metro.cz

Počasí v Praze

12 °C / 21 °C

Sobota 4. května 2024. Svátek má Květoslav

Konec roku s bublinkami

  10:38
V těchto dnech si užíváme přehršle jídla, pití a čekají nás novoroční předsevzetí o hubnutí.
Nový rok s dobrým sektem | foto: MAFRA

Jak odolat babiččině vánočce, vinné klobáse s bramborovou kaší a rybě, kterou strýček Josef vlastnoručně chytil? Ve vzduchu je přitom velkolepá otázka: Co si dopřejeme k pití?

„Vánoční a povánoční setkání s rodinou a přáteli je vhodné začít aperitivem v podobě sklenky suchého sektu kategorie extra brut nebo brut,“ doporučuje David Král, trojnásobný držitel titulu Sommelier, a doplňuje: „Ke klasickým polévkám bych určitě doporučil vína odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský, ke smaženým pokrmům si vždy rád dám elegantní sekt postavený na odrůdách Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský.

„Jeho kyselinka spolu s alkoholem pomáhá v těle odbourávat tuk, sekt tak tělu pomáhá jídlo zpracovat,“ vysvětluje Král.

Šumivá vína se skvěle hodí i k dezertům, ale je nutné zajímat se, v jaké kondici jsou. „K cukroví a sladkému obecně se hodí polosuché a sladké sekty, které mají vyšší obsah cukru, a proto se hezky doplňují,“ radí Král. „Může jít třeba o bílou či červenou variantu sektu. U vín bych zvolil ta v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová,“ dodává.

Ohňostrojem to začíná

Poslední a neméně náročná událost z hlediska dobrého jídla a kvalitního pití přichází s oslavou nového roku. Stoly praskají pod nánosy jednohubek a v některých domácnostech se ještě dodržuje tradice ovaru s křenem. Tradiční je samozřejmě také novoroční přípitek, který v sobě nese poslání, aby rok následující byl ještě lepší než ten předchozí. „Začněte nový rok s klasickým sektem typu brut a užívejte si lahodnou chuť bublinek v dobré společnosti,“ podotýká s úsměvem hlavní sommeliér Bohemia Sektu David Král.

Nechcete přijít o přípitek, ale nemůžete pít alkohol, protože řídíte nebo jste budoucí maminka? Pro vás jsou připravené různé nealkoholické varianty sektů, které vám budou určitě chutnat.

„Známý ranní bolehlav po probdělé noci na večírku nejčastěji způsobují dvě věci – cukry a dehydratace. Doporučuji se proto vyvarovat míchání koktejlů či sladkých likérů a raději zvolit suchý sekt v kondici brut. Důležité je také sklenky s bublinkami prokládat vodou a dopřejte si i něco dobrého k jídlu. A když se přece jen bolest hlavy ráno dostaví, nalijte si skleničku rajčatového džusu, dejte si pořádnou snídani a jděte se projít na čerstvý vzduch. Pomůže vám také hodně silný vývar nebo vitaminy v podobě jablka, manga a avokáda,“ přidává užitečné tipy sommeliér.

Autor: Petr Holeček Metro.cz

Hlavní zprávy

Válka se nikdy nemění. Seriálový hit jménem Fallout navždy zvedl laťku herním adaptacím

Strážce streamu
vydáno 3. května 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Proč byste měli i jako pařením her nepolíbení jedinci věnovat pozornost televizní adaptaci jednoho z nejvýznamnějších značek videoherního průmyslu? Tuhle...  celý článek

Zálivky do korporátů jsou zbytečně plné chemie, říká omáčkář z Moravy

vydáno 3. května 2024  9:21

Fermentace je tradiční metoda, která v současnosti slaví svůj comeback. Delší trvanlivost je jen jednou z mnoha výhod.  celý článek

Světový den filmové legendy Star Wars se blíží. Ve hře je pro soutěžící tisíc dolarů

vydáno 2. května 2024  18:58

Co kdyby vám někdo řekl, že dostanete pětadvacet tisíc korun za to, že zhlédnete ságu Star Wars? Má to ovšem malý háček. Šanci na prémii mají ti, kteří...  celý článek

Děsivý nález v řece Radbuze. Plzeňští policisté z ní vylovili lidskou hlavu

vydáno 3. května 2024  22:52,  aktualizováno  22:55

Policisté v pátek večer uzavřeli část Anglického nábřeží v centru Plzně, kde se nalezla lidská hlava. Na místě zasahovali i policejní potápěči, kteří...  celý článek