Ještě v 19. století se setkání u jídla pod širým nebem říkalo merenda. Postupně se ale pikniky proměnily. Zatímco autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová se na slavnostních občerstveních proslavila Kunětickými preclíky, v dnešní době si potrpíme spíše na jídlo z grilu.
Polovina Čechů míří na piknik se svými kamarády, třetina pak s rodinou. Nejvíce se zde konzumuje maso, kterému dává přednost 69 procent lidí, následuje zelenina pečivo a sýry. Vyplývá to z průzkumu, který ve spolupráci s agenturou NMS Market Research provedla společnost Stock Plzeň-Božkov. Na maso ale byli Češi vždy. Pražané kdysi chodili do klášterů a po modlitbě hledali vhodné místo ke konzumaci pokrmů. Nejčastěji se hodovala šunka, která se zapíjela pivem.
První ze současných zhruba dvaceti moderních piknikových míst v Praze se objevila už před osmi lety. Letos se přidalo třeba Ekocentrum Prales ve Kbelích či louka v Královské zahradě na Pražském hradě. Piknik u otevřeného ohně si můžete dopřát nově také na Štvanici. Už zaběhlá místa jsou v Hostivařském lesoparku, na Divoké Šárce či v Kunratickém lese.
Desítku těchto míst provozují Lesy hl. m. Prahy. Jejich mluvčí Petra Fišerová říká, že v létě je o ně zájem. „Pikniková místa jsou obvykle vybavena posezením a připravenou plochou určenou na grilování či opékání. Dříví je nutné si donést vlastní,“ říká Fišerová a dodává, že místa jsou pravidelně kontrolována jejich pracovníky.
V několika pražských parcích si ale můžete nově užívat piknik také s jídlem a pitím, které si objednáte pár desítek minut před konzumací a kurýr vám ho přinese až na místo. Služba společnosti DámeJídlo.cz přišla s novou službou. Takzvané pick-up pointy jsou třeba na Grébovce, Parukářce, na Vítkově či v Riegerových sadech. Právě zde ve středu zahrají od 15 hodin Jakub Ondra a kapela Nebe.
„První pick-up pointy vznikají v Praze a Brně a dále je plánujeme rozšiřovat po republice. Místa budou aktivní celý rok, ale hlavní sezonu očekáváme nyní v letních měsících,“ říká Jan Matějů z DámeJídlo.cz.
Pikniková místa v Praze
|