metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 4 °C

Pátek, 5. března 2021. Svátek má Kazimír.
Pečeme!
Větší foto
Pečeme! | foto: Metro.cz

REPORTÁŽ: Vyzkoušela jsem si, jak se dá upéct čerstvý chleba

23. března 2019  5:52 Iveta Benáková Metro.cz
A neuždibuje kousky! V hypermarketu Albert na Chodově to kvůli přísné hygieně ani nejde.

Procházím kolem upečeného pečiva, a než se naděju, jsem přímo ve výrobně, kde nakupující lidé mohou pekařům koukat pod ruce. „Občas se stane, že sem i nakouknou a ptají se, co kdy dopečeme,“ říká s úsměvem vedoucí týmu pekárny Michal Tříska, který bude mým průvodcem. 

V hypermarketu tady pečou každý den desítky pecnů chleba čtyř druhů. „Počty upečených chlebů za den jsme schopni upravit podle aktuální nabídky. Pokud je nějaký v akci, uděláme jich 60 až 100 kusů,“ doplňuje Tříska. Když se tak rozhlédnu kolem sebe, všichni kmitají a přesně vědí, co mají dělat. Pece se činí a plac se plní pečivem. Na tři směny tu pracuje 28 lidí včetně brigádníků. 

Podle návodu lopatkou odměřím na váze jednotlivé položky a dám je do velké díže, která je automaticky během pár minut promíchá. Poté odvážím těsto na každý kousek chleba. „Má mít půl kila, ale odvažujeme o něco více,“ doplňuje Tříska. Dále se chleba zpracovává pěkně ručně. Ne že bych neuměla péct, když na to přijde, ale nijak kovaná v tom nejsem. Tudíž mi dohled jak Michala Třísky, tak pekařky Jolany, která mi i vše ukazuje, vysloveně prospívá. „Musíte to těsto několikrát přehnout a vytlačit z něj vzduch, poté ten bochánek několikrát promněte a protočte pod rukama a postupně, od středu, vyválejte váleček, který se vejde přímo tady do košíčku,“ nabádá mě Jolana. 

Jestli se někdy tvrdí, že lidé pracující u počítače si mohou zahrávat s karpálními tunely, netuším, s čím si zahrává ona. Razance a rychlost, s jakou těsto zpracovává, je neuvěřitelná. 

Poté pecny kynou. Po pár kouscích si říkám, že mi tato reportáž prospěje hlavně do dalšího kulinářského tvoření, protože pár fíglů mě tu naučili. Při odchodu jsem dostala kvalitní nabídku přijít před Vánocemi pomoct s vánočkami. Milá pekárno, třes se, jestli se tak stane...

Komentáře

Hlavní zprávy

Jak se stát hodinářem. Nesmí chybět nadšení a pevná ruka

Hodináři z Podskalí: Faruk Mahrezi a Zdeněk Rott
vydáno 4. března 2021  21:59

Jak se z elektrikáře a hodinového manžela či státního úředníka stane šikovný hodinář? Někdo změní profesi, protože musí. A pak jsou tu tací, kteří kvůli...  celý článek

Nový šedočervený kabát má už také jedna tramvaj

Polep tramvaje Škoda 14T Elektra.
vydáno 4. března 2021  9:52

V dílnách dopravního podniku Praha (DPP) bylo živo. Tramvaj Škoda 14T tu totiž jako vůbec první svého druhu fasovala nový šedočervený vizuál Pražské...  celý článek

Pytle s odpadky stříkejte dezinfekcí, radí Pražské služby

Ilustrační fotografie
vydáno 4. března 2021  6:58

Vzít, strčit do plastového pytlíčku, zauzlovat ho, pak ho strčit do druhého sáčku, ten taky zauzlovat a vyhodit do popelnice. Tenhle komplikovaný, nicméně...  celý článek

Praktičtí lékaři očkují bez humbuku. Pacienty dobře znají

Lékař Petr Šonka
vydáno 3. března 2021  17:53

Nad debatami kolem očkování a vakcín kroutí mnozí praktičtí lékaři nevěřícně hlavou. Nechápou například odpor vůči produktu od firmy AstraZeneca. „Po...  celý článek

Vaše fotky z Prahy