metro.cz

Počasí v Praze

-3 °C / -1 °C

Úterý 5. prosince 2023. Svátek má Jitka
ilustrační snímek | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Stejně jako pivo, tak i víno teď prochází zcela novou chutí

  15:38
Jabčák. Rybízové či višňové víno. To, co vznikalo dříve doma, teď najdete v jiné podobě také v obchodech.

Skalní vinaři název „víno“ pro nápoje vyrobené z jiných surovin než z hroznů, nevypustí ani z úst. Jenže „vinné“ nápoje z nejrůznějších druhů ovoce či skutečná vína dochucená šťávou z ovoce si nacházejí cestu ke spotřebitelům stále častěji. I když na trhu existují už delší dobu, teď se přesouvají ze spodních regálů na lepší pozice. Zbavují se nádechu výrobků z domácí dílny.

Neznámá, ale zajímavá

  • V Česku byly v minulosti vyšlechtěné nové odrůdy. Řada z nich čeká na „objevení“.
  • Odrůda červeného vína Sevar vznikla už v roce 1964, ale do nabídky se více dostává až v posledním období.
  • V Česku se postupně prosazují i některé novější, méně známé odrůdy z ciziny. Například Kerner, Dornfelder nebo Hibernal.

Na Pálavě se z toho chytají za hlavy
„Před několika lety si český milovník piva také nedokázal představit jinou než hořkou chuť, a nad pivem s ovocnou příchutí si ťukal na čelo. Sladké radlery jsou v posledních sezonách přitom zákaznickým hitem,“ říká Jindřich Sobota, spolumajitel lednického vinařství Annovino. Před nějakým časem se rozhodli pro neobvyklé kombinace vína nejen s ovocem, ale dokonce i s medem. V nabídce mají například „jednoodrůdové“ višňové víno, které si už odneslo několik cen z vinařských a zemědělských výstav a veletrhů. Stále víc se prosazují také s medovými víny, která vznikají jako kombinace vína, ovocné šťávy a medu. Neschází černý rybíz, malina, meruňka či hruška. „Vína nejsou doslazovaná cukrem, místo toho přidáváme med,“ říká Sobota.

Mnozí vinaři, nejen v této oblasti kolem Pálavy, se na tyhle kombinace tradičních vín s příchutěmi dívají skrz prsty. Skutečností ale je, že medových vín Annovino prodalo za poslední rok a půl jeden a půl milionu a zájem rozhodně neklesá. Poměrně často se taková vína prosazují v kombinaci s jinými destiláty nebo sekty a také jako zpestření nabídky v koktejlových barech.

Vinařský hit první republiky – Modrý Janek
Vedle hledání netradičních spojení jednotlivých odrůd do cuvée (víno smíchané z několika odrůd) se snaží vinaři vracet do nabídky odrůdy, které měly na vinicích v minulosti své místo. Vedle klasiky, jako Veltlínské zelené, ryzlink vlašský, Rulandské modré, Frankovka či Müller Thurgau, se v nabídce objevují dlouho pozapomenuté názvy. „Na Znojemsku, ale nejen tady, to byla za první republiky vcelku běžná odrůda,“ říká o Modrém Jankovi Pavel Vajčner ze Znovínu Znojmo. Vyrábí se z ní bílé víno, chuťové blízké veltlínům, pojmenování „modrý“ má odrůda proto, že během růstu a zrání změní původní fialovou až modrou barvu na konci léta v tradiční zelenou. „Někdy se odrůdě říkalo i Modrý Honza, případně Blauer Hans,“ dodává Pavel Vajčner. Některá vína, například Pálava, která byla módní v 90. letech, naopak ztrácejí na popularitě a vinaři už na ně nekladou takový důraz. 

Morava, pak i Čechy

Zhruba pět až šest set let před naším letopočtem přinesli do našich poloh zvyk vyrábět a pít víno Keltové. První zmínky o vínech, která se začala pěstovat u nás, pocházejí z období Velkomoravské říše. Kolem roku 1000 se začíná víno více pěstovat i v Čechách, například na Litoměřicku. Mezi průkopníky vinařství patřily mnišské řády.

Komentáře

Hlavní zprávy

Centrum Paprsek funguje již třicet let, stará se o více než sto klientů

vydáno 5. prosince 2023  5:54

Před pár dny otevřené centrum slouží hlavně klientům od šestnácti do čtyřiceti pěti let, kterým byla diagnostikována porucha autistického spektra.  celý článek

Poslouchají nás také babičky, říkají autorky úspěšného podcastu Vyhonit ďábla

vydáno 4. prosince 2023  14:09

Věci nazývají pravými jmény. Zároveň se i snaží správně pojmenovávát části pohlavních orgánů. Zuzana Kašparová a Terézia Ferjančeková jsou dvě kamarádky,...  celý článek

Streamu vládnou ještěři. Animovaný Leo vás pobaví. Mariňák Adam Driver si konečně zastřílí

vydáno 4. prosince 2023  12:55

Máme pro vás hned dva filmové tipy na chladné večery. Jeden najdete na Netflixu, druhý pro změnu na HBO Max.   celý článek

Vysokoprocentní čokoláda by určitě neměla být hořká, říká odbornice

vydáno 4. prosince 2023  5:14

Michaela Dohnálková začala s kakakovými boby pracovat v roce 2015 doma v kuchyni, s válečkem a fénem.  celý článek