metro.cz

Počasí v Praze

20 °C / 32 °C

Pondělí, 20. srpna 2018. Svátek má Bernard.
Ilustrační snímek
Větší foto
Ilustrační snímek | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Pivovary za rok proteklo šest miliard litrů vody

18. dubna 2018  16:20 Marek Hýř Metro.cz
Snaha o šetření vodou je v pivovarnictví trend.

Výroba piva není zrovna ekologická záležitost. I ten nejšetrnější český pivovar spotřebuje na litr zrzavého moku tři litry vody.



„Zhruba čtvrtina spotřeby vody připadá na čištění, ať již lahví, sudů, zařízení a podobně. Voda je také například hnacím médiem v potrubí, kterým se dopravuje pivo,“ popisuje Jitka Němečková, mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Spotřeba klesá

138

  • Tolik litrů piva Češi loni v průměru vypili na hlavu. Je to o pět litrů méně než v roce 2016.

301

  • Tolik tisíc hektolitrů pivních mixů, tedy míchaných nápojů na bázi piva, se loni vyrobilo v Česku. Je to o 30 procent víc než předloni.

62:38

  • Takový byl loni poměr prodeje baleného piva proti točenému. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven za klesající spotřebu piva v hospodách může mimo jiné zákaz kouření.

Loni se v Česku vyrobilo zhruba 20 milionů hektolitrů piva. Pokud by každý pivovar na litr piva spotřeboval tolik vody jako Prazdroj – tedy tři litry, tak selské počty říkají, že loni tuzemské pivovary spotřebovaly 60 milionů hektolitrů vody.

Pivovary si uvědomují svou velkou ekologickou stopu a snaží se s vodou šetřit.

„Zaměřili jsme se na monitoring spotřeby vody, který dokáže odhalovat možné problémy. Také vodu, kterou použijeme při chlazení na varně, opětovně využijeme při jiném úkonu,“ popisuje mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Smíchovskému pivovaru se daří spotřebu vody snižovat dlouhodobě. „Loni se nám podařilo dostat na 3,53 litru vody na litr piva. Pokud to srovnáme s rokem 2013, jedná se o víc než pětiprocentní zlepšení,“ říká Mylbachrová.

Plzeňský Prazdroj od roku 2010 snížil spotřebu vody dokonce o 33 procent.

Ne vždy jde ale na výrobě šetřit. „Nelze se dostat k uvedeným limitům spotřeby vody, pokud vyrábíte pivo tradičním výrobním postupem, tedy dvoufázově a nepasterujete. V tomto případě musíme dbát na maximální čistotu veškerého zařízení, ale i produktu, ještě před stáčením do lahví či sudů,“ říká Zdeněk Mikulášek, mluvčí pivovaru Bernard.



Komentáře

Hlavní zprávy

„Strach jsem neměla. Byla jsem spíš nas..ná,“ vzpomíná hlasatelka

Bývalá televizní hlasatelka Kamila Moučková
vydáno 20. srpna 2018  18:54

„Naklonil se ke mně plukovník, úst mu zavanul odporný vzduch a řekl mi důrazně, že mám okamžitě ukončit moderování. Samopalníci mě pak vyvedli ze studia,...  celý článek

Cirque Inextremiste servírují nálož odvahy

Momentka z představení.
vydáno 20. srpna 2018  12:47

Jeden z vrcholů Letní Letné hraje na struny rizika, silných zážitků i nekorektního humoru.   celý článek

Češi riskují při túrách v cizině zdraví i peníze

Ilustrační snímek
vydáno 20. srpna 2018  10:21

Lehkomyslnost se zejména v horách nevyplácí. Může vyjít na statisíce korun.  celý článek



Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám