metro.cz

Počasí v Praze

6 °C / 15 °C

Úterý 21. března 2023. Svátek má Radek

Další 4 fotografie v galerii
Ivo Laurin, zakladatel cidrářství Utopia sídlícího v pozdně gotické tvrzi v Sudkově Dole v Josafatském údolí nedaleko Tábora. | foto: Romana Marie Jokelová

Cider i Cidre zlepší podzimní náladu

  12:10
Býval to běžný nápoj ze zkvašených jablek, který vytlačilo pivo. Kvalitní lehce alkoholový „jabčák“, jak se u nás tomuto mírně perlivému pití někde lidově říká, je osvěžující a plný přírodní síly. Spektrum chutí a vůní je navíc u cidrů a ciderů ohromné. Podobně jako u šumivého vína.

Zvláštní kategorií zažívající u nás nebývalou renesanci jsou řemeslné naturální cidery, v nichž naplno pracují divoké kvasinky a bakterie. Vyráběné jsou z čerstvě vylisovaného moštu, zrají dlouhé měsíce a pokaždé mají trochu jinou vůni a chuť. Naopak velkovýrobci používají pasterované šťávy koncentráty a přidávají umělotiny a cukry.

„Laik pozná opravdu kvalitní cider při důkladném pročtení etikety. Cider bohužel smí obsahovat leccos. Barviva, aromata, konzervanty,“ upozorňuje Ivo Laurin, zakladatel cidrářství Utopia sídlícího v pozdně gotické tvrzi v Sudkově Dole v Josafatském údolí nedaleko Tábora. „Naše cidery kvasí v dubových sudech. Nepasterujeme, nefiltrujeme, nepřidáváme siřičitany ani jiná aditiva, nesytíme CO2,“ říká Laurin, jehož cidery nabízejí mimo jiné pražské michelinské restaurace i vyhlášené londýnské podniky. „Naše nejoblíbenější odrůda je Panenské české. Malinké červené jablíčko. Pěstuje se u nás odnepaměti. Já mám z celého procesu nejraději podzimní lisování a plnění sudů novými mošty. Je to tvrdá, ale voňavá a uspokojující práce,“ míní Ivo Laurin.

„Naše cidery kvasí v dubových sudech. Nepasterujeme, nefiltrujeme, nepřidáváme siřičitany ani jiná aditiva, nesytíme CO2,“ říká Laurin, jehož cidery nabízejí i vyhlášené londýnské podniky.

Prapředek dnešního cidru i cideru se vyráběl nejspíš už v antických časech a nazýval se v řečtině sikera a v latině sicera. Šířil se přes Baskicko a Francii. Nyní jsou ve Francii hlavními centry výroby Bretaň a Normandie, kde mírnější vlhké klima umožňuje kvašení přes zimu.

Cidery z produkce A. K. Cider vycházejí z tradičního způsobu výroby jablečného „burčáku“, jak se cideru říká na Valašsku. „Navazujeme na rodinnou tradici. Vyrábíme cider v prostorách, které vybudoval děda Antonín Kalenda, a čerpáme informace o výrobních postupech z jeho sešitů, jež si vedl již jako student Ovocnářské školy ve Vizovicích. Používáme místní odrůdy jablek, hlavně Strýmky, Jaderničky a Kožuchy, z vizovických sadů bez chemických postřiků. Raritou je perry Sudinka z místních hrušek Sudinek,“ prozrazuje Martin Kovář.
A připomíná, že s kvalitním suchým ciderem je to jako s olivami – na první ochutnání se do něj většinou nezamilujete.

