Mezi více než šedesátkou učňů-číšníků Středního odborného učiliště gastronomie U Krbu v Praze 10 zabodovaly Martina Sobotová a Anna Stejskalová. V soutěži připravily nejlepší slavnostní tabuli, odborná komise kromě úpravy tabule hodnotila i odborné znalosti studentek a jejich vystupování. Deník Metro se zručnými děvčaty pořídil krátký dvojrozhovor:
Proč jste se rozhodla vyučit číšnicí? Martina: Tento obor jsem si vybrala protože ráda poznávám nové lidi a chtěla bych se dostat v gastronomii výš, například mít svůj vlastní penzion nebo rodinný hotel. Ráda bych nabrala více nových zkušeností v zahraničí a to podle mého názoru tato profese umožňuje.
Anna: Nejsem přímo vyučena v oboru číšník jsem na čtyřletém oboru Gastronomie. Je to obor, ve kterém nabudete znalostí jak z pohledu číšníka tak i kuchaře a je to zaměřené spíše na funkci provozovatele nějakého gastronomického podniku. Tento obor jsem si vybrala proto, že už od 12 let jsem se učila vařit a zjistila jsem, že mít restauraci by byl můj sen.
Čeští číšníci obecně moc dobrou pověst nemají, bývají neochotní, špatně počítají a podobně. Jakou vy máte osobní zkušenost a jak tuto pověst hodláte zlepšit? Martina: Bohužel nemůžu říci, že bych se s tímto nesetkala, například když jsem byla hostem v jedné restauraci - číšník byl neochotný a bylo vidět, že se přímo nudí. Já osobně se snažím našim hostům splnit jakékoliv přání a v budoucnu pokud budu mít svůj podnik, chtěla bych našim pracovníkům nabídnout skvělé podmínky na vykonávání práce plus školení a tím zvýšit i kvalitu a zamezit špatné pověsti.
Anna: Myslím si, že je to trochu přitažené za vlasy samozřejmě, že se mi kolikrát stalo, že číšníci byli neochotní a nečišelo z nich, že by z toho povolání byli zrovna nějak nadšení, ale také záleží na tom, jaký podnik si zrovna vyberete. Nevím, zda-li mohu slíbit, že to zlepším, ale jsem ten člověk, který se snaží co nejvíce vyhovět zákazníkovi jak se říká: "Náš zákazník, náš pán".
V kterém typu podniku byste v budoucnu nejraději pracovala a proč? Martina: Nejraději bych ze začátku pracovala v nějakém velkém mezinárodním podniku jako je například Four Seasons Prague Hotel, abych nabrala dostatečné zkušenosti a rozhled. Ale po nějaké době bych se ráda spíše zabývala rodinnými hotely.
Anna: Já bych nejraději dělala v hotelu Four Seasons, kde mám teď praxi, jelikož je to nejlepší, co člověk může ohledně svých zkušeností získat. Můžete pracovat v zahraničí a rozvíjet tak své znalosti a naučit se něco nového, až praxi získám, chtěla bych mít vlastní restauraci, ale to mě čeká ještě hodně úsilí.
Ve středu bojují kuchtíciGastronomická škola U Krbu v Praze 10 zve ve středu od 14 do 17 hodin rodiče veřejnost na další soutěž svých učňů.
|