Díky pomoci a podpoře přátel a celé rodiny svůj záměr uskutečnil. V pět set let starém objektu, který postavil lechtický rod liků, se tak začal psát příběh piva, které nemá být k dostání v kadé hospodě a regálu obchodního domu. Zákazník vak má jistotu, e dostává poctivý nápoj dělaný bez kompromisů z kvalitních surovin. Nemáme ambice stát se velkým kolosem, ujistil zakladatel Michal neberger.
Jak vznikl pivovar Rudohor? Můete prozradit význam jeho názvu?
Větinu profesního ivota jsem strávil v pivovarnictví. Zaloení rodinného pivovaru na podzim roku 2018 bylo tedy jakýmsi přirozeným krokem. Pivovar jsme vdy chtěli propojit s regionem. Vzhledem k tomu, e se Kruné hory po staletí nazývaly Rudnými horami, kvůli zde těeným rudám, název Rudohor se přímo nabízel. To, e je pivovar umístěn přímo na úpatí nejvyí hory Klínovec, je u jen taková třeinka na dortu. Stejně jako názvy naich piv, která nesou označení po mincích, které se ze zde těených rud razily.
Od začátku jste tedy počítali s umístěním pivovaru právě zde?
Pivovar měl stát původně v Karlových Varech. A řízením osudu jsme se ocitli v Ostrově. Ji jsme měli vymylené jméno Rudohor, i příběh o rudách a pivech, která ponesou jména mincí. Objekt, v kterém nyní sídlíme, se nám nakonec zalíbil natolik, e jsme jej začali přebudovávat na pivovar. V tu dobu jsme zjistili, e ho postavili likové. Tedy ti, kteří mince z Rudohoří proslavili po celém světě. Jak známo Jáchymovský tolar dal jméno slavnějímu mladímu bratrovi dolaru. Kruh se uzavřel a my jsme věděli, e jsme narazili na vydatnou rudnou, tedy pivní ílu.
Pivovar navazuje na tradici výroby piva v regionu. Z jakých historických pramenů jste vycházeli?
Pět set let starý objekt, ve kterém pivovar sídlí, nechala postavit jako popluní dvůr slavná lechtická rodina liků. Jeliko byla tato lechta dritelem práva várečného, dá se předpokládat, e se v tomto objektu ji pivo dříve vařilo. Snaíme se v regionu obnovit to, co zde velké nadnárodní pivovarské skupiny skupováním a zavíráním meních pivovarů poničily. Tedy regionální pivovarnictví. Nejsme na to sami, vyrůstá zde nespočet dalích meních pivovarů, jejich výrobky snesou ta nejpřísnějí měřítka kvality.
Zmiňujete mení pivovary. Jaké jsou podle vás pro ně podmínky? Mají o pivo meních výrobců zákazníci zájem?
Podmínky pro malé pivovary jsou velmi tvrdé a konkurence zejména těch velkých je velká. Nicméně zákazníci stále více vyhledávají piva z meních pivovarů, a tak ná výstav (odborné označení celkové produkce piva, pozn. redakce) od zaloení nepřetritě roste. Natěstí pro malé pivovary, z mého pohledu, začínají velcí hráči na trhu dělat některé mení chyby, co se pojetí piva i obchodní komunikace se zákazníkem týká. Nám tak to obyčejné, ale poctivé české pivo pro fajnmekry nechávají jaksi na pomyslném zlatém podnosu (úsměv).
Pivo vaříte z regionálních surovin a podle tradičních receptur. Můete rozvést, odkud suroviny pocházejí?
Vechna piva českého typu vaříme ze sta procent z českých surovin. Pouíváme zdejí vodu, která pochází ze stanovické přehrady. atecký chmel i slad, který roste na obilnicích polabské níiny, je na dohled z naich hor. Na zahraniční typy piv samozřejmě pouíváme i dováené chmely a slady. Bez nich by se takzvané svrchňáky (svrchně kvaená piva pozn. redakce) nedaly dobře uvařit.
Receptura je pro výrobce klíčová. Můete přiblíit, v čem je vae speciální?
Recepty jsou nae originální a jejich detaily tvoříme sami, ale dodrují základní pravidla receptur, jak se vařilo české pivo po staletí. Tak jako u vech pivních receptur, jsou i ty nae přísně tajné, nepřenositelné, a neustále hlídané pod několika zámky a číselnými kódy.
Můete v krátkosti popsat výrobu vaeho piva? Jak dlouho trvá a bylo těké sehnat kvalitní tým?
