metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 25 °C

Pondělí 29. dubna 2024. Svátek má Robert

Chléb náš vezdejší má sice kvalitu, ale je podle českých pekařů prý moc levný

  9:38
Zdražíme! Pekaři avizují, že jejich výrobky už levné nebudou. Kupodivu za to může i špatná úroda tolik nenáviděné řepky. Jenže není to všechno zase tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.
Chléb si Češi vybírají také podle vzhledu, nejen podle ceny. | foto: Pavel Hrabica, Metro.cz

Český pecen či bochník, jak kdo chce, je celosvětově i téměř celoevropsky jiný, než na jaký natrefíme jinde. Ještě tak v sousedním Německu, na Slovensku, v Rakousku a Polsku si koupíme přibližně totéž, na co jsme zvyklí, žitný či pšeničnožitný výrobek. Všude jinde je chleba převážně bílý, pšeničný, případně i kukuřičný, někde silně tmavý, často má podobu veky či placky.

Kdo krmil jen hotely a hospody, ten zaplakal
Takže není divu, že žita se poměrově nejvíc asi pěstuje u nás, stejně tak je náš chléb jednou z nejtoužebněji vyhledávaných komodit všech Čechů, kteří žijí v zahraničí. „Určitě mi přivez náš chleba,“ zní často přání, když jedete ke známým Čechům v cizině. České pivo seženete mimo Česko spíš, na českou moučnou klasiku ale nenatrefíte.

Stejně jako jiné obory, i pekaři a cukráři si prošli hlavní covidovou etapou s většími nebo menšími šrámy. Naštěstí jíst se musí a lidé chléb, buchty, koláče, rohlíky a další výrobky kupovat nepřestali. „Řada pekáren ale přišla o odběratele, když zavřely restaurace a hotely,“ upozorňuje Jiří Balabán, předseda Svazu pekařů a cukrářů České republiky. Mizerně na tom byli nebo jsou ti, kteří se dlouhodoběji zaměřovali právě na tento segment trhu.

„Teď se k tomu přidaly i rapidně rostoucí ceny energií,“ připomíná Balabán. Do budoucích cen se proto nepromítnou jen faktury za plyn a elektřinu, ale i vstupních surovin. Třeba i malá úroda řepky, jejíž olej je důležitou součástí pečiva. Podobně šly nahoru i ceny pšenice, o necelých dvacet procent. Současně Balabán dodává, že pokud má být pečivo kvalitní, nesmí být levné.

Soutěžte o kvalitu, ne o nejnižší cenu, vyzývají velké obchodníky pekárny

Případné zvýšení cen chleba by podle pekáren vyšlo každého asi na 30 korun měsíčně navíc.

  • Od začátku letošního roku se vstupní ceny energií a surovin zvedly pro pekaře a cukráře asi o třicet procent.
  • Češi jsou milovníci chleba, navíc ten český už historicky obsahuje takové množství živin, že člověk poměrně dlouho přežije o „vodě a o chlebu“.
  • Na hlavu se u nás ročně zkonzumuje přibližně čtyřicet kilogramů.
  • V České republice je kolem 700 klasických pekáren, ale konkurují jim i malí rodinní výrobci a také hypermarkety, které nabízejí vlastní pečivo.
  • Pekárny provozují v Česku kolem 2500 vlastních prodejen, jejich výrobky jsou stále více v nabídce i rozvážkových internetových obchodů.
  • Většina zákazníků si odnáší z prodejny nebalený chléb v ceně 25 až 35 korun.
  • Při nákupu preferují lidé především to, jak chleba vypadá (až 36 procent zákazníků). Cena je důležitá jen pro 15 procent kupujících.
  • Staré normy v 80. letech 20. století stanovily trvanlivost chleba na 36 hodin u konzumní varianty. V současnosti si trvanlivost stanoví každý výrobce sám. Na rozdíl od minulosti se chléb vyrábí nepřetržitě sedm dní v týdnu, není proto nutné nakupovat do zásoby.
  • Doporučené uchování chleba je v utěrce a chlebové schránce při teplotě 20 až 25 stupňů Celsia. Rozhodně déle nevydrží chléb v ledničce.

Nahoru šly rohlíky. Potichu a nenápadně
Naráží na to, že například přibližně dvoukorunová cena rohlíku ve velkých obchodech je podle českých pekařů příliš nízká a dlouhodobě neudržitelná. I když před třemi čtyřmi lety býval rohlík za 1,50 koruny, nyní se nejlevnější prodává za korunu a devadesát haléřů. Ale i tak je současná cena vyšší o téměř třicet procent a většina obchodníků zdražovala na nynější výši najednou, bez přidávání desetníků. Co ale pekařům vadí, to jsou marže, které se u nich příliš nehýbou, zato obchodníci si přicházejí na své (viz box).

33 procent

  • Velká marže z chleba jde do kapes obchodům. 
  • Téměř třiatřicet procent si ke konzumnímu chlebu přirážejí obchody. Uvádí to Český statistický úřad. Od roku 2011 se jejich zisk podle těchto čísel  zvýšil přibližně o 22 procent. Z bochníku za necelých třicet korun jde do kapsy obchodu asi desetikoruna. 
  • U pšeničného pečiva dosahuje zisk necelých 24 procent. Je o něco nižší než v roce 2017, tehdy byla u této potraviny obchodní marže přes 31 procent.

Láce? Co když je to ale trochu jinak?
Naříkání nad levným chlebem je ale relativní. V evropském žebříčku, přepočteno na kilogram a eura, je Česko pátou nejlevnější chlebovou zemí. Méně stojí tato potravina jen v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a Litvě. U nás vyjde kilo nejlevnějšího „božího daru“ na necelé euro. „Od začátku letošního roku stouply pekárnám celkové náklady asi o třicet procent. Realizační ceny základních výrobků, jako je chléb či rohlík, přitom podle Českého statistického úřadu dlouhodobě stagnují. Situace je pro pekárny neudržitelná,“ argumentuje výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Pokud by výrobci neuvedli do souladu rostoucí náklady s cenami výrobků, desítky z nich by musely ukončit podnikání. Tak to alespoň vidí čeští pekaři. Malí i velcí.

Jenže – třetinu všech prodaných chlebů v současnosti tvoří nejrůznější „speciály“, tedy žádná levná Šumava. Lidé si za výživné a chutné chleby rádi připlatí. Na odbyt jdou chleby s vyšším podílem žitné mouky i chleby celozrnné a s dalšími výživovými příměsmi. Jejich cena se přitom už pohybuje kolem padesáti korun a výše. Populární je i nakupování pečiva na farmářských trzích. A tam jsou ceny od malých pekařů jinde než v rozlehlých hypermarketech. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Umělá inteligence by se ráda stala psychoterapeutem. Opravdu dokáže pomoci?

vydáno 29. dubna 2024  5:53

Textů o AI jste už určitě četli mnoho. Umělá inteligence se snaží rozvíjet doslova v každém oboru. Jistě už jste slyšeli o AI v soudnictví, v IT...  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Pražské mrakodrapy. Víte, že ten úplně první na světě měl pouhopouhých deset pater?

vydáno 28. dubna 2024  11:48

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek