Podle Evropské asociace výrobců zmrzliny spotřebuje průměrný Čech ročně tři až čtyři litry zmrzliny.
V Česku si dáváme zmrzlina hlavně v létě. Dalo by se tak předpokládat, že se jí nejvíc spotřebuje v teplých jižních oblastech Evropy, kde tropické teploty panují déle. Analýza ale ukázala, že státy jižní Evropy vůbec ve spotřebě zmrzliny nevedou. Je to totiž naopak.
Nejvíc se osvěžující pochoutky sní na severu. Zmrzlina totiž vykazuje mnohé charakteristiky luxusního zboží, a více se tak prodává v ekonomicky silných zemích. Nejvíce jí shltají obyvatelé skandinávských zemí (10 litrů na osobu ročně) či Velké Británie a Irska. Ze zemí na jihu Evropy vykazuje nadprůměrnou spotřebu jenom Itálie. V celosvětovém měřítku se nejvíce zmrzliny zkonzumuje na Novém Zélandu, v Austrálii či Spojených státech.
A česnekovou máte?Na netradiční zmrzlinu se stojí fronty. Hitem Festivalu česneku, který se koncem července už pošestnácté konal v Buchlovicích ve Zlínském kraji, se stala česneková zmrzlina. Tento zvláštní druh zmrzliny se dělá jen jednou do roka jako festivalová atrakce. Lidé by ji prý denně nekupovali. Zvláštní druhy zmrzliny nabízí i zmrzlinárna ve Stráži pod Ralskem. V nabídce již měli například příchutě čabajka, svíčková, křenová, štrúdlová, koprová, piškotová a mrkvová. Pro fajnšmekry tu pak mají i zmrzlinu s příchutí piva, rumu či becherovky. |