metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 17 °C

Čtvrtek, 1. října 2020. Svátek má Igor.
Šárka Nemešová
Větší foto
Šárka Nemešová | foto: ČTK

Chleba sice jíme stále méně, ale o to víc ho pečeme doma

6. dubna 2019  14:18
Klasika mezi chleby vítězí. Nejraději máme konzumní chléb a šumavu.

„Pšeničný chléb pořád vede, lidé nejvíc kupují kváskový šumický,“ říká Jana Kulhánková z rodinné pekárny Kulhánek & Drápal z Viničné Šumice u Brna. Na celozrnné varianty chleba se podle ní zaměřují hlavně vyznavači zdravé výživy. „Pokud jde o novinky, je pro zákazníka důležité, aby konkrétní chléb viděl na pultě,“ dodává Kulhánková.

Český chléb je levný

40

Tolik kilogramů chleba spotřebuje za rok průměrný český konzument. Ročně za něj utratí asi tisícovku. Podle loňského šetření Eurostatu je náš chléb pátý nejlevnější v Evropě, levnější je jen na Balkáně. V porovnání s Německem či Rakouskem jsou naše ceny ani ne poloviční. V Česku je v současnosti kolem 700 klasických pekáren.

I když se průměrná roční spotřeba kolem čtyřiceti kilogramů na hlavu zdá možná vysoká, v roce 1951 byla více než dvojnásobná. Po mírném vzestupu trvale klesá od roku 1995. Tehdy Češi snědli v průměru kolem 61 kilogramů chleba na osobu a rok. Jenže nabídka této potraviny se od devadesátých let výrazně proměnila. Nejžádanější je sice stále pšenično-žitný chléb, sortiment se však citelně rozšířil. „Náš denní výrobní sortiment tvoří sto druhů chleba a dalšího pečiva,“ uvádí Martin Abraham, výkonný ředitel pekárny Pecud z Proboštova u Teplic.

Stále populárnější je ale mezi lidmi domácí pečení chleba, i když většinou tvoří doplněk ke kupovanému pečivu. „Domácích pekáren se u nás ročně prodají tisíce, v porovnání s loňským prvním čtvrtletím se zájem zvýšil o třicet procent,“ řekla deníku Metro Patricie Šedivá, mluvčí Alzy. „Měsíčně prodáme stovky kusů, ale například před Vánocemi roste jejich prodejnost až čtyřnásobně,“ potvrzuje Táňa Lálová, mluvčí Mall.cz. Průměrná cena prodané domácí pekárny je kolem dvou tisíc.

Stále vyšší částky Češi utrácejí za domácí, ručně zpracovaný chléb, který nabízejí jak malé lokální pekárny, tak supermarkety. Potvrzuje to zkušenost zásilkového prodejce Rohlík.cz. „Rukodělné chleby jsou zamluvené s denním předstihem,“ říká Michal Perlík, category manažer firmy. Lidé podle něho dávají nákupu chleba přes dovážkovou službu i proto, že na výrobek nesahají lidé jako v regálech velkých prodejen. Zájem je i o předpřipravené směsi do domácích pekáren, především o žitné a vícezrnné.

Na Liberecku je tahákem pro zájemce pekárna Šárky Nemešové v Dolní Oldřiši. Ta vyrobí denně v domácí peci několik desítek ručně uhnětených pecnů a další druhy pečiva. Své výrobky dodává do tří prodejen v Liberci a Frýdlantu nebo přímo zákazníkům. Minimálně dvakrát do měsíce pořádá kurzy pečení. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Pomsta na autě či zkouřený farmář. Pražští strážníci se nenudí

Ilustrační snímek
vydáno 30. září 2020  16:29

Kroniku plnou bizarních zásahů ochránců zákona si můžete přečíst na Facebooku. Spravují ji filutové.  celý článek

Chceme, aby stanice nezapáchala a výstavba nezatížila okolí, říká náměstek primátora

Bioplynová stanice
vydáno 30. září 2020  16:10

Magistrát hledá místo, kde by šlo postavit bioplynovou stanici. Vzorem jsou mu Rakousko a Norsko.  celý článek

Provoz je teď spíše loterie než podnikání, říká šéfka klubu a hostelu v Peci pod Sněžkou

Michaela vtisknula komunistickému monstru umělecký ráz.
vydáno 30. září 2020  14:17

Tu brutalistní budovu nemůže přehlédnout nikdo, kdo vjede do Pece pod Sněžkou. Kolos z betonu a plechu vznikl v osmdesátkách jako vývařovna ROH, v...  celý článek

Nesmrtelný psík inspiruje také Pražany

Kasey Carlinová s fenkou Maggie
vydáno 30. září 2020  10:28

Příběh týrané pouliční fenečky Maggie má pohádkově šťastný konec. Knihu o ní pokřtí na Vltavě.  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám