do obdélníkové placky (tloušťka zhruba 0,5 centimetru).
  4. Placku potřete rozpuštěným sádlem a posypejte celými škvarky. Po delší straně ji srolujte do rolády a ostrým nožem nakrájejte na 3 cm široké plátky. Na plech vyložený papírem na pečení plátky vyskládejte a mírně zploštěte rukou. Potřete je vejcem a posypte kmínem.
  5. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

                                                                                                    Zdroj: Pražské řeznictví



Komentáře

Hlavní zprávy

Sloupek Ivy Málkové: Negativní emoce

Iva Málková
vydáno 20. února 2018  13:13

Patří k životu, ale převažují-li nad pozitivními, pojďme s tím něco udělat, ať si můžete užívat života naplno. Představte si své emoce jako malé...  celý článek

Metropole přestává kašlat, chřipku zabíjí i noční mrazy

chřipka
vydáno 20. února 2018  11:50

Každý desátý Pražan stále trpí chřipkovým onemocněním. Ale bude líp. I díky nočním holomrazům. Množí se dobré zprávy o chřipkové epidemii, které v celé...  celý článek

David Svoboda: Situace v Rusku je prvním výbuchem časované bomby

Moderní pětibojař David Svoboda skončil v Riu na devátém místě. (20. srpna 2016)
vydáno 20. února 2018  9:56

Několik měsíců je v čele komise sportovců Českého olympijského výboru. Bývalý moderní pětibojař David Svoboda bojuje také za práva sportovců, ty zimní...  celý článek

Umíráme méně. Někde ale už stávající hřbitovy nestačí

Hřbitov v Dolních Břežanech
vydáno 20. února 2018  7:52

„Hodně nebožtíků, málo kameníků!“ je známá hláška z filmu Vesničko má středisková. Kameníků má Česko dostatek, někde ale ubývají místa na hřbitovech. Tam...  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám