metro.cz

Počasí v Praze

12 °C / 25 °C

Pondělí 29. dubna 2024. Svátek má Robert

Deset medailí pro naše piva? Rozhodně historický úspěch

  5:19
Piva spadající do nabídky společnosti Pivovary Staropramen zaznamenala výrazný úspěch na nedávných degustačních soutěžích. Jedna z nich přitom musela být kvůli pandemii koronaviru přesunuta z obvyklého jarního termínu. Bylo by krásné, kdyby byl tento skvělý výsledek pomyslnou pivovarskou tečkou za obtížným obdobím, říká v rozhovoru vrchní sládek smíchovského pivovaru Jan Špaček.
Sládek smíchovského pivovaru Jan Špaček | foto: Staropramen

Z pohledu odborných ocenění za sebou máte opravdu úspěšné období. Jak výsledky hodnotíte?
V pivovaru Staropramen pracuji 18 let a dosud jsem nic takového nezažil. Deset medailí a další skvělá umístění na předních příčkách prestižních degustačních soutěží jsou pro naše pivovary historický úspěch. Navíc se nám povedl husarský kousek, když jsme v kategorii světlých výčepních piv soutěže Pivo České republiky obsadili kompletní stupně vítězů s pivy Braník Aleš, Staropramen Smíchov a Braník Světlý. Podobný hattrick spolu s kolegy z našich pivovarů v Ostravě a Pardubicích nepamatujeme.

Co pro vás zisk těchto ocenění znamená?
Potvrzuje nadstandardní kvalitu našich piv. Ostatně, Staropramen Smíchov loni dokonce získal zlatou medaili na jedné z předních degustačních soutěží světa. Letošní dominance v kategorii světlých výčepních piv potvrdila, že jsme v této oblasti na absolutní špici mezi tuzemskými pivovary. Vyplácí se náš přístup, kdy v pivovarech využíváme nejmodernější technologie, ale dlouhodobě ctíme řemeslo a historický odkaz. Neméně nás však těší, že kvalitu našich piv oceňují také konzumenti. Řada z nich patří mezi nejvyhledávanější na trhu.

Jak jako sládek hodnotíte období pandemie?
I když se vše postupně vrací do normálu, situace je nadále obtížná, výpadek byl obrovský. V době vrcholící epidemie jsme hledali alternativní cesty ke konzumentům, proto jsme do maloobchodů uvedli piva našeho exkluzivního Smíchovského výběru. Lidé si piva, která znala především z hospod, rychle oblíbili. Mě osobně, jakožto autora receptu Extra Chmelené 12, to těší dvojnásob. Nyní pracujeme na tom, aby se lidé vrátili do hospod a chodili do nich jako dříve. Věříme, že již nebude důvod k výrazným omezením.

Jak situace ovlivnila trh a výrobu piva?
Museli jsme pružně reagovat na změnu potřeb trhu, zaznamenali jsme například výrazný růst poptávky po malých soudcích. Těší mě, že i přes složitější období jsme neupustili od naší strategie udržitelné výroby, v jejímž rámci se nám daří snižovat energetickou náročnost, spotřebu vody či emise. Ekologický aspekt se u nás promítá prakticky do všeho, co děláme – ať už modernizujeme výrobní zařízení, plánujeme dopravu našeho piva nebo inovujeme obaly. To jsou věci, na kterých spotřebitelům stále více záleží, a je to tak správně.

Autor:

Hlavní zprávy

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Pražské mrakodrapy. Víte, že ten úplně první na světě měl pouhopouhých deset pater?

vydáno 28. dubna 2024  11:48

Praha je dobrodružství a romantika. Také nikdy nekončící zdroj zajímavostí. Stačí jen zvednout oči od displeje mobilního telefonu a nestačíte se divit....  celý článek

Sumčí albín z výstaviště si oblíbil makrely. Lidé si občas myslí, že je mrtvý

vydáno 29. dubna 2024  4:52

Jan Nebor zaplácá do vody a sumec se začne obracet, aby si připlul pro makrelu. Je bílý a jmenuje se Pepa. Netypický kromě barvy je i jeho domov, který má...  celý článek