metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Hranolkárny táhnou. V Praze najdete i speciální kanadskou

  13:37
Hranolky jsou nejen levné jídlo z kiosku na koupališti. V Česku přibývá luxusních hranolkáren.
Hranolky, omáčka a „vrzavý“ sýr. | foto: GarageMetro.cz

Pravlastí hranolků je Belgie a právě poctivé belgické hranolky začínají dobývat i střední Evropu. V centru Bratislavy si musíte vystát pořádnou frontu před bistrem Orbis Street Food, v Ostravě a Olomouci zas před hranolkárnami Faency Fries. Kam na ně zajít v Praze?

Bruxx, Nám. Míru 9, Vinohrady, bruxx.cz

Belgické hranolky mají specifický způsob přípravy. Je to vlastně dvakrát osmažený syrový brambor, žádné zmražené náhražky. Belgičané je navíc smaží na hovězím loji, který třeba v Ostravě nebo Olomouci nepoužívají. Jinak je tomu ve vinohradské restauraci Bruxx, kde si vedle belgických piv, mušlí a dezertů můžete dát právě domácí hranolky smažené v hovězím loji a podávané s domácí majonézou z olivového oleje. Dvousetgramová porce vyjde na 68 korun.

Garage Křižíkova 58, Karlín, poutine.cz

Zatímco Belgii si s hranolky většina lidí spojí automaticky, v případě hranolků kanadských byla v Česku nejprve potřeba osvěta. Té se ujal Čechokanaďan Michael Kubenk, který si v létě 2015 spolu s manželkou Terezou Štroblovou a švagrem Lukášem Štroblem otevřel bistro v jedné bývalé karlínské garáži.

Právě dvakrát smažené hranolky jsou základem pro kanadské národní jídlo poutine, pochoutku, kterou si Kanaďan obvykle poručí na ulici, předtím než vyrazí do baru. Hranolky jsou posypané sýrem a přelité horkou hnědou omáčkou. „Na vynález tohoto jídla si nejčastěji dělá nárok malé město Warwick v Quebeku, kde prý v roce 1957 požádal zákazník restauratéra Fernanda Lachance, aby mu hodil sýr a hranolky do jednoho sáčku s horkou omáčkou. Tak se zrodil název poutine, což je francouzské slovo, které znamená horký nepořádek,“ vysvětluje Michael.

Použít se musí speciální mladý sýr, který lehce vrže mezi zuby. Karlínské bistro si ho nechává vyrábět v malé farmě na Moravě. Víc než základní variantu ale mají Češi radši poutine s trhaným masem z hovězího krku nebo vepřové krkovice. „Proč ne, jen mě trochu znervózňuje, že si do toho někteří lijí tatarku, dřív než ochutnají. Tak se jich ptám, jestli by si ji lili třeba do guláše,“ směje se Michael. Klasické bezmasé poutine vyjde na 80 korun, velká porce na 130.

Žižkovská kroketérie. Dobrá zastávka při tahu

Koncem loňského roku se ve městě otevřela i specializovaná kroketárna na Žižkově, kde flamendrům něco mastného do žaludku přijde vždycky vhod. Majitel podniku se inspiroval v Barceloně.

Krokety, kam se podíváš.

„Ve stálé nabídce se snažíme mít deset až čtrnáct druhů kroket, aby nabídka byla pro každého,“ říká manažer bistra Petr Jindřich. Krokety mají nejrůznější náplně, základem je ale kvalitní bramborové těsto. Příprava není složitá. Nastrouhané brambory, mouka, zakysaná smetana, sůl a vejce. „Ale poměr ingrediencí je tajemstvím našeho šéfkuchaře,“ říká Jindřich.

Jeho osobní tip? „Mé oblíbené jsou s čedarem, kde se po rozkousnutí sýr pěkně táhne, s papričkami jalapenos, které jsou jemně pikantní. Každý si najde to své, ať je to s masem, bez masa, nebo s rybou.“ Porce kroket vyjde na 90 korun.

Autor: Libor Hruška Metro.cz

Hlavní zprávy

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

vydáno 26. dubna 2024  15:12,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce Dynama v Třinci 1:4 je však jasné, že o letošním mistrovi...  celý článek