Popsat výrobu piva v krátkém článku k pochopení celého procesu není moné. Od chvíle, kdy sládek narotuje první zrnko sladu a po okamik, kdy plnou lahev naloíme na rozvozový vůz nebo načepujeme tamgastovi v naí pivovarské peluni, uplyne minimálně sedm týdnů. Je potřeba mnoho umu, zkueností a precizní bezchybné práce celého týmu. Práce je sloená z mnoha velmi specifických činností. Musím říci, e jsme měli velké těstí na vynikající sládky, kteří se s naím pivovarem za dobu existence propojili. I pracovní tým je sloen vesměs z lidí, kteří jsou ochotni Rudohoru obětovat o trochu víc, ne je u normálního zaměstnance běné. To nás posunuje dál. Samozřejmě, e budování týmu je běh na dlouhou tra.
Z mých mnohaletých zkueností z pivovarnictví mám jeden zásadní poznatek, který mi vychází ji třetí desetiletí. Kdokoliv se pohybuje v pivním světě krátkou dobu, dejme tomu méně ne deset let, a u si myslí, e pivu, zákonitostem kolem něj a obchodováním s ním rozumí, se vdy stoprocentně mýlí. Jen pokora, čas, a zkuenosti udělají z člověka někoho, kdo můe být v oboru úspěným.
Určitě jste si během provozu uili i dost stresu a dobrodruství. S jakou nejhorí situací jste se museli vypořádat?
Stoprocentně bych zmínil absolvování doby covidové, kdy nikdo nevěděl, jak vlastně pivo plnohodnotně prodávat, ani by se provinil proti nařízením. Ale zvládli jsme to stejně dobře jako celé loňské léto, kdy nám vypověděly slubu nejzásadnějí technologické celky a museli jsme uprostřed letní sezony, která je pro ekonomické přeití kadého pivovaru zásadní, ustát několikatýdenní odstávku ve výrobě.
V pivovarnictví se pohybujete větinu profesního ivota. Máte pivo rád i jako konzument?
Pivo mě skutečně provází velkou částí mého profesního ivota, tedy ji dvacet dva let. Kdy o tom člověk přemýlí, tak je mým prostředkem seberealizace, zábavy i váně. Rád si ale pochutnám i na dobrém víně.
Navtěvujete i dalí mení pivovary a ochutnáváte? Daří se vám nápoj vychutnat, či ve hodnotíte profesionálně?
Při cestách kamkoliv se vdy porozhlédnu, kde je nějaký místní pivovar a pivo téměř vdy ochutnám. Bohuel, jak u to bývá, profesnímu pohledu se nevyhnu. Jeliko jsem i diplomovaným degustátorem, rozpoznání pivních vad nebo naopak předností, přichází téměř automaticky. Musím říci, e v poslední době u piv z malých pivovarů nacházím spíe kladné vjemy. Méně ji u nápojů z nadnárodních pivovarů.
Jaké máte plány do budoucna? Snaíte se, aby pivo Rudohor bylo v obchodech, restauracích, a stalo se významným hráčem na trhu? Nebo se orientujete na mení výrobu?
Vizí naeho pivovaru je dosáhnout iroké obliby zejména u konzumentů takzvaně kolem komína. Nemáme ambice stát se velkým kolosem, jeho značku seenete v kadé hospodě či regálu. Ani nae technologie na to není kapacitně připravena. Věřím, e vdy zůstaneme malým regionálním pivovarem, který bude moci být hrdý na svoje prvotřídní pivo, které vyrobí bez jediného kompromisu v kvalitě postupů surovin, a neuhne ani o píď kvůli zisku při jakékoliv nekorektní úspoře. Od toho máme průmyslové pivovary, aby naplňovaly kvantitativní kritéria regálového prodeje. Jsme rádi, kdy na nae pivo narazíte na místech, která nabídnou i určitý genius loci, a kde si ho vychutnáte stejně dobře jako v naem pivovaru a řeknete si, e to řemeslné pivo je dobré a poctivě uvařené, a budete se na něj rádi vracet.
Michal nebergerVěk: 54 let Nyní bydlí ve Velkém Rybníku na Karlovarsku Záliby: turistika, lyování, příroda a samozřejmě pivo |
Chystáte i přes toto zaměření rozíření pivovaru či navýení počtu zaměstnanců?
Vzhledem ke kontinuálnímu růstu produkce od zaloení pivovaru jsou plány do budoucna přizpůsobeny vývoji, který očekáváme. Roziřování týmu je jistotou, stejně tak jako stavební práce, které budou předcházet pokračujícímu roziřování kvasné a leácké kapacity naeho pivovaru. Jsme někde v polovině naeho maximálního moného výstavu, který nám umoní velikost naí varny. Pivovar se zvětí na zhruba dvojnásobek.
Je moné Rudohor navtívit i v rámci exkurzí?
V loňském roce jsme otevřeli novou pivovarskou restauraci zvanou peluně. Ta je i přirozeným konečným místem pro absolventy naich exkurzí, které v pivovaru pro skupiny zájemců organizujeme. Zatím nebyl nikdo, kdo by si po exkurzi v naí peluni jetě jedno nebo i více piv nedal. (smích)
10. května 2017 |