metro.cz

Počasí v Praze

9 °C / 24 °C

Neděle 28. dubna 2024. Svátek má Vlastislav

Dávno zapomenuté recepty egerlandské i chebské kuchyně oživují v Lipné

  9:22
Celou řadu jarních pokrmů inspirovaných kuchyní starého Chebu nabízí od března svým hostům restaurace Na Gruntu poblíž Hazlova. Šestadvacetiletý šéfkuchař Ondřej Kurák zde křísí historické recepty z první česky psané chebské kuchařky. Z historických předválečných pramenů ji před lety sestavila dlouholetá ředitelka Muzea Cheb Eva Dittertová spolu se spisovatelem a publicistou Václavem Malovickým.
Statek Na Gruntu

Statek Na Gruntu | foto: Foto: Archiv Na Gruntu Lipná

„Recepty jsem pečlivě přečetl a mohu říct, že je chebská kuchyně velmi jednoduchá. Jídla stojí většinou na bramborách, nechybí polévky, hodně se využívá med. Řada receptů je použitelná i nyní, ale ne všechno by gurmánům lahodilo. Třeba polévka z hlávkového salátu podávaná jako ozdravné jídlo v lázních. Je třeba si pohrát, zkoušet a pokrmy doladit,“ říká Ondřej Kurák. Pro jarní sezonu připravil například chebské Lebkuchendocken.

Jde o sladké zavinuté pečivo, které se peče po nakrájení. Připomíná známé šneky. „Těsto je jednoduché jako téměř všechny původní chebské recepty. Neobsahuje vejce, nebál bych se jej označit jako obyčejné. Opakem je však náplň, která se skládá z másla, strouhaného perníku, ořechů a cukru. Recept jsem doladil přelivem z medového rozvaru. V minulosti byl med z Chebska vyhlášený, jezdili si pro něj lidé z daleka,“ uvedl šéfkuchař.

Suroviny především z regionu

Navrch je šnek rovněž nad rámec receptu pomazaný vyšlehaným krémovým sýrem se smetanou a opět je vše oslazené medem. „Je to, myslím, dobrá alternativa k chebskému mazanci či velikonočním jidášům,“ řekl šéfkuchař, který kromě Lebkuchendocken připravil i další speciality inspirované kuchyní starého Chebu. Například bramborový krém s podmáslím nebo králičí stehno pečené ve slanině se špenátem a bramborovým bácem.

Ochutnat lze i jehněčí kýtu na rozmarýnu nebo hráškové kroupoto s pečeným vejcem. „Naše kuchyně je zaměřená hlavně na českou klasiku, lidem nabízíme pokrmy z lokálních surovin, některé jsou inspirované historickými recepty starého Chebu. Protože připravujeme jídla, která jsou pro tento region tradiční, snažíme se na maximum využívat suroviny, které jsme sami vypěstovali, nebo nám je dodávají farmy a pěstitelé z okolí,“ zdůraznil Kurák.

Všichni mnohdy dělají všechno

Podotkl, že pokaždé tradiční chebské pokrmy lidem představí, vysvětlí, o co jde, proč je nabízí a jaký je příběh jídla, které mají na talíři. „Abychom mohli tomuto konceptu dostát, přikoupili jsme společně s rodinou kus pole a založili farmu nazvanou Kořeny,“ poznamenal Ondřej Kurák. Restaurace, která je zaměřená na tradiční venkovský styl chebského regionu, je díky tomu z velké části soběstačná, zejména co se týče zeleniny a ovoce.

Kurákovi v sezoně pěstují běžné plodiny, ale i ty, které v kraji nejsou dostupné. Například čínské zelí, mangold, kerblík, barevné odrůdy rajčat, několik druhů brambor a dýní. V podniku pracuje celá Ondřejova rodina. Maminka Pavlína se otáčí na place, otec Ondrej má na starosti údržbu a techniku, sestra Pavlína se stará o farmu a manželka Šárka pečuje o marketing. „Často se stane, že každý dělá právě to, co je potřeba,“ usmívá se Ondřej Kurák.

V plánu je vlastní obchůdek

Důvodem není jen jeho kuchyně, ale osobitý přístup při prezentaci jídla během servírování. Proslulé jsou také tradiční lipenské buchty podle egerlandského receptu. Lidé do Lipné mířili i na slavnosti dýní, které na statku loni poprvé pořádali. „Sklidili jsme pět tun různých dýní. A když jsme zaplnili dvůr, napadlo nás uspořádat festival zaměřený na dýně. Na statek se tehdy sjelo na patnáct stovek lidí z celého kraje,“ vzpomíná Šárka Kuráková.

Vedle tradičních i méně známých jídel nabízí statek Na Gruntu také speciality, které si mohou lidé odnést domů. Třeba právě buchty, mazance, paštiky nebo džemy. A protože je o výrobky ze statku mezi veřejností veliký zájem, plánuje rodina Kurákových, že sortiment domácích výrobků ještě rozšíří a otevře si také malý obchůdek.

17. dubna 2017

  • Nejčtenější

U sebe doma vyrobím, na chalupě si pak posvítím? Jenže je to trochu jinak

22. dubna 2024  18:30

České obecné fotovoltaické prostředí srší optimismem, ale současně v něm vládne mezi lidmi hodně...

Braník ve víru změn. Nový biotop hlídá tučňáčí rodinka. Z ohořelé ostudy bude park

23. dubna 2024  5:30

Kouř na obloze a zvuk sirén. V Braníku v poslední době evergeen. Opuštěný areál bývalých stavebnin...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Česko nalezlo novou drogu. Jmenuje se workoholismus a je hodně rozšířená

25. dubna 2024  10:51

Závislost na práci jako nový fenomén? Upracovat se k zbláznění není pro některé lidi žádný problém....

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hovoríte po engliš? Češi nejsou žádní lingvisté, někteří politici obzvláště

25. dubna 2024  5:16

S výukou jazyků to nebylo po roce 1989 snadné. Ruštinářů bylo jako psů, na západní jazyky se někde...

V pražské Bubenči hořel byt. Záchranáři ošetřili devět lidí, dva zraněné odvezli

27. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  21:15

V ulici Šmeralova v pražské Bubenči v sobotu večer hořelo. Oheň zasáhl dvě místnosti bytu ve třetím...

Příčinou srážky tramvají v Plzni byla podle inspekce opožděná reakce řidiče

27. dubna 2024  18:25

Opožděná reakce řidiče na nečekané zastavení soupravy před ním byla hlavní příčinou srážky tramvají...

Zámecký areál v Mikulově na Břeclavsku zdobí dvě nová díla českých sochařů

27. dubna 2024  17:51

Zámecký areál v Mikulově na Břeclavsku zdobí dvě nová umělecká díla českých sochařů. V oranžerii...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...