metro.cz

Počasí v Praze

8 °C / 11 °C

Úterý, 27. října 2020. Svátek má Šarlota, Zoja, Zoe.
V pivovaru ve čtvrtek ráno začali vařit první tisícovku litrů chmelového moku,...
Dalších 8 fotografií v galerii
V pivovaru ve čtvrtek ráno začali vařit první tisícovku litrů chmelového moku, která, pokud se várka podaří, poslouží k pití. | foto: Filip Jaroševský, Metro.cz

V Bránickém pivovaru se opět vaří pivo

13. srpna 2016  7:57 Filip Jaroševský Metro.cz
V Braníku to zase voní chmelem. Do vaření piva se tu v prostorách bývalých stájí pustil minipivovar Moucha, který si tu coby nový nájemník zřídil svou domovskou základnu. Jak říká jeho zakladatel Petr Moucha, pivovar Moucha dolítal a přistál v Braníku.

„Čtyři roky jsme fungovali jako takzvaný létající pivovar, tady pivovar bez domova, který vaří, kde se dá. Nyní máme radost, že jsme zakotvili,“ říká Petr Moucha kontrolující teplotu v nerezovém kotli takzvané varny plné sladiny a mláta.

Fotogalerie

V pivovaru ve čtvrtek ráno začali vařit první tisícovku litrů chmelového moku, která, pokud se várka podaří, poslouží k pití. Pivovar přitom dělá při jeho výrobě čest označení minipivovar. Na výrobu zde stačí tým o třech lidech.

„Postupně bude samozřejmě výroba větší a náročnější. S tím, co tu nyní vidíte, je v budoucnu možné vařit až pět tisíc hektolitrů piva,“ popisuje Václav Potěšil z firmy Pivo Praha. Ta dodala potřebnou technologii k vaření piva, jako je takzvaná varna, kde se pivo vaří, spilka, kde pivo kvasí, a ležácký sklep, tedy místo, kde pivo zraje.

Proces je stále v první fázi, a tak by ochutnávání kouřícího moku bylo bohužel předčasné. Ač jde pouze o zkušební provoz, pro Branický pivovar je to obrovský krok kupředu. Po devíti letech zde vzniká první pivo od přesunutí výroby piva Braník na Smíchov. „Je to hodně dobrý pocit, když tohle místo opět plní svůj účel, byť ne v prostorách hlavní budovy,“ dodává Moucha.

Tým pivovaru, oděný do stejnokrojových černých triček s potiskem much lezoucích jeho nositelům po zádech, má kromě počtu členů ještě jedno specifikum. Sládkovou zde dělá Daniela Tallová, která coby studentka střední pivovarnické školy aspiruje na nejmladší sládkovou v Česku. „Pořádně si nás vyfoťte, ať je vidět, že nejsme žádná parta buclatých pivovarníků, jak bývají vyobrazováni,“ usmívá se Petr Moucha.

Komentáře

Hlavní zprávy

Česko čelí druhé vlně kvůli velké jarní bezstarostnosti

Onkolog a internista Lubomír Skopal
vydáno 27. října 2020  10:47

Na výzvu České lékařské komory, aby přijeli pomáhat do českých nemocnic, se přihlásil i bývalý onkolog internista Lubomír Skopal z nemocnice v Mulhouse ve...  celý článek

Stromy na Andělu padly bez povolení, myslí si dendrolog

Před kinem jsou nově vysazeny paulovnie plstnaté.
vydáno 27. října 2020  7:21

Piazzettu před kinem CineStar na Smíchově zdobily ještě před několika dny zdravě vyhlížející katalpy. Pak ale prakticky za jediný den tyto štíhlé stromy...  celý článek

Komerční sdělení

Takto jednoduše se dá šetřit energie a voda při mytí nádobí a praní

Takto jednoduše se dá šetřit energie a voda při mytí nádobí a praní
vydáno 27. října 2020

Čistá voda je kritickým prvkem. Převážná většina vody na povrchu Země, přes 96%, je slaná voda v oceánech. Což znamená, že i když je vody dostatek, k...  celý článek

Komerční sdělení

Chystáte se na lov? Tato výbava vám nesmí chybět

Chystáte se na lov? Tato výbava vám nesmí chybět
vydáno 27. října 2020

Milujete ten pocit, když čekáte na zvěř se zbraní v ruce? Nemůžete se dočkat, až vyrazíte spolu s dalšími myslivci na lov? Pokud ano, rozhodně by vám...  celý článek

Vaše fotky z Prahy