metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 12 °C

Sobota 25. března 2023. Svátek má Marián
Šárka Nemešová | foto: ČTK

Chleba sice jíme stále méně, ale o to víc ho pečeme doma

  14:18
Klasika mezi chleby vítězí. Nejraději máme konzumní chléb a šumavu.

„Pšeničný chléb pořád vede, lidé nejvíc kupují kváskový šumický,“ říká Jana Kulhánková z rodinné pekárny Kulhánek & Drápal z Viničné Šumice u Brna. Na celozrnné varianty chleba se podle ní zaměřují hlavně vyznavači zdravé výživy. „Pokud jde o novinky, je pro zákazníka důležité, aby konkrétní chléb viděl na pultě,“ dodává Kulhánková.

Český chléb je levný

40

Tolik kilogramů chleba spotřebuje za rok průměrný český konzument. Ročně za něj utratí asi tisícovku. Podle loňského šetření Eurostatu je náš chléb pátý nejlevnější v Evropě, levnější je jen na Balkáně. V porovnání s Německem či Rakouskem jsou naše ceny ani ne poloviční. V Česku je v současnosti kolem 700 klasických pekáren.

I když se průměrná roční spotřeba kolem čtyřiceti kilogramů na hlavu zdá možná vysoká, v roce 1951 byla více než dvojnásobná. Po mírném vzestupu trvale klesá od roku 1995. Tehdy Češi snědli v průměru kolem 61 kilogramů chleba na osobu a rok. Jenže nabídka této potraviny se od devadesátých let výrazně proměnila. Nejžádanější je sice stále pšenično-žitný chléb, sortiment se však citelně rozšířil. „Náš denní výrobní sortiment tvoří sto druhů chleba a dalšího pečiva,“ uvádí Martin Abraham, výkonný ředitel pekárny Pecud z Proboštova u Teplic.

Stále populárnější je ale mezi lidmi domácí pečení chleba, i když většinou tvoří doplněk ke kupovanému pečivu. „Domácích pekáren se u nás ročně prodají tisíce, v porovnání s loňským prvním čtvrtletím se zájem zvýšil o třicet procent,“ řekla deníku Metro Patricie Šedivá, mluvčí Alzy. „Měsíčně prodáme stovky kusů, ale například před Vánocemi roste jejich prodejnost až čtyřnásobně,“ potvrzuje Táňa Lálová, mluvčí Mall.cz. Průměrná cena prodané domácí pekárny je kolem dvou tisíc.

Stále vyšší částky Češi utrácejí za domácí, ručně zpracovaný chléb, který nabízejí jak malé lokální pekárny, tak supermarkety. Potvrzuje to zkušenost zásilkového prodejce Rohlík.cz. „Rukodělné chleby jsou zamluvené s denním předstihem,“ říká Michal Perlík, category manažer firmy. Lidé podle něho dávají nákupu chleba přes dovážkovou službu i proto, že na výrobek nesahají lidé jako v regálech velkých prodejen. Zájem je i o předpřipravené směsi do domácích pekáren, především o žitné a vícezrnné.

Na Liberecku je tahákem pro zájemce pekárna Šárky Nemešové v Dolní Oldřiši. Ta vyrobí denně v domácí peci několik desítek ručně uhnětených pecnů a další druhy pečiva. Své výrobky dodává do tří prodejen v Liberci a Frýdlantu nebo přímo zákazníkům. Minimálně dvakrát do měsíce pořádá kurzy pečení. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Novinky v Podolí. Vyhřívaný je teď delší bazén a v areálu je také „nový“ tobogán

vydáno 25. března 2023  10:49

Stadion v Podolí je kulturní památka. Plavala tu například také princezna Diana a oproti minulým letům tu najdete několik novinek. Málokdo si jich ale...  celý článek

Joel a Ellie se prostříleli do finále. The Last of Us se vrátí, a to i díky poctivému řemeslu

vydáno 24. března 2023  14:00

STRÁŽCE STREAMU Očekávaná seriálová adaptace oblíbené herní pecky The Last of Us dospěla minulý týden ke svému konci. Jde o nejsledovanější seriál na HBO Max vůbec a není...  celý článek

Když můžeš pomoci, tak musíš, říká Jan Tuna. Řeč je o dárcovství kostní dřeně

vydáno 24. března 2023  5:27

Moderátor Jan Tuna je léta známý svými pořady, ve kterých bojuje buď proti nekvalitním potravinám, nebo naopak pomáhá při řešení různých problémů....  celý článek

Přes den dovádíme na pódiu, v noci pro změnu přebalujeme, říkají Skillet

vydáno 23. března 2023  17:56

Rocková čtveřice Skillet v čele s manželskou dvojicí Johnem a Korey Cooperovými má v Česku velkou fanouškovskou základnu. 6. května se v rámci turné vrátí...  celý článek