Jablečná rozmanitost
Jan Abt ze statku Tátův sad, kterého k výrobě tohoto často nevyzpytatelného moku přivedly důsledky recese z roku 2008, vyrábí cidery tradičním anglickým způsobem z čerstvého moštu, který lisují na podzim, kdy jablka dozrávají, a nechávají jej zrát ve sklepě při nízkých teplotách 12 až 24 měsíců. Teprve potom ho lahvují. „Tradičním způsobem je téměř nemožné vyrábět identické cidery co do chutí a vůní. V tom je nádhera přírodní rozmanitosti a lokálních rozlišností. Cider je skvělý do vaření k tučným jídlům. Svou kyselostí krásně odlehčuje jinak těžké pokrmy. Na zimu se hodí i v teplé podobě s pomerančem, zázvorem, skořicí a badyánem.“ 

Jan Abt

Jakub Neuls navazuje se svým Cidre 99 na tradici zpracování jablek. Od rodiny odkoupil statek v Roštíně, kde se v minulosti lisovala jablka na výrobu moštů, pálenky a jablečného vína. „S kamarádem jsme začali zkoušet vyrábět jablečné víno a následně jsme plynule přešli k prvním cidrům. V našem případě je nejsložitější proces sycení. Náš cidre je vyráběn druhotnou fermentací v lahvi, kdy se hotový znovu rozkvasí za pomocí vybraných kvasinek a trochy cukru a nalahvuje, následně několik měsíců leží na lahvi a zraje. Největší pozor si musíme dávat na kontaminaci cidru při skladování bakteriemi octového kvašení,“ doplňuje Neuls.

S pozdním podzimem a zimou si podle něj cidre v míchaných nápojích rozumí s rumem, whiskey nebo slivovicí. „Ovšem nejlepší je stejně ohřátý s kořením a troškou calvadosu,“ dává na závěr další tip. 

Není cider jako cidre

  • Jde totiž o dva různé nápoje. Cider (sajdr), tedy anglický způsob výroby, se více podobá pivu. Britové ho připravují rychlým dokvašením v řádu týdnů, může obsahovat dochucovadla a aditiva.
  • Oproti tomu cidre (sídr) má původ ve Francii a je to stoprocentní přírodní jablečný nápoj vyznačující se přirozeným zbytkovým cukrem. Tradiční metoda zpracování je založená na dlouhém zrání (6 až 8 měsíců), bez přídavku sladidel či jakýchkoli aditiv. Cidre dozrává v lahvi pod uzávěrem a získává tak perlivost. Zkvašená jablka se ale nesmí nechat prokvasit úplně, aby nevzniklo jablečné víno. Francouzský cidre se ve třech variantách liší zbytkovým cukrem: od sladkého (doux) až po suchý (sec). Švýcarská obdoba cideru (apfelwein) se někdy ředí nezkvašeným jablečným moštem, aby měla nižší obsah alkoholu, kolem čtyř procent.

Komentáře

Hlavní zprávy

Dluhový mýtus. Hodná maminka samoživitelka a zlý, necitlivý věřitel

vydáno 20. března 2023  16:53

Připravovaná vládní novela oddlužení, tedy insolvenčního zákona, vyvolává u odborníků zděšení. Ti diplomatičtější hovoří o tom, že jsou minimálně...  celý článek

Jana Mesarčová je zamilovaná do poklopů. Kanál chce dokonce i na známky

vydáno 20. března 2023  5:21

Každý jsme jiný, a tedy i naše sny vypadají odlišně. U kreativních jedinců může jít o poměrně originální výjevy. Neobvyklou zálibu má třeba dlouholetá...  celý článek

Sládek Honza Ilgner má pivovar jako alchymistickou dílnu

vydáno 19. března 2023  19:00

Vaří trendy v pivovaru Radouš i neobvyklé pivní styly ve svém projektu The Barn. Název znamená anglicky stodola a právě do zrekonstruované stodoly v...  celý článek

Každý zápas má svůj příběh, který vyprávíte divákům, říká Král Slova Kuba

vydáno 19. března 2023  13:52

Jmenuje se Jakub Pešek, ale v ringu má přezdívku Král Slova Kuba. Dřív jako wrestler zápasil, nyní je moderátorem a hlavním rozhodčím. Potkat ho můžete...  celý článek