Pár pivek, k tomu vepřové koleno. Takový jídelníček si u nás dopřávají hlavně cizinci z daleké Asie. Bedekry jim to totiž doporučují jako každodenní českou stravu. Kdeže loňské sněhy jsou! Češi nejsou dokonalí, ale už si dávají větší pozor na to, co projde jejich žaludkem a střevy.
Lepší technika
|
„Ke znatelnému poklesu nemocí zažívacího ústrojí, a především úmrtí na rakovinu, došlo i kvůli zdravějšímu životnímu stylu,“ potvrzuje Milan Lukáš, místopředseda České gastroenterologické společnosti. Před rokem 1989 jsme totiž vedli žebříček rakoviny tlustého střeva. Teď míříme k třicátému místu. Jíme znatelně zdravěji. „Ne všechno lze svádět na jídlo, něco je zřejmě i genetická záležitost,“ zmiňuje Lukáš. Sousední Bavorsko mělo i v minulosti třetinový výskyt nemoci, pivo a maso tam přitom jedli stejně jako u nás.
K poklesu úmrtí a závažnějším následkům u nás přispěla především dokonalejší prevence. Výrazně se rozšířila možnost preventivního vyšetření střev endoskopem, od pětapadesátého roku věku mají lidé vyšetření hrazené pojišťovnou. Momentálně specialisté usilují o to, aby se hranice bezplatného vyšetření posunula o pět let níž, a navíc, aby se věková hranice tohoto screeningu snížila na 45 let. Zvyšuje se totiž výskyt nejrůznějších střevních zánětů u mladších lidí. Například počet lidí trpících Crohnovou chorobou (autoimunní onemocnění, kdy organismus napadá vlastní buňky – pozn. redakce) stoupl ze 14 na 27 tisíc za posledních dvanáct let.
7500 Tolik Čechů si ročně vyslechne od lékaře sdělení, že mají karcinom tlustého střeva nebo konečníku. Zhruba polovina z nich ale kvůli pozdnímu zjištění zemře. |
Praktici by také přivítali vyšší úhrady přístrojů ze strany zdravotních pojišťoven. „Rozdíl mezi starým a novým endoskopem je obdobný jako mezi obyčejným tlačítkovým a chytrým telefonem,“ říká Ondřej Urban, gastroenterolog z Olomouce. Tabulky pojišťoven jsou podle něj dvacet let staré. „Cena původních endoskopů se pohybovala kolem čtyř set tisíc korun, nové stojí většinou přes milion korun,“ vysvětluje gastroenterolog.