metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 4 °C

Čtvrtek 8. prosince 2022. Svátek má Květoslava

Větší foto
Šárka Nemešová | foto: ČTK

Chleba sice jíme stále méně, ale o to víc ho pečeme doma

  14:18
Klasika mezi chleby vítězí. Nejraději máme konzumní chléb a šumavu.

„Pšeničný chléb pořád vede, lidé nejvíc kupují kváskový šumický,“ říká Jana Kulhánková z rodinné pekárny Kulhánek & Drápal z Viničné Šumice u Brna. Na celozrnné varianty chleba se podle ní zaměřují hlavně vyznavači zdravé výživy. „Pokud jde o novinky, je pro zákazníka důležité, aby konkrétní chléb viděl na pultě,“ dodává Kulhánková.

Český chléb je levný

40

Tolik kilogramů chleba spotřebuje za rok průměrný český konzument. Ročně za něj utratí asi tisícovku. Podle loňského šetření Eurostatu je náš chléb pátý nejlevnější v Evropě, levnější je jen na Balkáně. V porovnání s Německem či Rakouskem jsou naše ceny ani ne poloviční. V Česku je v současnosti kolem 700 klasických pekáren.

I když se průměrná roční spotřeba kolem čtyřiceti kilogramů na hlavu zdá možná vysoká, v roce 1951 byla více než dvojnásobná. Po mírném vzestupu trvale klesá od roku 1995. Tehdy Češi snědli v průměru kolem 61 kilogramů chleba na osobu a rok. Jenže nabídka této potraviny se od devadesátých let výrazně proměnila. Nejžádanější je sice stále pšenično-žitný chléb, sortiment se však citelně rozšířil. „Náš denní výrobní sortiment tvoří sto druhů chleba a dalšího pečiva,“ uvádí Martin Abraham, výkonný ředitel pekárny Pecud z Proboštova u Teplic.

Stále populárnější je ale mezi lidmi domácí pečení chleba, i když většinou tvoří doplněk ke kupovanému pečivu. „Domácích pekáren se u nás ročně prodají tisíce, v porovnání s loňským prvním čtvrtletím se zájem zvýšil o třicet procent,“ řekla deníku Metro Patricie Šedivá, mluvčí Alzy. „Měsíčně prodáme stovky kusů, ale například před Vánocemi roste jejich prodejnost až čtyřnásobně,“ potvrzuje Táňa Lálová, mluvčí Mall.cz. Průměrná cena prodané domácí pekárny je kolem dvou tisíc.

Stále vyšší částky Češi utrácejí za domácí, ručně zpracovaný chléb, který nabízejí jak malé lokální pekárny, tak supermarkety. Potvrzuje to zkušenost zásilkového prodejce Rohlík.cz. „Rukodělné chleby jsou zamluvené s denním předstihem,“ říká Michal Perlík, category manažer firmy. Lidé podle něho dávají nákupu chleba přes dovážkovou službu i proto, že na výrobek nesahají lidé jako v regálech velkých prodejen. Zájem je i o předpřipravené směsi do domácích pekáren, především o žitné a vícezrnné.

Na Liberecku je tahákem pro zájemce pekárna Šárky Nemešové v Dolní Oldřiši. Ta vyrobí denně v domácí peci několik desítek ručně uhnětených pecnů a další druhy pečiva. Své výrobky dodává do tří prodejen v Liberci a Frýdlantu nebo přímo zákazníkům. Minimálně dvakrát do měsíce pořádá kurzy pečení. 

Komentáře

Hlavní zprávy

Nenápadnou branickou oázu čistí těžká technika. Nádrž Údolní opět napustí začátkem příštího roku

vydáno 7. prosince 2022  19:11

Velká je zhruba jako hokejové hřiště. Málokdo si ale vodní plochy kousek nad bývalým branickým pivovarem všimne. A je to dobře. Retenční nádrž Údolní je...  celý článek

Jsem hrdá na představení s ryze ženským obsazením, říká akrobatka Kristýna Stránská

vydáno 7. prosince 2022  16:30

Pohybu a tanci se věnuje odmalička, kdy reprezentovala Česko v akrobatické gymnastice na evropských i světových šampionátech. Tanečnice a akrobatka...  celý článek

Zima se dá přežít díky pospolitosti, říká antropoložka, která několik let žila na Špicberkách

vydáno 7. prosince 2022  13:58

„Stačí věřit, že jednoho dne ledová černota ustoupí proužku světla, který bude každý den zesilovat,“ říká pro deník Metro vědkyně Zdenka Sokolíčková.  celý článek

Lucie Bílá i Lipo. Letošních vánočních písniček je jako ozdob na stromečku

vydáno 7. prosince 2022  5:11

Jako kdyby se čertovi roztrhl pytel a z něj vyskákaly vánoční písně. Tak to vypadá o adventu roku 2022.  celý článek