Kadý rok zde vyrobí tisíce lahví, v posledních letech vysadili nový vinohrad, stavebně vylepili sklípek a dali vinařství kompletně novou značku. Modernizaci má na svědomí syn Martin. Rodiče něco nastartovali, ale k moderním technologiím mám blí, vysvětluje.
Svaz vinařů nedávno zveřejnil výsledky průzkumu, podle něho obor nejvíc pálí nejednotné evropské dotace. Jejich výsledkem je trh zaplavený nekvalitním vínem s cenou, které nejsou tuzemtí producenti schopni konkurovat. Souhlasíte, e je to největí problém?
Jetě ze koly si pamatuji, e v tuzemsku vyrábíme zhruba 44 milionů a dováíme 132 milionů litrů vína. To znamená, e jen jedna čtvrtina spotřeby je kryta námi. Obecně s dotacemi spí nesouhlasím, je lepí, kdy se umí kadý postarat sám. Kdy budeme počítat, tak na výrobu litru vína potřebujeme zhruba dva kilogramy hroznů a výkupní cena za kilo je asi dvacet korun, take jsme na čtyřiceti korunách jen za surovinu, a to jsme teprve vylisovali... Take pokud je v supermarketu láhev dovozového dotovaného vína za edesát korun, je to pro nás problém.
A k tomu můe jetě přijít zavedení spotřební daně na víno
To je zase dalí téma. Je iluzorní si myslet, e ji celou můe zaplatit zákazník, který má teď úplně jiné starosti ne nakupovat nae moravská vína o zhruba dvacet korun drá.
Vína nesou punc píle a elánu, rodinný podnik je oceněný jako nejlepí farma |
Kdy se nedá konkurovat zmíněným cenám, klade se větí důraz na příběh konkrétního vinaře, za kterým člověk přijede a třeba se u něj i ubytuje?
Jak jsem řekl, produkovat dneska hrozny, ani bych dělal víno, je ekonomická sebevrada, pokud na to nejsou dané dotace pro vinohradníky. Take dává smysl si hrozny vypěstovat, vyrobit z nich víno a realizovat přidanou hodnotu. A to je ten příběh. Malá rodinná vinařství, jako jsme my, musí zvládnout celý proces včetně zajitění odbytu sama. Kdy to má přidanou hodnotu, je to na dobré uivení, ale zároveň jde o celoroční práci, kdy se vinař a vinohradník v jedné osobě prakticky nezastaví. Spousta vinařů má i svůj penzionek, aby u nich mohli lidé, co přijedou na degustaci, přespat. Ale zase to větinou zajitují oni sami v rámci rodiny včetně občerstvení. Zároveň hosté zajdou i do místních restaurací a obchodů, take z toho profituje také okolí. Je to celý řetězec.
Jak se vám vlastně podniká v Dolních Dunajovicích? Jde o tradiční vinařskou obec, ale není tam zároveň větí konkurence?
Přijde mi, e si úplně nekonkurujeme, kadé vinařství má své stálé zákazníky. A kdy se vrátíme k tomu, e tuzemskými víny pokrýváme jen jednu čtvrtinu spotřeby, tak pokud zákazník chce pít moravské víno, které má rozumnou kvalitu, tak se prostě vinař na trhu můe udat. Jen jsme zase u toho, jestli můeme být cenově konkurenceschopní.
Zaujalo mě, e jako malé rodinné vinařství máte předsevzetí zůstat stále malí. Myslela bych si, e za větí objem výroby a odbyt budete rádi.
Je definovaná nějaká hranice toho, jak zůstat malí. Obecně se říká, e poměr cena výkon je rozumný, kdy vinařství dělá zhruba 30 tisíc litrů vína, v přepočtu na lahve a 40 tisíc, a tam ani zdaleka nejsme. Tohle mnoství rodina zvládne vyrobit. Pokud chce člověk dál růst, u se bavíme o zaměstnancích a přicházíte o flexibilitu. Kdy třeba přijde covid a klesnou prodeje, nemáte u zodpovědnost jen za rodinu, ale i zaměstnance. A hlavně, takto není třeba nikoho kontrolovat. Kadý má u nás svou roli, věříme si a víme, e ji kadý plní nejlíp, jak lze. Já a rodiče máme na starost vinařství, sestra penzion.
To zní idylicky
Ano, idylicky to zní. (směje se) Samozřejmě jsou rozpory, bavíme se, jak co dělat a nedělat, ale nakonec se vdycky nějak domluvíme.
Nae vinařství jsou světová. Kdo nevěří, a se přijede podívat, zní z Valtic |
Rodičům jste pomáhal u od dětství, pak jste se vydal do světa IT, abyste ve čtyřiceti po večerech vystudoval obor vinohradnictví a vinařství. Proč, kdy u jste praxi měl?
Abych tu profesi měl zvládnutou. Je to sice praktická záleitost, ale kdy se chcete někam posunout a zlepovat, je lepí, kdy vidíte za oponu. Já mám pořád svou profesi v IT a vinařství je velký koníček. A tak velký, e jsem si kvůli němu ztíil pět let ivota. (směje se)
Máte na svědomí proměnu, kterou vinařství prochází. Co to obnáí?
Bavíme se zase o přidané hodnotě. Aby láhev nějak vypadala, byla pěkná etiketa, aby vinařství bylo vidět. Zákaznickou základnu buduje taka x let, ale pokud se chceme rozířit přes online, musíme dělat i tohle.
Z vín nabízíte pro Dunajovice typický vlaák nebo Pálavu. Máte ale i červená vína a jako jedni z mála také Neronet, o co jde?
Neronet vylechtil Vilém Kraus (známý odborník věnující se vinařskému výzkumu a lechtění nových odrůd pozn. red.). Je to odrůda cabernetového typu, podobá se jiním vínům. Jde o barvířku, co znamená, e barvivo má u v dunině, take má tmavě sytou barvu.
Dokáete u díky postupnému oteplování konkurovat v červených vínech třeba Francii?
Záleí, jak má vinohradník rozumný výnos. Dá se říct, e pozdní sběry a výběry z hroznů jsou u modrých odrůd pomalu pravidlem, kdy jsou rozumně pěstované. Samozřejmě u těchto vín je pak potřeba zrání na sudu i na lahvi, aby se pěkně zapracovaly třísloviny. A pak to jsou vína opravdu pěkně pitelná.