metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 24 °C

Pondělí 29. dubna 2024. Svátek má Robert

Kvůli nemocným zemědělcům se výrazně zdraží potraviny z dovozu, varuje IZPP

  17:29
Koronavirové téma se netýká jen problémů ve zdravotnictví, ve školství, výpadků tržeb ve službách a dalších podnikatelů. Upozorňují na sebe i zemědělci. „Na vládu jsme požadavek ohledně očkování poslali už v březnu minulého roku. Zatím bez odpovědi. Nechceme strašit, ale pokud nebudou kvalifikovaní pracovníci v zemědělství očkováni, může dojít k výpadkům surovin a potravin. Jejich ceny pak z důvodu dovozů poletí nahoru,“ říká pro deník Metro Jiří Milek, místopředseda Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků (IZPP).
Místopředseda IZPP Jiří Milek | foto: IZZP.CZ

Z průzkumu, který pro vás zpracovala agentura STEM/MARK, vyplývá, že se lidé tvrdého lockdownu obávají. Ten by mohl zapříčinit nedostatek potravin. Je tomu skutečně tak?
My jako zemědělci a potravináři nechceme strašit, že k výpadkům potravin skutečně dojde. Nicméně s ohledem na situaci je možné, že nějaké výpadky budou. Kvalifikovaní pracovníci v zemědělství se třeba nahrazují velmi těžce. Jen v případě podniků, které jsou sdružovány pod IZPP, by mohlo dojít k výpadku české domácí produkce například u mléka a mléčných výrobků o více než 25 procent, u vepřového masa o více než 60 procent, u drůbežího masa o více než 70 procent. Dále by došlo k významnému výpadku i u ovoce, zeleniny, brambor, ale také u jiných komodit. Pro zabezpečení rostlinné a živočišné výroby je nutné mít k dispozici kvalitní pracovní sílu, která pracuje sedm dní v týdnu, a důležitost těchto lidí je nutné zabezpečit přednostním vakcinačním programem proti covidu-19. Pokud by to nebylo zajištěno, bude ohroženo nejen zdraví lidí pracujících v zemědělství a potravinářské výrobě, ale budou ohroženy i dodávky surovin k produkci domácích kvalitních českých potravin.

Jde o to, zda by pak Česko muselo více surovin dovážet. Máte představu, o kolik by se jednotlivé výrobky zdražily?
Pokud bychom museli nahradit dovozem celý výpadek produkce podniků IZPP, došlo by určitě ke zdražení, jak už jsme si vyzkoušeli v minulém roce, zejména v dubnu a květnu až září. Příkladem byla cena jablek. Z 29 korun ještě u českých vzrostla cena na 74 korun za kilogram dovezených jablek, u květáku z 30 až 35 korun za hlávku na 99 korun za hlávku z dovozu. To je realita, když už není k dispozici domácí produkce, ceny potravin se výrazně zvyšují. Takový vývoj by nastal u všech dalších komodit.

Firmy, které jsou pod vaší iniciativou, upozorňují na to, že stát přehlíží důležitost očkovat i lidi z tohoto oboru. Jaké kroky podnikáte, aby došlo k očkování zemědělců?
V současné době byl požadavek na očkování pracovníků v zemědělství a potravinářství iniciován na úrovni ministra zemědělství, který určitě tento požadavek přednesl na jednání vlády ČR. Chápeme, že je důležité očkovat zejména ty, kteří bojují o lidské životy v první linii. Produkce potravin je ale také důležitá. Nepotřebujeme nezbytně naočkovat všechny zemědělce, ale zejména ty, kteří se starají o zvířata a v tuto chvíli zakládají úrodu. Všechny firmy, které jsou sdruženy pod IZPP, jsou schopny s očkováním svých pracovníků pomoci. Pokud budeme doma produkovat méně, pochopitelně se pak bude dovážet více a dá se očekávat cenový nárůst.

Kromě covidu se diskutuje také o novele zákona, která by obchodům nařídila odebírat české produkty. Jaký je v tomto kroku posun?
Novela zákona o potravinách má maloobchodním prodejcům stanovit minimální podíl prodeje domácí české produkce. Pozor, jde jen o prodejny s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečných a nejde ani o specializované prodejny. Nejde ani o celý sortiment všech potravin, ale o přibližně 130 základních potravin. Podíl by měl postupně narůstat z 55 procent v roce 2022 a v roce 2028 a následujících letech by měl být minimálně 73 procent. Novelu zákona bude tento měsíc projednávat Senát, v lednu ji již schválila Poslanecká sněmovna. Novela má hlavně zabezpečit kvalitní, čerstvé domácí potraviny a má posílit domácí české zemědělce a potravináře, ale i zaměstnance v zemědělství a potravinářství, kteří v tomto byznyse tahají za kratší konec provazu. Podobné podmínky již mají třeba ve Franci, kde zákon platí od října 2018 nebo i v Kanadě. Maloobchodní prodejci se brání zvýšit podíl nákupu českého původu na úkor dovozů z jejich mateřských zemí, čímž je jasné, že vyspělé země EU zabezpečují prodej svých potravin nejen na vlastním území, ale i v jiných zemích EU.

