metro.cz

Čím je hlav v domácnosti více, tím méně potravin se vyhodí

  11:31
Předcházet plýtvání s jídlem pomáhají také potravinové banky. Nasytí všechny zájemce.
Tereza Kovalčíková | foto: Tereza KovalčíkováMetro.cz

Asi každý už někdy našel v temných zákoutích lednice prošlé potraviny, na které se přes hradby z kelímků, krabiček a hrnců prostě zapomnělo. Podle výzkumů Mendelovy univerzity v Brně vyhodí průměrný Čech 33 kilogramů potravin za rok. Velký rozdíl je mezi domy se zahradou a byty. Obyvatelé sídlišť ročně vyprodukují přes padesát kilo organického odpadu na člověka, přičemž téměř 60 procentům vyhazovaných potravin by se dalo předejít

Dobrou zprávou je, že čím početnější rodina, tím méně jídla vyhodí, nejvíce plýtvají ti, kteří bydlí o samotě.

Každý rok se celosvětově vyhodí zhruba 1,2 miliardy tun vyprodukovaných potravin. V Evropě se nevyužije asi 20 procent jídla. Plýtváním potravinami se proto zabývají i cíle udržitelného rozvoje Organizace spojených národů, jedním z nich je tento organický odpad do roku 2030 globálně snížit o polovinu.

Banky pro hladové
K plýtvačům nepatří jen domácnosti, svůj podíl mají také restaurace nebo obchodní řetězce. Některé se snaží konzumní zboží zužitkovat do posledního kusu a nadměrnou produkcí potravin, které se před datem spotřeby nestačí vyprodat, zásobují potravinové banky.

Skrze ty se k jídlu dostanou lidé v nouzi. Pro balíček si mohou přijít všichni ti, kdo potřebují pomoc, ať už to jsou senioři, samoživitelé nebo lidé bez domova. S narůstajícími cenami zboží takových lidí v poslední době přibývá.

Seznam potravinových bank naleznete na stránkách www.potravinovebanky.cz.

Manuál proti odpadu
Naučit Čechy správně přistupovat k potravinám se snaží například projekt Zachraň jídlo nebo organizace Arnika, která pro zájemce vytvořila manuál prevence odpadu. „Nejčastější důvod, proč lidé jídlo vyhazují, je jeho zkažení, často si ho také navaří příliš a nestíhají ho sníst,“ říká Tereza Kovalčíková, která se v Arnice zabývá programem Toxické látky a odpady. „Dali jsme proto dohromady publikaci s tipy nejen jak neplýtvat jídlem, ale jak se naučit odpad celkově nevytvářet,“ pokračuje Kovalčíková.

Zajímavým počinem je také aplikace Nesnězeno, mapující podniky, které nestačily prodat všechno navařené jídlo. Zbylé porce nabízejí se slevou. Stačí si jídlo zamluvit a ještě ten den vyzvednout.

Začíná to nákupem
Důležitým krokem předtím, než vyrazíte na nákup, je kontrola lednice a spíže a sepsání nákupního seznamu. Budete-li se ho držet, předejdete impulzivnímu házení produktů do košíku podle toho, na co zrovna dostanete chuť. V ideálním případě si už předem rozmyslete, jaké suroviny budete k vaření potřebovat.

Pozor je také potřeba dávat na zboží v akci, které je sice za zvýhodněnou cenu, avšak může mít kratší datum spotřeby.

Tipy, jak neplýtvat potravinami

  • Co se zbytky? Máte-li zahradu, kompostujte. Kdo se nebojí žížal, může si do bytu pořídit takzvaný vermikompostér.
  • Hlad má velké oči, nechoďte proto nakupovat hladoví, předejdete tak nadměrným nákupům. Užitečný je nákupní seznam, pokud ho nestíháte sepsat, vyfoťte si alespoň to, co máte v lednici.
  • Naučte se, jak správně skladovat potraviny. Jablka, banány, švestky nebo cibule při dozrávání uvolňují ethylen, neměly by se proto skladovat vedle plodin, které jsou na tuto látku citlivé (okurky, lilek, mrkev, brambory a další).
  • Co nestíháte sníst, zamrazte nebo zavařte.
  • Více užitečných rad, jak na odpady, najdete v publikaci, která je zdarma ke stažení na webu Arnika.org.
Autor: Veronika Reicheltová Metro.cz
zpět na článek