metro.cz

Počasí v Praze

13 °C / 27 °C

Sobota, 26. května 2018. Svátek má Filip.
(ilustrační snímek)
Větší foto
(ilustrační snímek) | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Pivovary za rok proteklo šest miliard litrů vody

18. dubna 2018  16:20 Marek Hýř Metro.cz
Snaha o šetření vodou je v pivovarnictví trend.

Výroba piva není zrovna ekologická záležitost. I ten nejšetrnější český pivovar spotřebuje na litr zrzavého moku tři litry vody.



„Zhruba čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, sudů, zařízení a podobně. Voda je také například hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo,“ popisuje Jitka Němečková, mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Spotřeba klesá

138

  • Tolik litrů piva Češi loni v průměru vypili na hlavu. Je to o pět litrů méně než v roce 2016.

301

  • Tolik tisíc hektolitrů pivních mixů, tedy míchaných nápojů na bázi piva, se loni vyrobilo v Česku. Je to o 30 procent víc než předloni.

62:38

  • Takový byl loni poměr prodeje baleného piva proti točenému. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven za klesající spotřebu piva v hospodách může mimo jiné zákaz kouření.

Loni se v Česku vyrobilo zhruba 20 milionů hektolitrů piva. Pokud by každý pivovar na litr piva spotřeboval tolik vody jako Prazdroj – tedy tři litry, tak selské počty říkají, že loni tuzemské pivovary spotřebovaly 60 milionů hektolitrů vody.

Pivovary si uvědomují svou velkou ekologickou stopu a snaží se s vodou šetřit.

„Zaměřili jsme se na monitoring spotřeby vody, který dokáže odhalovat možné problémy. Také vodu, kterou použijeme při chlazení na varně, opětovně využijeme při jiném úkonu,“ popisuje mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Smíchovskému pivovaru se daří spotřebu vody snižovat dlouhodobě. „Loni se nám podařilo dostat na 3,53 litru vody na litr piva. Pokud to srovnáme s rokem 2013, jedná se o víc než pětiprocentní zlepšení,“ říká Mylbachrová.

Plzeňský Prazdroj od roku 2010 snížil spotřebu vody dokonce o 33 procent.

Ne vždy jde ale na výrobě šetřit. „Nelze se dostat k uvedeným limitům spotřeby vody, pokud vyrábíte pivo tradičním výrobním postupem, tedy dvoufázově a nepasterujete. V tomto případě musíme dbát na maximální čistotu veškerého zařízení, ale i produktu, ještě před stáčením do lahví či sudů,“ říká Zdeněk Mikulášek, mluvčí pivovaru Bernard.



Komentáře

Hlavní zprávy

Drony už dokážou létat i v lese

Alex Novotný
vydáno 26. května 2018  13:45

Drony se šíří rychle. V některých oblastech jsou užitečné. Mezi běžnými uživateli je však velké procento těch, kteří v přísné legislativě, co je povoleno...  celý článek

V Rakousku vyjde cigareta na 100 eur

Ilustrační foto - kouření za volantem
vydáno 26. května 2018  11:11

Počet zemí, které zakazují kouření i v soukromém vozidle, když v něm veze řidič děti a mladistvé do věku 18 let, neustále přibývá. Původních „sedm...  celý článek

Sochy opět míří do ulic

Instalace jedné ze soch Jakuba Flejšara na festival Sculpture line v Praze
vydáno 26. května 2018  9:18

Od 13. června začne sochařský festival Sculpture Line.  celý článek

Děti-čichači mizí ze statistik a nikdo neví, kolik jich je

Adiktolog Michal Miovský
vydáno 26. května 2018  7:30

Drogy ohrožují i ty nejmladší. Chybí sjednocená péče.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám