metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 9 °C

Středa, 20. února 2019. Svátek má Oldřich.
Zdeněk Kortiš
Větší foto
Zdeněk Kortiš | foto: ArchivMetro.cz

Ženy a whisky, to je sexy kombinace, říká Zdeněk Kortiš

30. prosince 2017  10:55 Petr Holeček Metro.cz
„Pro mě je to s whisky jako s hudbou. Někdy máte náladu na chillout, popík a někdy na pořádný nářez,“ říká přední znalec whisky Zdeněk Kortiš, majitel oceňovaného olomouckého baru The Black Stuff Irish Pub a český ambasador whisky Chivas Regal.

Jakou teplotu by měla mít whisky při servírování – je v tomto ohledu rozdíl mezi míchanou a single maltkou?
Doporučoval bych pokojovou teplotu. Co se týče ledu, tak cokoliv podchladíme, tak utlumíme senzoriku a u whisky, která zrála třeba dvanáct let, je škoda cokoliv utlumovat. Vhodnější je whisky rozkápnout vodou, utlumíme tím alkohol a více se zvýrazní sladké chuťové tóny. Jen pozor při rozkapávání nakouřených whisky, fenol je poměrně rezistentní látka, která projde i destilací a kouř ve whisky bude i po naředění vodou. Klíčový je pro mě výběr sklenice. Sklenici typu whiskovka ponecháme na cocktaily Old Fashioned a další, protože má rovné stěny, stejně široké dno a hrdlo. Jsme tedy ochuzeni o element vůně, který se u whisky hodnotí stejně jako chuť. Ideální volbou v poměru kvalita cena může být degustační sklenice na víno, typ OIV. Dražší variantou pak mohou být specializované sklenice na whisky Glencairn, Michael Jackson Glass, Speyside Tumpler nebo Copita.

Může člověk whisky míchat, tedy přecházet během večera od jedné k druhé? Co říká etiketa?
Whisky je svou organleptikou (smyslové posuzování, které využívá vzhled, vůni, chuť či teplotu – pozn. red.) destilát s nejširším chuťovým spektrem. Je dobré zvolit nebo si nechat poradit od barmanů, jak lze správně degustovat. Výraznější whisky, například ostrovní, nakouřené, až na závěr. Stejně tak whisky v sudové síle okolo 60 procent alkoholu. Ideálním začátkem může být kvalitní blend. Ne nadarmo používá expert na whisky Jim Murray pro výchozí nastavení receptorů komplexní Ballantines 17 y.o. Co se týče bourbonů, tak bych zvolil čistě degustaci produkce z USA, jejich chuťový profil je diametrálně odlišný od Skotska nebo Irska.

V Česku se rozmáhají whisky kluby a bary, znamená to, že Češi pijí whisky víc?
Celkově se v roce 2016 v České republice prodalo 572 250 kartonů po devíti lahvích, což je zhruba 5 150 250 litrů whisky. Nejvíce se vypilo irské whiskey, která je od roku 2013 lídrem na trhu. Následovaná je skotskou whisky a v těsném závěsu americkou whiskey. Vzrůstají hlavně prodeje ultraprémiových whisek, jako je Royal Salute nebo Chivas Regal Ultis. Češi následují světový trend, že se pije méně, ale kvalitněji.

Dávat whisky do koktejlů?
Asi bych měl být jako milovník whisky proti jakémukoliv míchání, ale u mě je to přesně naopak. Jsem velkým fanouškem a zastáncem koktejlů a myslím si, že platí pravidlo, že ze špatné báze dobrý drink neuděláte. Takže když dobrý barman použije kvalitní whisky a další kvalitní suroviny, tak výsledek bude perfektní. Když vezmu klasické předprohibiční drinky jako Manhattan, Whisky Sour nebo Old Fashioned, tak pokud se použije single malt whisky nebo nějaká starší blendovaná whisky, je to opravdu poznat. Whisky koktejly mají tradici a myslím, že začínají být velice populární.

Whisky a ženy?
I když je whisky pořád doménou mužů, tak stále více dam vyhledává a objevuje krásy whisky. Je to do jisté míry spojeno s cestováním a se zážitky. Pokud někdo Skotsko nebo Irsko navštíví, tak si produkty z těchto zemí zamiluje. Občas se nám v baru stává, že si křehká dívka objedná výraznou ostrovní whisky. Pro mě jsou ženy a whisky sexy kombinace.

Nejlepší a nejhorší whisky, co jste kdy pil?
Dobrá otázka, co se týče nejlepší whisky. Pro mě je to s whisky jako s hudbou. Někdy máte náladu na chillout, popík a někdy na pořádný nářez. Takže někdy preferuji dát si blend, nebo jemný Speyside styl a někdy sudovku z Islay. Záleží také na momentální náladě, rozpoložení, i třeba počasí dokáže ovlivnit. Teď přes zimu a sychravé počasí u mě vítězí drsné, nakouřené whisky. K whisce a její výrobě chovám velký respekt, takže nerad kritizuji. Ale dobře, ty nejhorší byly z Islandu a Rakouska.

Co obnáší práce ambasadora whisky?
Z největší části vzdělávání. Edukace barmanů, bar manažerů, řízené degustace pro veřejnost, příprava textů a článků. Je to v podstatě činnost, kterou jsem vykonával pro svůj bar, nicméně, teď je to v trochu větším měřítku. Dále se snažím o značkách, které prezentuji, vědět co nejvíce. Podlehl jsem sběratelské vášní, takže mám poměrně velké množství lahví z historie palíren.

Komentáře

Hlavní zprávy

Nová pravidla pro náplavky: ticho večer a ticho v neděli, velká akce maximálně jednou za měsíc

Náplavka. Rašínovo nábřeží patří k nejatraktivnějším a nejživějším společenským...
vydáno 20. února 2019  17:42

Hospody, bary, festivaly, živá hudba a taneční kurzy. Rašínovo a Hořejší nábřeží v posledních letech zažívaly bujaré mejdany, které místním obyvatelům...  celý článek

Zlevní byty? Developeři sázejí spíš na růst platů

Ilustrační snímek
vydáno 20. února 2019  16:28

Drahé hypotéky, dlouhé povolování. Proto jsou byty drahé, argumentují developeři.  celý článek

Letně laděné filmy, které jsou aktuálně v kinech, mohou působit dobře i na naši psychiku

Úhoři mají nabito
vydáno 20. února 2019  15:05

Déšť a ochlazení může v těchto dnech vyhnat lidi do kin. Třeba i na české komedie, které se točily loni během letních měsíců, když bylo velké horko. U...  celý článek

Je to jako se seriálem Most!, někteří v tom prostě hledali věci, které tam nejsou, říká Kovy

"Dostal jsem nabídku propagovat lux či pyrotechniku. Drtivou většinu spoluprací...
vydáno 20. února 2019  13:44

Populární youtuber Kovy (Karel Kovář) učí mladé mediální gramotnosti. V krátkých videích, která vytvořil pro vzdělávací program Jeden svět na školách, se...  celý článek

Vaše fotky z Prahy

Máte pro nás zajímavý tip nebo Vás něco trápí a my Vám můžeme pomoct?

Napište nám