metro.cz

Počasí v Praze

12 °C / 23 °C

Úterý, 22. května 2018. Svátek má Emil.
Škvarkoví šneci
Větší foto
Škvarkoví šneci | foto: Pražské řeznictvíMetro.cz

Masopust je také svátek dobrého jídla

3. února 2018  9:45 Metro.cz
Maškary, hudba, pálenka a hromady výborného, i když ne právě dietního jídla. To jsou neoddělitelné součásti tradičního masopustu, jednoho z mála lidových zvyků, které se dodnes uchovaly, i když už jsou k vidění převážně jen na vesnicích a malých městech.

V českých zemích se masopust slaví dle dochovaných zdrojů od 13. století, ale jeho původ sahá až do starověku. Masopust začíná 6. ledna, na Tři krále, a končí Popeleční středou, která připadá na 40. den před Květnou nedělí. Letos bude 14. února.



I když výraz masopust může někoho zmást, ve skutečnosti to není období, kdy se lidé oprostí od masa, ale právě naopak. Je to jakási příprava na 40denní půst, který předchází Velikonocům. Lidé by se proto měli v těchto dnech dosyta najíst a pobavit. Dodržoval se jak v Čechách, tak na Moravě, jen s malými rozdíly v tradicích. Ve všech regionech si ale pochutnali na vesměs stejném jídle, liší se například příprava zelí, kdy na Moravě je zahuštěné, zatímco v Čechách lehčí.

Nejdůležitějšími jsou poslední dny masopustu, tehdy se hoduje a veselí nejvíc. Začíná se Tučným čtvrtkem, kdy by se lidé měli ládovat co možná nejvíc a co možná nejtučněji. „Samozřejmostí byly dříve domácí zabijačky, na které se pozvala rodina, přátelé, sousedé, vepřové hody si prostě užila celá ves. Kdo nemohl přijet, dostal výslužku. Jitrnice, jelita, škvarky, ovary nebo třeba huspeninu,“ říká Vít Morkus z Pražského řeznictví. Hodovat se začalo polévkou, pokračovalo přes takzvanou předehru, směs masa a drobů, po vrabce, tedy pečené maso z plece a bůčku, a smažené řízky. Vrcholem bylo tradiční vepřo knedlo zelo zapité nezbytným pivem. Zelí dodalo vitaminy a pivo pomáhalo trávit, ideální pomoc i pro dnešní dobu. „Právě takovou hostinu můžete v českých domácnostech vidět i dnes,“ dodává Morkus.

Škvarkoví šneci

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 ml vlažného mléka
  • lžička cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • 60 g mletých škvarků
  • 350 g celých škvarků
  • 100 g rozpuštěného sádla
  • 2 žloutky
  • vejce na potření
  • kmín na posypání

Postup

  1. Droždí utřete s cukrem, přilijte trochu mléka a rozmíchejte na kašičku.
  2. Do mísy dejte hladkou a polohrubou mouku, uprostřed udělejte důlek a vlijte kašičku z droždí. Přidejte zbytek mléka, žloutky a promíchejte. Přidejte mleté škvarky a zadělejte těsto. Aby se nelepilo, přidávejte hladkou mouku.
  3. Těsto nechte 20 minut kynout. Rozválejte na pomoučeném vále do obdélníkové placky (tloušťka zhruba 0,5 centimetru).
  4. Placku potřete rozpuštěným sádlem a posypejte celými škvarky. Po delší straně ji srolujte do rolády a ostrým nožem nakrájejte na 3 cm široké plátky. Na plech vyložený papírem na pečení plátky vyskládejte a mírně zploštěte rukou. Potřete je vejcem a posypte kmínem.
  5. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

                                                                                                    Zdroj: Pražské řeznictví



Komentáře

Hlavní zprávy

Trpíte alergií? Vyhněte se nejčastějším chybám

Alergiím neprospívá současný běžný životní styl.
vydáno 22. května 2018  14:47

Dělám něco špatně? To je otázka, kterou si hlavně na jaře klade až 40 procent Čechů. Na vině není jen pyl.  celý článek

Sloupek Jakuba Koháka: Korunovinky

Jakub Kohák
vydáno 22. května 2018  13:13

V době sociálních sítí se několik dětí stará o školní tištěný časopísek.  celý článek

Žádné Holešovice, ale Mokřad. Přezdívka vtipálků se uchytila

Do Mokřadu se dle nápisu dostanete i lodí.
vydáno 22. května 2018  9:55

Do fiktivní pražské čtvrti vás podle transparentu odvezou i lodí.  celý článek

Dělníci u Anděla brzdí řidiče

Ilustrační snímek
vydáno 22. května 2018  7:59

V metropoli se letos opravuje 179 problematických míst.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám