metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 12 °C

Sobota 1. října 2022. Svátek má Igor

Větší foto
Sládek smíchovského pivovaru Jan Špaček | foto: Staropramen

Deset medailí pro naše piva? Rozhodně historický úspěch

  5:19
Piva spadající do nabídky společnosti Pivovary Staropramen zaznamenala výrazný úspěch na nedávných degustačních soutěžích. Jedna z nich přitom musela být kvůli pandemii koronaviru přesunuta z obvyklého jarního termínu. Bylo by krásné, kdyby byl tento skvělý výsledek pomyslnou pivovarskou tečkou za obtížným obdobím, říká v rozhovoru vrchní sládek smíchovského pivovaru Jan Špaček.

Z pohledu odborných ocenění za sebou máte opravdu úspěšné období. Jak výsledky hodnotíte?
V pivovaru Staropramen pracuji 18 let a dosud jsem nic takového nezažil. Deset medailí a další skvělá umístění na předních příčkách prestižních degustačních soutěží jsou pro naše pivovary historický úspěch. Navíc se nám povedl husarský kousek, když jsme v kategorii světlých výčepních piv soutěže Pivo České republiky obsadili kompletní stupně vítězů s pivy Braník Aleš, Staropramen Smíchov a Braník Světlý. Podobný hattrick spolu s kolegy z našich pivovarů v Ostravě a Pardubicích nepamatujeme.

Co pro vás zisk těchto ocenění znamená?
Potvrzuje nadstandardní kvalitu našich piv. Ostatně, Staropramen Smíchov loni dokonce získal zlatou medaili na jedné z předních degustačních soutěží světa. Letošní dominance v kategorii světlých výčepních piv potvrdila, že jsme v této oblasti na absolutní špici mezi tuzemskými pivovary. Vyplácí se náš přístup, kdy v pivovarech využíváme nejmodernější technologie, ale dlouhodobě ctíme řemeslo a historický odkaz. Neméně nás však těší, že kvalitu našich piv oceňují také konzumenti. Řada z nich patří mezi nejvyhledávanější na trhu.

Jak jako sládek hodnotíte období pandemie?
I když se vše postupně vrací do normálu, situace je nadále obtížná, výpadek byl obrovský. V době vrcholící epidemie jsme hledali alternativní cesty ke konzumentům, proto jsme do maloobchodů uvedli piva našeho exkluzivního Smíchovského výběru. Lidé si piva, která znala především z hospod, rychle oblíbili. Mě osobně, jakožto autora receptu Extra Chmelené 12, to těší dvojnásob. Nyní pracujeme na tom, aby se lidé vrátili do hospod a chodili do nich jako dříve. Věříme, že již nebude důvod k výrazným omezením.

Jak situace ovlivnila trh a výrobu piva?
Museli jsme pružně reagovat na změnu potřeb trhu, zaznamenali jsme například výrazný růst poptávky po malých soudcích. Těší mě, že i přes složitější období jsme neupustili od naší strategie udržitelné výroby, v jejímž rámci se nám daří snižovat energetickou náročnost, spotřebu vody či emise. Ekologický aspekt se u nás promítá prakticky do všeho, co děláme – ať už modernizujeme výrobní zařízení, plánujeme dopravu našeho piva nebo inovujeme obaly. To jsou věci, na kterých spotřebitelům stále více záleží, a je to tak správně.

Komentáře

Hlavní zprávy

Strašně mě inspiruje Jiří Suchý, říká Michal Malátný. Novou desku Chinaski pokřtí fanoušci

vydáno 1. října 2022  5:09

V těchto dnech si budou moci fanoušci poprvé poslechnout novou desku kapely Chinaski. Mnozí až při koncertech, kterých pětičlenná parta odehraje během...  celý článek

Dvě minuty na přestup jsou standard. Časy se určují na základě zkušeností, říká mluvčí ROPID

vydáno 30. září 2022  18:00

Jestli se vám tahle situace někdy nestala, patříte v hlavním městě k menšině. Potřebujete stihnout důležitou schůzku, bojíte se, že přijdete pozdě do...  celý článek

Horror Story či Horror Stories? Soubor strašidelných povídek je jako dav spolužaček

Strážce streamu
vydáno 30. září 2022  14:00

STRÁŽCE STREAMU Povídkový seriál American Horror Stories, jehož druhá řada je nyní ke zhlednutí na streamovací platformě Disney+, volně navazuje na svého předchůdce -...  celý článek

Umění zahalené v kouři nebo street art v kostele. Navštívili jsme pražské galerie

vydáno 30. září 2022  5:22

Jedno odpoledne. Tři výstavy. Banksy, Mucha a V kroužcích dýmu. Prošli jsme za jeden den tři velké expozice a prohlédli si díla významných mistrů....  celý článek