Vidíte v tomto možném kroku posun? Mohlo by tím být Česko skutečně alespoň nějakou měrou soběstačné?
Zvýšit podíl českých domácích potravin v maloobchodě bez schválení novely zákona není možné. I když české potraviny dokážeme vyrábět levněji, jsou kvalitnější a čerstvější, nedokážeme je umístit na našem trhu, jelikož naši maloobchodní prodejci jsou v rukou zahraničních producentů a přednostně prodávají několikanásobně více dotované zemědělské a potravinářské produkty. Pokud nakoupí část českých potravin, tak nasadí podstatně vyšší obchodní přirážku a tím uměle zvyšují ceny domácích potravin. Příkladem jsou brambory a výrobky z nich, kde jsme soběstační na 40 procent. V minulosti jsme byli v bramborách soběstační zcela a ještě jsme část produkce vyváželi. A jak je to s cenou? České tříděné brambory maloobchod nakupuje od pěstitelů za 2,20 až 2,50 koruny za kilogram – ale známe případy, kdy byl nákup i pod dvě koruny za kilo – a prodej v „akci“ je 18 korun za kilogram! A jak je to s dovozem? Do ČR bylo například v roce 2019 celkem dovezeno brambor ve slupce a ve výrobcích v objemu 201,2 tisíce tun. A odkud se k nám dovážejí brambory a výrobky z brambor? Zejména z Německa, Nizozemska, Francie, Polska, Egypta, Maroka, Tuniska, Ukrajiny, ale také z Nového Zélandu.

Dá se porovnat kvalita zahraničních produktů s českými?
Česká kvalita je v Česku garantována řadou kontrolních orgánů, které jsou nejen na evropské, ale i světové úrovni. Ze statistických údajů je zřejmé, že Česká republika používá nejnižší podíl chemických ochranných prostředků na hektar zemědělské půdy i nejméně průmyslových hnojiv na hektar ve srovnání se všemi, kteří k nám zemědělské produkty a potraviny dováží. Jde o několikanásobný rozdíl. Z hlediska kontrol produktů v maloobchodním prodeji vychází nejlépe české potraviny. V záchytech kontrolních orgánů Státní zemědělské a potravinářské inspekce je jednoznačně patrné, že naše produkty měly v loňském roce i v těch předcházejících nejnižší nálezy vadných kusů – ve srovnání s dovozem z EU i ze zemí mimo EU.

Tato projednávaná novela má ale i řadu kritiků. Podle nich by nahrávala velkým potravinářským a zemědělským firmám.
Je důležité si uvědomit, že novela nahrává především všem českým zemědělským firmám, což je podle nás dobře. Minimální podíl českých produktů ve velkých obchodech může také podpořit i střední a menší producenty, aby se do těchto prodejen se svým zbožím dostali. Návrhem zákona se bude pravděpodobně zabývat Evropská komise. 

Obava z tvrdého lockdownu

  • V Česku se podle statistik ČSÚ z roku 2019 spotřebují, včetně ztrát a odpadů, 2,2 milionu kilogramů potravin každý den. 
  • Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků si nechala vypracovat průzkum od agentury STEM/MARK. Z něho vyplývá obava Čechů z tvrdého lockdownu. 
  • Sedm z 10 Čechů se obává, že se nedostatek potravin v obchodech projeví nejpozději do měsíce. Dramatičtěji situaci vidí vysokoškoláci a ženy, které se dokonce častěji domnívají, že by se situace v obchodech projevila již za tři dny.
  • Polovina lidí v aktuálním průzkumu si myslí, že by vláda s ohledem na současnou situaci měla více podporovat české zemědělce a zařídit navýšení státních hmotných rezerv. „Aktuálně bychom měli zařadit zaměstnance v potravinářství a zemědělství do klíčových strategických sektorů. Největší riziko vidíme v mlékárenství, kde drtivou většinu mléka pro ČR zajišťuje přibližně tři tisíce lidí ve dvousměnném provozu. Věříme, že tento fakt vláda brzy zohlední,“ říká Milek.
  • Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků vznikla v roce 2015 a sdružuje dvanáct významných českých zemědělských a potravinářských podniků s produkcí základních potravin rostlinného a živočišného původu.
  • Podporuje uplatňování vědy, výzkumu, vývoje a inovací v zemědělství a potravinářství a spolupracuje s ostatními nevládními organizacemi tohoto oboru. Letos plánuje pokračovat v osvětové činnosti s cílem zvýšit soběstačnost v potravinách českého původu.
Autor: Marek Peška Metro.cz

Hlavní zprávy

Co krok, to dopravní značka či tabulka se zákazem. Česko se „výhrůžkami“ jenom hemží

vydáno 29. dubna 2024  11:59

Možná si ještě vybavíte pražskou „aféru“, kdy strážníci vykazovali ze svahů Petřína sáňkující děti. Aby pak udělalo město výjimku, když nechalo drobotinu...  celý článek

Umělá inteligence by se ráda stala psychoterapeutem. Opravdu dokáže pomoci?

vydáno 29. dubna 2024  5:53

Textů o AI jste už určitě četli mnoho. Umělá inteligence se snaží rozvíjet doslova v každém oboru. Jistě už jste slyšeli o AI v soudnictví, v IT...  celý článek

Písni Nothing Else Matter trumpeta velmi sluší, říkají kluci z kapely Melanchollica

vydáno 28. dubna 2024  5:33

Tribute kapely oslavující svoje vzory jsou běžnou součástí hudební scény. V Česku se ale před rokem zrodil projekt, který se běžnému napodobování cizích...  celý článek

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

vydáno 29. dubna 2024  16:42,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského okruhu, kde došlo k hromadné dopravní nehodě čtyř...  celý článek