Otevřela dveře do ztemnělého odpočinkového prostoru. Tam, kde během dne lidé buď odpočívají, zacvičí si na karimatce, nebo tu chůvy hlídají rodičům děti, pro které nemají doma dozor, ovane v ranní tmě příchozího nepominutelný pach alkoholových výparů. „Tady bych asi ani neměla škrtat zápalkou,“ říká s humorem uklízečka.
Drahota prolomila firemní mejdanová tabu
Je pár dní před Štědrým dnem a v odpočívárně se povalují hromady lahví, plechovek a tácků. A taky pár dospávajících flamendrů. Paní na úklid potichu couvá na chodbu a opatrně zavírá dveře, aby spáče nevzbudila. „Tak to jsem tu ještě nezažila,“ vzpomíná. Ve firmě je totiž přísný zákaz mejdanů všeho druhu. Tedy, mejdanů odehrávajících se na pracovišti.
Firemní kultura vytěsnila popíjení a oslavování z kanceláří a vůbec prostorů, kde se pracuje a podniká, do restaurací, hospod, klubů nebo třeba na bowling. Juchat na pracovišti, jako tomu bývalo dobrým zvykem před třiceti čtyřiceti lety, se v pracovním kodexu velkých i malých firem stalo zapovězenou činností. Jenže covidová krize, válka na Ukrajině a energetické zdražování to změnily. Alespoň někde. Na jeden den, na jeden večer byla firemní prohibice pozastavená. Ze zasedaček se stala „hospoda“, někde nahradila servírky a číšníky a restaurační kuchyni najatá cateringová firma.
Skromnější závěr roku
|
Nevolnosti, ale i výpovědi
„Rozdíl je bohužel pouze v tom, že když se oslava koná mimo kancelář, opilci zvracejí pak cestou domů z okna taxíku. Když se to koná v práci, odnesou to v nejlepším jen koberce, v horším případě počítačové klávesnice,“ konstatuje realisticky Daniela, zaměstnankyně firmy dodávající jídlo a pití přes kurýry až na pracoviště nebo do domácnosti.
Také u nich, aby se ušetřilo za pronájem restaurace, se pár dní před Vánoci šéfové slitovali a uspořádali setkání v kancelářích. Jenže ne každý zvládl konzumaci alkoholu a následné projevy uhlídat. „Zatímco v hospodě dokáže příliš rozdováděného hosta vedle kolegů zpacifikovat částečně i personál, na mejdanu v kanceláři to neuhlídáte. Zvlášť když pití je formou samoobsluhy,“ připomíná Daniela. Některé stoly neodolaly žaludečním nevolnostem oslavujících.
Nekontrolované popíjení dokonce stálo jednoho zaměstnance místo. Promile v krvi v něm probudila takovou agresivitu, že si hned druhý den ráno, ještě ne zcela střízlivý, odnášel domů předčasnou nadílku, a to okamžitou výpověď.