metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Cider i Cidre zlepší podzimní náladu

  12:10
Býval to běžný nápoj ze zkvašených jablek, který vytlačilo pivo. Kvalitní lehce alkoholový „jabčák“, jak se u nás tomuto mírně perlivému pití někde lidově říká, je osvěžující a plný přírodní síly. Spektrum chutí a vůní je navíc u cidrů a ciderů ohromné. Podobně jako u šumivého vína.
Ivo Laurin, zakladatel cidrářství Utopia sídlícího v pozdně gotické tvrzi v...

Ivo Laurin, zakladatel cidrářství Utopia sídlícího v pozdně gotické tvrzi v Sudkově Dole v Josafatském údolí nedaleko Tábora. | foto: Romana Marie Jokelová

Zvláštní kategorií zažívající u nás nebývalou renesanci jsou řemeslné naturální cidery, v nichž naplno pracují divoké kvasinky a bakterie. Vyráběné jsou z čerstvě vylisovaného moštu, zrají dlouhé měsíce a pokaždé mají trochu jinou vůni a chuť. Naopak velkovýrobci používají pasterované šťávy koncentráty a přidávají umělotiny a cukry.

„Laik pozná opravdu kvalitní cider při důkladném pročtení etikety. Cider bohužel smí obsahovat leccos. Barviva, aromata, konzervanty,“ upozorňuje Ivo Laurin, zakladatel cidrářství Utopia sídlícího v pozdně gotické tvrzi v Sudkově Dole v Josafatském údolí nedaleko Tábora. „Naše cidery kvasí v dubových sudech. Nepasterujeme, nefiltrujeme, nepřidáváme siřičitany ani jiná aditiva, nesytíme CO2,“ říká Laurin, jehož cidery nabízejí mimo jiné pražské michelinské restaurace i vyhlášené londýnské podniky. „Naše nejoblíbenější odrůda je Panenské české. Malinké červené jablíčko. Pěstuje se u nás odnepaměti. Já mám z celého procesu nejraději podzimní lisování a plnění sudů novými mošty. Je to tvrdá, ale voňavá a uspokojující práce,“ míní Ivo Laurin.

„Naše cidery kvasí v dubových sudech. Nepasterujeme, nefiltrujeme, nepřidáváme siřičitany ani jiná aditiva, nesytíme CO2,“ říká Laurin, jehož cidery nabízejí i vyhlášené londýnské podniky.

Prapředek dnešního cidru i cideru se vyráběl nejspíš už v antických časech a nazýval se v řečtině sikera a v latině sicera. Šířil se přes Baskicko a Francii. Nyní jsou ve Francii hlavními centry výroby Bretaň a Normandie, kde mírnější vlhké klima umožňuje kvašení přes zimu.

Cidery z produkce A. K. Cider vycházejí z tradičního způsobu výroby jablečného „burčáku“, jak se cideru říká na Valašsku. „Navazujeme na rodinnou tradici. Vyrábíme cider v prostorách, které vybudoval děda Antonín Kalenda, a čerpáme informace o výrobních postupech z jeho sešitů, jež si vedl již jako student Ovocnářské školy ve Vizovicích. Používáme místní odrůdy jablek, hlavně Strýmky, Jaderničky a Kožuchy, z vizovických sadů bez chemických postřiků. Raritou je perry Sudinka z místních hrušek Sudinek,“ prozrazuje Martin Kovář.
A připomíná, že s kvalitním suchým ciderem je to jako s olivami – na první ochutnání se do něj většinou nezamilujete.

Jablečná rozmanitost
Jan Abt ze statku Tátův sad, kterého k výrobě tohoto často nevyzpytatelného moku přivedly důsledky recese z roku 2008, vyrábí cidery tradičním anglickým způsobem z čerstvého moštu, který lisují na podzim, kdy jablka dozrávají, a nechávají jej zrát ve sklepě při nízkých teplotách 12 až 24 měsíců. Teprve potom ho lahvují. „Tradičním způsobem je téměř nemožné vyrábět identické cidery co do chutí a vůní. V tom je nádhera přírodní rozmanitosti a lokálních rozlišností. Cider je skvělý do vaření k tučným jídlům. Svou kyselostí krásně odlehčuje jinak těžké pokrmy. Na zimu se hodí i v teplé podobě s pomerančem, zázvorem, skořicí a badyánem.“ 

Jan Abt

Jakub Neuls navazuje se svým Cidre 99 na tradici zpracování jablek. Od rodiny odkoupil statek v Roštíně, kde se v minulosti lisovala jablka na výrobu moštů, pálenky a jablečného vína. „S kamarádem jsme začali zkoušet vyrábět jablečné víno a následně jsme plynule přešli k prvním cidrům. V našem případě je nejsložitější proces sycení. Náš cidre je vyráběn druhotnou fermentací v lahvi, kdy se hotový znovu rozkvasí za pomocí vybraných kvasinek a trochy cukru a nalahvuje, následně několik měsíců leží na lahvi a zraje. Největší pozor si musíme dávat na kontaminaci cidru při skladování bakteriemi octového kvašení,“ doplňuje Neuls.

S pozdním podzimem a zimou si podle něj cidre v míchaných nápojích rozumí s rumem, whiskey nebo slivovicí. „Ovšem nejlepší je stejně ohřátý s kořením a troškou calvadosu,“ dává na závěr další tip. 

Není cider jako cidre

  • Jde totiž o dva různé nápoje. Cider (sajdr), tedy anglický způsob výroby, se více podobá pivu. Britové ho připravují rychlým dokvašením v řádu týdnů, může obsahovat dochucovadla a aditiva.
  • Oproti tomu cidre (sídr) má původ ve Francii a je to stoprocentní přírodní jablečný nápoj vyznačující se přirozeným zbytkovým cukrem. Tradiční metoda zpracování je založená na dlouhém zrání (6 až 8 měsíců), bez přídavku sladidel či jakýchkoli aditiv. Cidre dozrává v lahvi pod uzávěrem a získává tak perlivost. Zkvašená jablka se ale nesmí nechat prokvasit úplně, aby nevzniklo jablečné víno. Francouzský cidre se ve třech variantách liší zbytkovým cukrem: od sladkého (doux) až po suchý (sec). Švýcarská obdoba cideru (apfelwein) se někdy ředí nezkvašeným jablečným moštem, aby měla nižší obsah alkoholu, kolem čtyř procent.
Autor:

Hlavní zprávy

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Mráz spálil révu netypicky. Škody ve vinicích přesahují dvě miliardy

vydáno 26. dubna 2024  13:22

Že to vinaři a vinohradníci nemají jednoduché, znělo i na tiskové konferenci k aktuální situaci a vyčíslení škod. Během pár týdnů se totiž prakticky...  celý článek

Orty chtějí upravit tak, aby bývalým kaolinovým dolem projeli i vozíčkáři

vydáno 26. dubna 2024  13:22

Jihočeský kraj pracuje na zpřístupnění podzemních chodeb blízko Českých Budějovic, kde se těžil kaolin. Úpravy budou stát desítky milionů korun. Pak by...  celý článek